Meríts ihletet Veszprémből - Likó Marcellel, a Vad Fruttik frontemberével

Likó Marcell Vad Fruttik Veszprém
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tökéletes őszi hétvégéhez Veszprém nem túl nagy ahhoz, hogy legapróbb zugait is felfedezhesd, ám változatos annyira, hogy minden alkalommal képes legyen valami újat, valami különlegeset mutatni. Ha kíváncsi vagy rá, melyik kocsmában kaphatók a legjobb balatoni borok, hol gyűlnek össze a művészlelkek, és honnan nyílik a legjobb kilátás a városra, a Vad Fruttik frontembere, Likó Marcell most elárul néhány kulisszatitkot!

Egy világra nyitott város a Dunántúl szívében

A legtöbb turista számára az ősz az utazási szezon végét jelenti, vissza a munkába, vissza a hétköznapok rohanó világába, ám az ősz több szempontból is – kevesebb ember, hűvösebb idő, olcsóbb szálláslehetőségek stb. – ideális időszak egy eseménydús kiruccanásra. Az ország egyik legfestőibb városának történelme több ezer évre nyúlik vissza. Veszprém Szent István király uralma alatt a Dunántúl legnagyobb egyházmegyéje lett, és főpásztorát illette a mindenkori királynék koronázásának joga, innen ered a „királynék városa" elnevezés is. A Balatonhoz való közelsége miatt a 60 ezer lakosú diákváros minden évszakban vonzza a turistákat, dimbes-dombos környezete, kellemes, nosztalgikus hangulata és középkori épületei valamennyi utazó szívét rabul ejtik. Veszprém őszi arca legalább olyan színes, mint a nyári fesztiválok idején, ilyenkor szűk utcái, barátságos kis terei újra életre kelnek. Lesz bőven esemény, ami szórakoztat és elvarázsol: szakrális tematikájú kiállítás és orgonakoncert, a Hangvillában musicalek, a kicsiknek mesefesztivál a Kabóca Bábszínház szervezésében, bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock

Likó Marcell tippje

Lelki-szellemi feltöltődésre kiváló hely az Utas és holdvilág nevű antikvárium, ahol rendszeresen szerveznek könyvbemutatókat, aukciókat és irodalmi esteket is.

A Life.hu extra tippje

Pihenj Balatonfüreden, és kapcsolj ki gyönyörű környezetben - irány az Anna Grand Hotel Wine&Vital!

Barangold be az "élő" várnegyedet!

Hol máshol kezdhetnéd bolyongó körutadat, mint a történelme során tucatszor gazdát cserélő várban, amelynek középkori falait ma is láthatod a Tűztorony környékén. A Veszprém egyik jelképének számító egykori őrtorony amellett, hogy lenyűgöző panorámaképet kínál, a fülnek is különleges élményt nyújt, hiszen minden egész órakor felcsendülnek a verbunkos dallamok. Az utánozhatatlan hangulatú várnegyed legfőbb attrakciói közé tartozik a Fellner Jakab tervezte érseki palota, az impozáns Szentháromság tér, a Szent Mihály-székesegyház, a barokk Nagypréposti ház és a gótikus stílusban épült Gizella-kápolna, amelyek egy élő múzeum látványát keltik. A ráérős barangolás méltó befejezése lehet az első magyar királyi pár szobrának megtekintése a várhegy északi fokán.

A Szent Mihály-székesegyház Forrás: Wikipedia

Likó Marcell tippje

A hetvenes években épült híres toronyház, a "Húszemeletes" tetejéről nyílik a legjobb veszprémi kilátás, ha pedig csendre vágysz, sétálj fel a Látóhegyre, ahol a sokoldalú zenész a ma már közismert Lehetek én is című dalt írta.

Élmények az ősz színeire hangolva

Az ezerarcú Veszprém minden tekintetben páratlan: felsétálhatsz a Szent Miklós -emplom romjaihoz, megcsodálhatod az Óváros tér korabeli épületeit, felfrissülhetsz a hangulatos udvarokban, míg kultúrszomjadat különösen érdekes múzeumokban, galériákban csillapíthatod. A Séd-patak völgye a nyugalom és béke oázisa, a várat az állatkerttel összekötő sétaút pedig segít, hogy jobban megismerd Veszprém gazdag történelmét és vibráló jelenét.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Talán ősszel nyújtja a legidillibb látványt hazánk egyik legnagyobb völgyhídja, a Viadukt, míg a különleges adottságokkal büszkélkedő Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen órákat ígér. Ami a szabadidős lehetőségeket illeti, a környék valóságos paradicsom a természet szerelmeseinek, és nem kell messzire menni érdekes célpontokért. A belvárost Balatonalmádival kerékpárút köti össze, a bakonyi erdők tanösvényei, kirándulóhelyei szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak, és a közeli települések is páratlan kincseket rejtenek.

Likó Marcell tippje

A Vár utcai Decanter bisztróban a legjobb balatoni borokból válogathatsz, a Benedek-hegy lábánál pedig rábukkanhatsz a különleges atmoszférájú Fricskára, ami tökéletes reggeli kávézáshoz, délutáni piknikezéshez, esti iszogatáshoz. A Bárka nevű kocsma tulajaihoz - Macóhoz és Galóhoz - köthető a kultikus "Fény", azaz a szénsavas vodka málnaszörppel, és ha az italt felhörpinted addig, amíg még habzik, „megvilágosodsz".

Megaélmény a vízen: hajózd be Európa fantasztikus helyeit!http://www.life.hu/lifeutazas/20140922-megaelmeny-a-vizen-hajozd-be-europa-fantasztikus-helyeit.htmlTetszik az a gondolat, hogy tökéletesen szabad vagy, közel a természethez, és nincs semmilyen akadály előtted? A tenger felől megközelíteni a gyönyörű mediterrán városokat és a vadregényes szigeteket elmondhatatlan érzés, és a fedélzetről olyan látványban lehet részed, amit a szárazföldön soha nem találnál. A Life.hu útvonalai között biztosan megtalálod az idei kedvencedet, horgonyra fel!UtazásThinkstockA szüret ízeire hangolva: bortúrázz itthon!http://www.life.hu/lifeutazas/20140908-bortura-itthon-balaton-felvidek-baranya-megye-bukk-es-ferto-to.htmlLecsengett a nyaralási szezon, visszatértek a szürke hétköznapok, ám a szőlősökben ilyenkor indul be az élet, és az érett fürtök jelzik a szüret közeledtét. Mi is lehetne kellemesebb időtöltés ősszel, mint bejárni a festői szőlőültetvényekkel tarkított útvonalakat és gyönyörködni az ezerarcú természetben? A Life.hu most hazánk leghangulatosabb borvidékeire kalauzol el, ahol mindig számíthatsz egy pohár jófajta nedűre.UtazásThinkstockNézz szembe a félelmeiddel! Szédítő túraútvonalak adrenalinfüggőknekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140911-szedito-turautvonalak-adrenalinfuggoknek-kina-papua-uj-guinea-dzsungeltura.htmlA kirándulás kellemes szabadidős tevékenység, és nem jár különösebb veszélyekkel. Ám számos olyan hely akad a Földön, amelyek láttán még a legkalandvágyóbb utazók is megtorpannak egy pillanatra, mielőtt nekivágnának a felfedezésének. Bár a következő útvonalak sokak szemében igencsak extrémnek tűnhetnek, ha teljesíted a kihívást jelentő túrát, a jutalmad nem csupán a természet felett aratott győzelem semmihez nem fogható örömérzete, hanem önmagad korlátainak átlépése is.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.