A meleg tenger mellett világrekordok várnak Abu Dhabiban

Forrás: Polesz Ábel -
meleg mecset tenger sétány Abu Dhabi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Abu Dhabi az Egyesült Arab Emirátusok négyötödét foglalja el, és a területén fellelhető olaj miatt hiába a leggazdagabb emírség, a turizmus szempontjából mégis Dubaj mögé szorult. Pedig itt is van fehér homokos, kiépített tengerpart, felhőkarcolók, gazdagság és luxus.

Dubajból másfél órányi buszútra található az Emirátusok második legnyugatiasabb városa. Fél nap alatt meg lehet nézni a város legfontosabb nevezetességeit. Különlegessége a gigantikus, modern Nagy Mecset, amelynek hivatalos neve Zájed sejk-nagymecset. Dubajban ekkora, nem iszlám vallásúak által is látogatható mecset nem található, míg Abu Dhabi csodája örömmel várja a különböző vallású turistákat, akik csak taxival tudják elérni a város legismertebb nevezetességét.

Forrás: Polesz Ábel

A Life.hu extra tippje

Fedezd fel Dubai és Abu Dzabi csodálatos világát! Dubaj -Abu Dzabi-Csoportos utazás magyar idegenvezetéssel-235.500Forint/fő/7éjtől

A négyszögletű épületet a világ legnagyobb mecsetjének kezdték el építeni, 2007-ben fejezték be, de végül csak a nyolcadik lett. Hatalmas és lenyűgöző, egyszerre 40 000 hívőt tud befogadni. A rikítóan fehér márványépület színes, márvány virágmintákkal, minden szegletében aprólékosan díszített. A mecset „legekben" sem szűkölködik: itt található a világ leghatalmasabb, 5700 m² területű, kézi csomózású szőnyege, és a világ legnagyobb Swarovski kristálycsillárja, ami 10 méter átmérőjű és 15 méter magas.

Forrás:Polesz Ábel

A 17.000 négyzetméteres belső udvara akkora, mint 3 focipálya, a teret a világ legnagyobb márvány mozaikjaként tartják számon. A mecset egyénileg látogatható, de ehhez hagyományos ruhába, fekete kölcsön abayába kell beöltözni, amit ingyenesen a turisták részére bocsátanak. A mecseten belül lehet fényképezni, de nem imaidőben, és számos őr ügyel arra, hogy a turisták szigorúan betartsák a szabályokat. Kihagyhatatlan a mecset alsó részében található patika tisztaságú mosdókomplexum is, természetesen külön női és férfi, mindkettőt mozgólépcsővel lehet megközelíteni.

Forrás:Polesz Ábel

Ha kedveled a különleges épületeket, a mecsettől a városba tartva máris egy csemegét fedezhetsz fel.Ez a Föld legnagyobb kihajlású felhőkarcolója. A Capital Gate torony 160 méter magasságával, 35 emeletével 18 fokban dől meg nyugat felé: ez a dőlésszög sokkal nagyobb, mint a híres pisai ferdetoronyé. Bőven elég messziről megcsodálni, a környékén semmi sem található, benne viszont egy szálloda működik.

Forrás: Polesz Ábel

A város másik nevezetessége a 7 csillagos luxushotel, a 2005-ben épült Emirates Palace szálloda- és konferenciakomplexum, amely szintén rendelkezik rekorddal. A szálloda építési költségeit tekintve a világ második legdrágábban felépült szállodája. Egy 1,3 km-es privát strandon fekszik, 85 hektáros kerttel és pázsittal körülvéve, 114 kupolája van, amelyek 80 méter magasak.

Forrás: Polesz Ábel

Nemcsak a szállóvendégek, de az átlagos turista is belekóstolhat a felfoghatatlan luxus fogalmába, igaz, nem lehet rövidnadrágban és strandpapucsban beballagni. A férfiakat kizárólag hosszú nadrágban, a nőket a helynek megfelelő, elegáns öltözékben engedik csak be. Belépéskor azt is megmondják, hogy mit szabad és mit nem, hová lehet menni és hová nem.

Forrás: FB

Szemben az Emirates Palace-szal magaslik az Etihad Towers nevű épületkomplexum, amely 5-6 felhőkarcoló együttese.

Forrás: FB

Az irodák és lakóépületek között, a 2. torony szállodájának tetején, a 74. emeleten 300 méter magasban egy kilátót találunk. Innen lélegzetelállító kilátás nyílik a nyüzsgő városra és az Arab-tengerre. 75 dirhamért lehet feljutni, amiből 50 dirham lefogyasztható. Kihagyhatatlan időtöltés, órákat el lehet nézelődni luxuskörülmények között.

Forrás: Polesz Ábel


Ami Abu Dhabiban már hosszú évek óta ki lett alakítva, azt Dubajban az idén vezették csak be, egyelőre egy rövid szakaszon. Ez a Corniche, azaz a belvárosban, a tengerparton 6-8 km hosszan végigfutó tengerparti sétány, ahol természetesen fürödni is lehet. Parkok strandokkal, játszóterek, éttermek és kávézók várják a turistákat.

Forrás:Polesz Ábel


Abu Dhabi belvárosában, a sétány mellett található a legmagasabb épület, a 382 méter magas World Trade Center irodaház, amelynek aljában egy kisebb plázában, a World Trade Center Mallban nézelődni és hűsölni is lehet.

Forrás: Polesz Ábel

A város szélén, 2010-ben nyílt meg a világ első Ferrari témaparkja, a Ferrari World Abu Dhabi, a világ legnagyobb fedett vidámparkja. A legendás maranellói márka emblémájával ékesített piros tetős létesítmény 65 méteres Ferrari logóját még a világűrből is látni lehet. 200 ezer négyzetméteren várja az olasz verseny- és sportautók szerelmeseit. A szórakoztató park az egész család számára tartogat programot - több mint 20 attrakciót! A Grand Prix depójába valódi F1 autókat láthatsz akár gumicsere közben is. A Junior pilótaképzőben a legkisebbek is "kiképzést" kapnak és kipróbálhatják magukat. Az élménypark egyik legnagyobb látványossága a 200 km/órás tempóra is képes, élethű F1-es hullámvasút.

Dubaj nem csak a luxus és a felhőkarcolók városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20141120-dubaj-nem-csak-a-luxus-es-a-felhokarcolo-varosa.htmlDubaj neve összefügg a gazdagsággal, a világ legkülönlegesebb felhőkarcolóival, a luxusautókkal és a fehér homokos tengerparttal. Aki még nem járt itt, azt gondolhatja, hogy a városban csak az elmúlt 15 év építészeti remekeivel találkozhat, és ez lehet, hogy nem tűnik túl izgalmasnak az európai városképhez szokott utazónak. Eláruljuk, Dubajnak van egy másik arca is, amely máig megőrizte az arab világ kultúráját.UtazásOrigoAhol nincs miért sietned: adventi varázslat és gasztrokaland Bécsbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20141211-adventi-varazslat-es-gasztrokaland-becsben-emiatt-erdemes-odautaznod.htmlBécs nemcsak az egyik legszebb város a világon, hanem a gasztronómiai élvezetek valóságos fellegvára is, ahol a téli hideg gyorsan feledésbe merül, mert szinte minden sarkon betérhetsz egy hangulatos étterembe, egy csodás kis kávézóba vagy egy illatozó pékségbe. Ha a főbb nevezetességek helyett ezúttal az osztrák főváros kulináris arcát fedeznéd fel, az adventi időszak tökéletes alkalom erre.Utazás--Télköszöntő korzózás a barokk fővárosában Polyák Lillávalhttp://www.life.hu/lifeutazas/20141201-polyak-lilla-enekes-szineszno-gyorben-kalauzol-el.htmlHa valami igazán autentikus úti célt keresel télre, ahol magadba szívhatod a kultúrát és nyugodtan andaloghatsz kézen fogva a szerelmeddel, a békebeli hangulatot árasztó Győr nem fog csalódást okozni. A hazai musicalszínpadok sztárja, Polyák Lilla mindig szívesen hazalátogat szülővárosába: a Life.hu-nak most egy kis betekintést ad a Győrben töltött éveibe, és kedvenc helyeit is elárulja!Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.