Télköszöntő korzózás a barokk fővárosában Polyák Lillával

Forrás: http://hu.wikipedia.org -
utazás Polyák Lilla Győr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valami igazán autentikus úti célt keresel télre, ahol magadba szívhatod a kultúrát és nyugodtan andaloghatsz kézen fogva a szerelmeddel, a békebeli hangulatot árasztó Győr nem fog csalódást okozni. A hazai musicalszínpadok sztárja, Polyák Lilla mindig szívesen hazalátogat szülővárosába: a Life.hu-nak most egy kis betekintést ad a Győrben töltött éveibe, és kedvenc helyeit is elárulja!

Nagyvárosi miliő, kisvárosi báj

Az ipari és kulturális hagyományokkal rendelkező Győr vonzereje abban áll, hogy itt élvezheted a modern élet minden előnyét és kényelmét, ám az utcákon sétálgatva múltidéző utazásra is indulhatsz. Akár néhány napot, akár csak pár órát töltesz itt, a városnézés igazi felüdülést nyújt, és nincsenek nagy távolságok, így gyalogosan viszonylag rövid idő alatt megcsodálhatod a legszebb látnivalókat. Pezsgő sportélet jellemzi a kisalföldi megyeszékhelyet, nemrégiben avatták fel az ország legmodernebb sportarénáját, ami hamarosan Európa legjobb női kézilabdázóit is fogadja majd, illetve a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyik helyszíne lesz. A megújulás jelei lépten-nyomon láthatók a történelmi belvárosban, a sétálóutcák és az épületek szebb arcukat mutatják, a felújított Dunakapu tér pedig hamarosan a közösségi élet üde színfoltja lesz.

Széchenyi tér Forrás: http://hu.wikipedia.org

Polyák Lilla tippje

A Radó-sziget, a „szerelmesek szigete" büszkélkedhet Győr legszebb parkjával, ahol elbújhatsz a világ zajától és a hatalmas platánfák alatt romantikus sétákat tehetsz. A barokk épületekkel szegélyezett Széchenyi tér hangulata pedig minden évszakban magával ragadó, ám különösen advent idején érdemes itt elidőzni, amikor felállítják a város karácsonyfáját és csábító illatok lengik be a levegőt.

A Life.hu extra tippje

A városközponttól néhány percnyi távolságra lévő négycsillagos szálloda a stadionra néző szobáival és éttermével a tökéletes kikapcsolódás élményét nyújtja.

Adventre hangolva

Győr egész évben temérdek felfedeznivalót kínál, ám az adventi időszakra ez különösen érvényes. A csillogó fényárban úszó belváros gyönyörű látványt nyújt, a Téli Fesztivál ideje alatt a változatos ünnepi programok és a karácsonyi koncertek egyedülállóan meghitt hangulatot varázsolnak. Az Esterházy-palotába is érdemes ellátogatnod, ahol az advent jegyében minden nap könyvvásárt tartanak, az evangélikus öregtemplomban kihagyhatatlan a világhírű 'The Golden Voices of Gospel' énekegyüttes koncertje, december 14-én pedig a Szent Efrém Férfikar koncertjét tekintheted meg a győri bazilikában. További látnivalókról, aktuális eseményekről bővebb infót itt találsz.

Forrás: http://hu.wikipedia.org

Andalogj a mesébe illő utcákon!

A Kultúra Magyar Városa idegenforgalmi vonzerejét nem csupán dinamikus gazdasági fejlődése, hanem sokszínű kulturális élete, kiemelkedő sporteseményei, nívódíjas termálfürdője valamint csodálatos szakrális és világi műemlékei is növelik. Polyák Lilla szerint Győr egy valóban élhető és rendkívül barátságos hely, ami csendesen, mégis izgalmasan tárja fel értékeit az idelátogatóknak. A legjobb módja annak, hogy magadba szívd a történelmet, ha bebarangolod a macskaköves utcákat, és átadod magad a felfedezés örömének.

Life.hu tipp

Ha érdekel a kávékultúra, és szívesen kóstolgatnál frissen pörkölt finomságokat, a Sarló közben található kávémanufaktúrában kedvedre hódolhatsz eme szenvedélyednek.

A műemlékvédelem Europa Nostra-díját elnyerő barokk belvárosban fantasztikus időutazást tehetsz, a gyönyörűen díszített templomok, a főúri paloták, a díszes homlokzatú házak között sétálgatva megelevenednek előtted Győr életének legszebb korszakai. A neobarokk stílusban épült U alakú városháza külseje és belső tere egyaránt lenyűgöző, amelynek tornyából minden órában népdal hangzik fel. A barokk hangulatú Bécsi kapu tér a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik, ahol megcsodálhatod az Athanasius testvér által építtetett kármelita templomot, Győr híres szülöttének, Kisfaludy Károlynak a bronzszobrát, valamint a műemlék jellegű Altabak házat és az Ott házat is.

Győri városháza Forrás: http://commons.wikimedia.org

Amikor a múlt megelevenedik

Győr egyházi épületei Magyarország kulturális örökségének részét képezik. A Bécsi kapu térről egy kellemes sétával eljuthatsz a város legősibb részére, a Káptalandombra, és eléd tárul a Püspökvár impozáns látványa, amelynek tornyából mesés körkilátás nyílik a tájra. A búcsújáróhelyként ismert bazilikában található hazánk harmadik legfontosabb nemzeti ereklyéje, a Szent László herma, Boldog Apor Vilmos síremléke és a Könnyező Szűzanya képe is, aminek Zichy Ferenc püspök emeltetett csodálatos barokk oltárt. Az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár ma mintegy 67 ezer kötetet és több száz 19. század előtti kéziratot őriz, ám a gótikus kelyhekből álló gyűjteményére is megéri időt szánnod. A historikus és szecessziós stílusban épült zsinagóga ma kulturális intézményként működik, kiváló akusztikája miatt rendszeresen szerveznek itt koncerteket. Győr kulturális vonzereje kimagasló a térségben, és bármikor érkezel ide, garantáltan nem fogsz csalódni, mivel egész évben színes programokat és rendezvényeket kínál. Bár Polyák Lillának nincs túl sok szabadideje, ha néhány napot szülővárosában tölt, olykor megnézi kollégáit előadás közben, és szívesen ajánlja mások figyelmébe a Győri Nemzeti Színház színvonalas programpalettáját. További látnivalókról, aktuális eseményekről bővebb infót itt találsz.

Polyák Lilla tippje

A színésznő gyermekkorát Révfaluban, a város egyik legszebb részén töltötte, és ha te is erre jársz, feltétlenül látogass el a Hajóba, ahol a vízen ringatózva fogyaszthatod el a fenséges ebédet vagy vacsorát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.