Ahol nincs miért sietned: adventi varázslat és gasztrokaland Bécsben

karácsony advent karácsonyi vásár Ausztria Bécs gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bécs nemcsak az egyik legszebb város a világon, hanem a gasztronómiai élvezetek valóságos fellegvára is, ahol a téli hideg gyorsan feledésbe merül, mert szinte minden sarkon betérhetsz egy hangulatos étterembe, egy csodás kis kávézóba vagy egy illatozó pékségbe. Ha a főbb nevezetességek helyett ezúttal az osztrák főváros kulináris arcát fedeznéd fel, az adventi időszak tökéletes alkalom erre.

Életöröm minden mennyiségben

A bécsi konyha az egyetlen a világon, ami nevét nem egy országról, hanem magáról a városról kapta, ezért is nevezik gyakran az ínyencek templomának. Az élvezeti skála csúcsán azok az gourmet éttermek állnak, amik tökéletesen ötvözik a hagyománytiszteletet az innovatív ötletekkel. A Stadtpark közepén lévő két Michelin-csillagos Steirereck a világ legjobb 50 éttermének egyike, ahol a klasszikus bécsi ételek mellett a kortárs gasztronómia világába is bepillantást nyerhetsz, a kellemes fine dining étteremben pedig megtapasztalhatod a legjobb gourmet élményt Bécsben. A gyönyörű történelmi helyen található bisztró ételkínálata rendkívül kreatív, és ha ellátogatsz a Bognergassén lévő kultikus étterembe készülj fel arra, hogy igazi birodalmi környezetben fogyaszthatod el az ebédet.

Forrás: www.steirereck.com

A Life.hu extra tippje

Kirándulás, városnézés és karácsonyi vásárlátogatás Bécsben - szuper ajánlatokat itt találsz az év végére!

A borturisták kedvelt célpontja

A világ egyes városaiban a szőlőültetvények egyfajta turistalátványosságként szolgálnak, de Bécs e tekintetben is más, hiszen külső kerületeiben 612 hektáron termesztenek szőlőt, amiből kiváló minőségű borokat készítenek. A bécsi Heuriger legalább annyira híres, mint a Práter vagy a schönbrunni kastély, aminek a népszerűsége máig töretlen a helyiek és a turisták körében egyaránt. A nagyobbak egész évben nyitva tartanak, a kisebb „Buschenschank"-ok (vagyis a hagyományos osztrák szőlőhegyi borozók) pedig csak az év néhány hetében. Az egykori császárváros egyedülálló hangulatú borospincéi télen is felejthetetlen élményt nyújtanak. A belvárosban lévő 500 éves Villonban gyertyafénynél élvezheted a kiváló nedűk zamatát, a Schlumberger pincék a múlt és a jövő lenyűgöző egyvelegét nyújtják – a több kilométer hosszú pincelabirintusban tett túra során minden titkot megtudhatsz a bor és a pezsgő készítéséről.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Ha szeretnéd érezni Bécs pulzusát, miközben ízletes nedűket kortyolgatsz, ne hagyd ki a Wollzeile 5. szám alatti borbárt, ami az egész napos városnézés után tökéletes hely a lazításra.

Élvezd az adventi hangulatot!

A karácsonyi vásároknak régi hagyománya van az osztrák fővárosban, decemberben a terek és az utcák téli csodaországgá változnak, amit a gyönyörű dekorációk és az ünnepi fények még varázslatosabbá tesznek. Bécs legnagyobb és leghíresebb adventi vásárát évről évre a Városháza előtti téren rendezik, és a standok között bóklászva te is felelevenítheted gyermekkorod csodálatos emlékeit. A Hofburg és a Múzeum negyed tőszomszédságában immár kilencedik alkalommal nyitja meg kapuit a karácsonyi falu. A felállított standoknál hagyományos kézműves termékek között válogathatsz, a felejthetetlen hangulatról osztrák fúvószenekarok és gospelkórusok gondoskodnak. Bécs egyik legrégebbi karácsonyi vásárát a történelmi Freyung téren találod meg, és nézelődés közben igazi gasztronómiai különlegességeket kóstolgathatsz, ám advent idején a Stephansplatz is ünnepi fénybe öltözik.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A Hauswirth cukrászdát 1949-ben alapították Bécsben, és mára az ország egyik legnagyobb szezonális csokoládégyártójává nőtte ki magát. A mintaboltban tett látogatás során finomabbnál finomabb édességeket majszolhatsz, utána pedig irány a csillogó fényárban úszó Bécs!

Kortyolgasd ráérősen a kávét!

Add át magad minden érzékszerveddel a téli pompának, és vedd komolyan a híres Jelinek kávézó falán lévő feliratot: „Akinek sietős a dolga, nem lesz kiszolgálva." Az osztrák főváros látnivalót egy finom reggeli után páratlan élmény felfedezni, amit elkölthetsz valamelyik jellegzetes virslisstandnál vagy egy klasszikus bisztróban. A bécsi kávéházi jelenetek arra utalnak, hogy a falak közt szinte megállt az idő, és az itt élők valóságos életérzéssé avanzsálták a kávéivást, aminek most te is a részesévé válhatsz. A város legrégebbi kávézójában gyakran megfordult Mozart és Beethoven, míg a 18. században nyílt patinás cukrászdában kényeztetheted magad azokkal az édességekkel, amik egykor Erzsébet királyné kedvencei voltak. Érdemes felkeresned a művészek kedvelt találkozóhelyének számító kávézókat is, és ha igazán autentikus ízekre vágynál, a Sacher kávéházban rendelhetsz egy szeletet a világ legismertebb tortájából. Szállásokról, aktuális programokról bővebb infót itt találsz.

Forrás: www.sacher.com

Life.hu tipp

Ha még nem volt elég az édes csábításból, a Kettenbrückengassén található édességboltban olyan különlegességek közül szemezgethetsz, mint a wasabis praliné vagy a citromborsos bonbon, de a csokoládékrémes eklerfánk is mennyei!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.