Kaland, egzotikum, romantika: 4 bámulatos szigetország felfedező kedvű utazóknak

Forrás: Thinkstock -
Grenada Madagaszkár szigetország Srí Lanka Vanuatu
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érintetlen természeti kincsek karnyújtásnyira. Meseszép tájak, amik láttán elakad a lélegzeted. Egyedülálló élővilág, amit sehol másutt nem találhatsz. A felsorolás csupán néhány azon ismérvek közül, amelyekkel Földünk csodálatos szigetországai büszkélkedhetnek. A Life.hu most olyan különleges helyeket gyűjtött össze, ahová egyszer mindenképpen el kell menned!

Srí Lanka, Ázsia üdítő csodája

Ha a pálmafás-homokos strandokkal, a mesés szépségű lagúnákkal, a ködös hegyekkel, a gazdag állatvilágot bemutató nemzeti parkokkal és a végeláthatatlan teaültetvényekkel összefoglalhatnánk egy államot, az Srí Lanka lenne. Az Indiai-óceán gyöngyszemének is nevezett trópusi szigetország fizikai változatosságát könnycsepp alakja adja, ám látni fogod, hogy ez a sokszínűség az élet szinte minden területére kiterjed. Srí Lanka multikulturális jellegét hűen tükrözik a több hullámban bevándorló közösségek, ám minden a vedda néven ismert őslakosokkal kezdődött, akik közül néhány ezren ma is a távoli dzsungelfalvakban élnek. A 65,610 négyzetkilométer kiterjedésű szigetország kulturális kincseit az UNESCO is elismeri, hat régészeti világöröksége (mint pl. Anuradhapura Szent Városa, Galle óvárosa, Dambulla sziklakolostor) egyedülálló látnivalói közé tartozik. Sehol másutt a világon nem kóstolhatsz olyan finom desszerteket és egzotikus gyümölcsöket, mint Srí Lankán, és ha kedveled a tengeri herkentyűket, a kis helyi éttermekben kedvedre válogathatsz a friss halak és rákok közül. A szigetországban immár 2000 éve az indiai ayurvédikus gyógyászatot alkalmazzák a testi-lelki egészség fenntartására, a nyugati parton számos gyógyfürdőt találhatsz, és ha szellemi táplálékra vágynál, a meditációs központokba is ellátogathatsz.

Egy régészeti világörökség, Anuradhapura Szent Városa Forrás: Thinkstock

Jó, ha tudod

Beutazási feltételekről, tanácsokról és az elérhető külképviseletekről bővebb infó: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/

A Life.hu extra tippje

Sokak szerint nem Colombo, hanem Kandy az egyetlen „igazi" város Srí Lankán, ami nyüzsgő piacával, buja tavával, meghitt templomaival és a közelben lévő Ceyloni Teamúzeummal fantasztikus élményt ígér. Srí Lanka - Klasszikus körutazás - Rani Beach Hotel - 235.000 forint/fő/8 éjtől

Egy örökzöld kincs a melanéz szigetvilágban

A dél-csendes-óceáni Vanuatut 83 sziget alkotja, és mindegyike fantasztikus panorámával, festői tájjal, illetve felejthetetlen vendégszeretettel büszkélkedhet. Az árak itt jóval alacsonyabbak, mint a többi jól ismert melanéz szigeten, és mivel egyik évszakban sem zsúfoltak a nyaralóhelyek, igazi paradicsom a kultúra és természet szerelmesei számára. A törzsi falvakban tett kirándulások rendkívül izgalmasak, hisz bepillantást nyerhetsz a helyiek életébe, és ha ellátogatsz Port Vilába, Vanuatu fővárosába, zegzugos utcáin érezni fogod a francia és brit gyarmati hatalmak sokszínű befolyását. Éfaté szigetének északnyugati részén található a világörökség részét képező Roi Mata vezér birtoka, akire a mai napig úgy emlékeznek, mint a sziget békéjét megteremtő bátor uralkodóra. A történelmi túra során ellátogathatsz a Vanuatu Nemzeti Múzeumba, bónuszként pedig megismerkedhetsz a Lelepa régió kultúrájával és gasztronómiájával. Talán úgy gondolod, hogy a kötélugrás egy viszonylag új sport, ám valójában több ezer éves. A Pünkösd (Pentecost)-szigeten megcsodálhatod az ősi bungee jumping technikákat a hagyományos naghol szertartások során, amikor a férfiak szőlőindákból sodort kötelet tekernek a lábszárukra, és a fából barkácsolt toronyból így ugranak a mélybe.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Buja trópusi esőerdőkön át vezet az út a 35 méter magas Mele-vízeséshez, aminek tiszta vizében felfrissülhetsz, és ha eldugott helyen úsznál vagy búvárkodnál, a Shepherd-szigetnél kellemes strandokra bukkanhatsz.

Merülj el a színek és illatok kavalkádjában!

Grenada nem csupán egy káprázatos szigetország Venezuela északkeleti partjainál: tele van meglepetéssel, és ha szeretsz túrázni a buja esőerdőkben, gyönyörködni a vízesésekben, vagy egyszerűen csak ülni a parton, és csodálni a lenyugvó napot, minden bizonnyal neked való hely! A Karib-tenger „fűszere" az érzékek orgiája, mindent átleng a szerecsendió, a szegfűszeg, a fahéj és a kakaó illata, a bódító élményt pedig tovább fokozza az érintetlen természeti környezet. A közép-amerikai Kis-Antillákhoz tartozó szigetország gazdag történelme és kultúrája ugyanolyan csábító, mint homokos strandjai, a színvonalas üdülőhelyeken pedig mindenki megtalálhatja a tökéletes nyaraláshoz szükséges feltételeket. Az ételek fontos szerepet játszanak a grenadaiak életében, a kreol konyha remekeit kötelező megkóstolni! Tengerparti lazuláshoz tucatnyi fehér és fekete homokos strand közül választhatsz, a leghíresebbről (Grand Anse) pedig szenzációs kilátás nyílik a sziget fővárosára, Saint George's-ra. Egy grenadai vakáció nem lenne teljes rumtúra nélkül, az ország legrégibb szeszfőzdéjében megismerkedhetsz a híres 70%-os ital készítésének technológiájával. Grenada nem csupán a napozásról szól – a festői Grand Etang Nemzeti Parkban bámulatos fotókat készíthetsz a vadon élő állatokról, és ne felejts el megállni a park közepén található krátertónál!

Forrás: www.grenadagrenadines.com

A Life.hu tippje

St George's kikötője az egyik legszebb a Karib-térségben, a színes gyarmati épületek egy megelevenedő képeslap érzetét keltik. Ha igazán autentikus élményt keresel, kompozz át Carriacou és Petite Martinique bájos szigeteire, amelyek a csodaszép korallzátonyokról híresek.

Egy különleges sziget, ahol senki sem siet: válts „madagaszkári" üzemmódba!

Az Indiai-óceánon található Madagaszkárt gyakran a 8. kontinensként is nevezik egyedülálló ökológiája miatt, amely lehetővé tette, hogy évmilliók alatt egyedi és endemikus (vagyis csak egy adott élőhelyen őshonos növény- vagy állatfaj) területté fejlődjön. Az Afrikához tartozó szigetország egy álom úti cél a szabadtéri kalandok kedvelőinek, akik itt olyan izgalmas tevékenységeknek hódolhatnak, mint a szörfözés, a búvárkodás, a madár- és bálnamegfigyelés, a vitorlázás vagy a kajakozás. Madagaszkár a világ 4. legnagyobb szigeteként szinte végtelen mennyiségű látnivalót kínál, és kevés olyan hely van a bolygónkon, ahol ilyen sokszínű kaleidoszkópot mutat a természet. Az intenzív kulturális élmények mindenütt tetten érhetők, a barátságos lakosok és a változatos ételkínálat tökéletessé varázsolja az utazást. A pálmafákkal övezett tengerpart, a kristálytiszta vízben ringatózó csónakok és az eldugott öblök festői látványa mérföldről mérföldre tárul eléd, és minden strandon árulnak friss osztrigát, amit házi fűszeres szósz kíséretében szervíroznak. Madagaszkár vízi közlekedése rendkívül szórakoztató, kenuval, illetve vitorlással juthatsz el a lagúnákhoz, a szokatlan sziklaalakzatokhoz és a vulkanikus kis szigetekhez, ahol csak úgy hemzsegnek a hihetetlenül színes halak.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje

A Masoala-félszigeten található a szigetország legnagyobb védett esőerdője, ahol többek között a paradicsombékák, a madagaszkári kígyászhéják és a makik fajához tartozó vörös varik is élnek. Ez a túra egyszerűen kihagyhatatlan!

Meríts ihletet Veszprémből - Likó Marcellel!http://www.life.hu/lifeutazas/20140927-utazas-veszprembe-latnivalok-es-jo-helyek-liko-marcell-a-vad-fruttik-frontembere-kalauzol.htmlEgy tökéletes őszi hétvégéhez Veszprém nem túl nagy ahhoz, hogy legapróbb zugait is felfedezhesd, ám változatos annyira, hogy minden alkalommal képes legyen valami újat, valami különlegeset mutatni. Ha kíváncsi vagy rá, melyik kocsmában kaphatók a legjobb balatoni borok, hol gyűlnek össze a művészlelkek, és honnan nyílik a legjobb kilátás a városra, a Vad Fruttik frontembere, Likó Marcell most elárul néhány kulisszatitkot!UtazásMegaélmény a vízen: hajózd be Európa fantasztikus helyeit!http://www.life.hu/lifeutazas/20140922-megaelmeny-a-vizen-hajozd-be-europa-fantasztikus-helyeit.htmlTetszik az a gondolat, hogy tökéletesen szabad vagy, közel a természethez, és nincs semmilyen akadály előtted? A tenger felől megközelíteni a gyönyörű mediterrán városokat és a vadregényes szigeteket elmondhatatlan érzés, és a fedélzetről olyan látványban lehet részed, amit a szárazföldön soha nem találnál. A Life.hu útvonalai között biztosan megtalálod az idei kedvencedet, horgonyra fel!UtazásThinkstock4 különleges élmény, amit feltétlenül át kell élned idén ősszel!http://www.life.hu/lifeutazas/20140917-oszi-programok-toklampas-sarkanyeregetes-kulcsos-hazak.htmlRopogós falevelek, illatos gyümölcsök, napsütéses délutánok, romantikus esti összebújások. Szeretjük az őszt! Nincs túl meleg, nincs túl hideg, és az ezerszínű pompájával gyönyörködtető természet csak arra vár, hogy felfedezd varázslatos szépségeit. Itt az ideje kihasználni a kellemes szeptemberi napokat, a Life.hu most bemutat néhány ötletet a feledhetetlen őszköszöntéshez!UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.