3 inspiráló úti cél húsvétra

Forrás: Thinkstock -
Dánia húsvét Görögország Bukovina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hamarosan beköszöntő húsvét több szempontból is tökéletes alkalom egy jó kis kiruccanásra: megismerheted más országok ünnepi szokásait, élő népi hagyományait, gyönyörködhetsz a téli álmából ébredő természet szépségében, és élvezheted a kellemes tavaszi időjárást. A Life.hu most elkalauzol három meseszép helyre, ahol igazán felemelő pillanatokat élhetsz át.

Egy frissítő menedék a világ gondjai elől

A húsvéti ünnepek Görögország-szerte nagyon megindítóak, ahol egyedülálló lehetőséged nyílik megtapasztalni azokat a vallási tradíciókat és szokásokat, amik keveset változtak az elmúlt évszázadok alatt. Igazi spirituális ünnepen vehetsz részt, ha ellátogatsz a Peloponnészosz-félszigeten fekvő Monemvasziába.

A misztikus településen tényleg olyan érzésed lesz, mintha visszarepültél volna az időben, hiszen a gyönyörű kőépületek, az ősi romok és a csodálatos bizánci templomok egyedülálló középkori hangulatot árasztanak. A nagypénteki körmenet a szűk macskaköves utcákon, a hívők kezében pislákoló gyertyák és a sziklafalak között visszhangzó dallamok együttesen olyan élményt nyújtanak, amire sokáig emlékezni fogsz. Húsvétvasárnap a templom udvarán egy rituális esemény szemtanúja lehetsz: egy Júdást szimbolizáló ember nagyságú bábut készítenek, amit meggyújtanak és elégetnek.

A Life.hu extra tippje

A Karpathos szigetén lévő Olympos az ország egyik legtradicionálisabb települése, ahol a hívők mindig nagy odaadással készülnek a húsvétra. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan ünnepel egy helyi ortodox család, feltétlenül látogass el ide! Görögország - Hotel Arkesia - 94.990 forint/fő/7 éjtől

Húsvétolj dán módra!

A dán húsvét a jókedv jegyében telik, az egyik legszórakoztatóbb hagyomány a húsvéti futás mellett az ún."gækkebrev": a kézzel készített üdvözlőlap címzettjének a hozzá tartozó versikéből kell kitalálnia, vajon ki lehet a feladó. A Jylland-félszigeten található Aarhust fiatalos lendülete teszi igazán vonzóvá, ám Skandinávia egyik legrégebbi városaként számos történelmi kincset is rejt magában.

Aarhus Forrás: www.visitaarhus.com

A Den Gamle By – az Óváros egy élőkép arról, milyenek voltak egykor a dán mindennapok. A skanzen házai közt bóklászva megelevenedik előtted egy letűnt korszak világa, és bekukkanthatsz a régiek nappalijába, konyhájába. A húsvét a szabadtéri múzeumban mindig különleges és csodálatos élmény. Te is élvezni fogod a vibráló utcaéletet, ahol elkészítheted saját húsvéti tojásodat, megírhatod saját „vicces leveledet", a helyben sütött ínycsiklandó finomságok pedig még édesebbé varázsolják az itt töltött időt.

Aarhus Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Kapcsolódj ki húsvétkor egy feledhetetlen mediterrán hajóúton! Járd be Marseille, Barcelona, Palma de Mallorca, Nápoly, Savona legszebb részeit, fedezd fel a mediterrán vidék szépségeit! Mediterrán illatok hajóút - Costa Diadema - 92.690 forint/fő/7 éjtől

Bukovina, a kolostorok hazája

Bukovina az egyik legszebb és leglátogatottabb régió Romániában, ami nem csoda, hiszen itt találhatók az UNESCO világörökség részét képező kolostortemplomok, amelyek esetében nemcsak a belső falakat, hanem a külső homlokzatokat is festményekkel díszítették. A leghíresebb ezek közül, amit gyakran a „Kelet Sixtusi-kápolnájának" is neveznek, a Gura Humorului város mellett található voroneți kolostor, ahol megcsodálhatod a világhírű "voroneți kék" színben pompázó falfestményeket.

Voroneti-kolostor Forrás: Thinkstock

A meseszép történelmi régió tökéletes úti cél húsvétkor, amikor közelebbről is megismerkedhetsz a hívő közösség vallási kultúrájával, és az ország ezen részének legnagyobb becsben tartott művészetével: a húsvéti tojások festésével, illetve díszítésével. A bukovinai kiruccanás tele van meglepetéssel: gyönyörű környezetben kóstolhatod meg a hagyományos húsvéti ételeket, utazhatsz a világ egyik legrégebbi gőzmozdonyával és egy különleges tojásmúzeumba is ellátogathatsz.

A Life.hu extra tippje

A húsvét Rómában remek alkalom arra, hogy megtapasztald azt az emelkedett ünnepi hangulatot, ami az örök várost még varázslatosabbá teszi. Olaszország - Róma városlátogatás - 79.900 forint/fő/3 éjtől

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.