Bor és design - 4 fantasztikus pincészet, amit tavasszal látnod kell!

Forrás: www.buildipedia.com -
borász Spanyolország Ausztria borászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már egyre több pincészet törekszik arra, hogy ne csak a saját boraival, hanem figyelemreméltó épületeivel is kivívja a szakma és a vendégek elismerését. Ezek a pincészetek nem csupán egy adott régió üde színfoltját jelentik a turisztikai látnivalók palettáján, hanem sokszor magát a konkrét úti célt is, különösen a bor szerelmeseinek. Engedd, hogy az érzékeid vezessenek!

Lépj be az istenek szentélyébe!

A legismertebb spanyol borvidéken található birtokot több mint 48 hektár szőlő veszi körül, és a Cantabriai-hegység gyönyörű hátteréül szolgál Santiago Calatrava, a neves sztárépítész által tervezett épületnek. A két egyiptomi istenről, Íziszről és Oziriszről elnevezett Bodegas Ysios a Rioja régió számos avantgárd pincészete közül messze a legimpozánsabb, hiszen csodálatosan egyesíti a folytonosságot és a funkcionalitást. A legjobb látvány távolabbról mutatkozik, amikor a hullámzó alumíniumtető mögött feltűnnek a hófödte csúcsok. Ha végigsétálsz a kortárs épület falai közt, megismerheted a borkészítés összetett folyamatát, emellett kóstolótúrára is jelentkezhetsz.

Ysios Bodega Forrás: www.buildipedia.com

A Life.hu extra tippje

A „Palma bortúra" elvezet Palma de Mallorca macskaköves utcáinak labirintusába, ahol négy különböző helyszínen kóstolhatsz zamatos nedűket, ráadásul izgalmas titkokat is megtudhatsz a sziget fővárosáról.Spanyolország-Manaus-169.900Forint/fő/7éjtől

Varázslat egy varázslatos földön

A legtöbb pincészetből fantasztikus kilátás nyílik a végtelen szőlőültetvényekre, ám léteznek olyan borászatok is szerte a világban, ahol maga az épület nyújt páratlan látványt. Dél-Toszkána egy maroknyi pincészetnek ad otthont, amelyeket gyakran „borkatedrálisnak" is neveznek.

Az ősi toszkán falu, Suvereto közelében bukkanhatsz rá arra a borászatra, amely a modernitás és a mélyen gyökerező tradíciók érdekes egyvelege. Mario Bottának, a díjnyertes svájci építésznek az volt a célja, hogy olyan épületet kreáljon, amely tökéletes illeszkedik a modern mezőgazdasági tájba. Itt megízlelheted a legfinomabb toszkán borokat, de mielőtt útnak indulnál, érdemes előre tájékozódni a pincelátogatások időpontjairól.

Suvereto Forrás: www.ilbottaccio.com

Tudtad?

A Maremma szívében található „Tarot Garden" az ún. toszkán Disneyland, aminek kapuját szintén Mario Botta tervezte.

Ahol a múlt és a jelen egymás mellett él

A langenlois-i Loimer Ausztria egyik legrégebbi és legelismertebb borászata, nedűi lendületesek, finom szerkezetűek és páratlan mélységűek. A közel 60 hektáros birtok 200 éves pincéjéhez egy futurisztikus épület csatlakozik a föld felett, ezzel is illusztrálva, hogy régi és új békésen megfér egymás mellett. A díjnyertes „fekete dobozt" a bécsi építész, Andreas Burghardt tervezte, ami olyan, mint a jó bor - kívül egyszerű, ám belül csodálatos világot rejt magában. A biodinamikus borászat az ország egyik legmeghatározóbb fehérbortermelője, ahol kóstolásra is lehetőség nyílik előre egyeztetett időpont alapján.

Loimer Forrás: www.loimer.at

Borászat a domb alatt

A bordeaux-i borvidéken található Château Cheval Blanc tulajdonosai egy olyan modern pincészetről álmodoztak, ami még inkább kiemeli a környező táj szépségét. A francia sztárépítész, Christian de Portzamparc „bor-műterme" fehér vitorlaként lebeg a festői Saint-Émilion évszázados szőlőültetvényei felett. Az egyedülálló épület külső arculata nagyon jól harmonizál a dombvidéki környezettel, és finom eleganciája csak úgy vonzza a tekintetet. A belső tereket a funkcionalitás, az egyszerűség és a kényelem jellemzi, építése során pedig természetes és újrahasznosított anyagokat használtak fel, így a pincészet megszerezte a francia HQE™ (Haute Qualité Environnementale) minősítést.

Château Cheval Blanc Forrás: www.portzamparc.com

Life.hu tipp

Az utóbbi években szerencsére itthon is megszaporodtak az új borászatok. Ha most nincs lehetőséged külföldre utazni, a festői környezetben lévő Etyeki Kúria és az Almagyar Borterasz remek választás lehet egy pohár kóstolóra, ám a grandiózus Kreinbacher Birtok és a badacsonytomaji Laposa Pincészet díjnyertes épülete is megér egy látogatást.

Csavarogj a múltban! 4 gyönyörű óváros, ahol szinte megállt az időhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150410-4-gyonyoru-ovaros-ahol-szinte-megallt-az-ido-andaluzia-graz.htmlÁltalában egy város történelmi központjában rejtőznek a főbb turisztikai látnivalók, és ha itt kezded a felfedezést, már első pillanattól fogva magadba szívhatod az igazi autentikus hangulatot. Csatangolj velünk keresztül-kasul az ódon utcákon és téged is megérint a régi idők szele!UtazásThinkstockAdd át magad a pécsi életérzésnek - Weisz Fanni elárulja, hogyan!http://www.life.hu/lifeutazas/20150223-utazas-pecsre-weisz-fanni-tippjei.htmlAkik itt élnek, azt mondják, ez az egyik legjobb hely Magyarországon, és amikor megérkezel, valahogy minden ismerősnek tűnik, még akkor is, ha most először jársz a Dunántúl legnagyobb városában. Pécs Város Arca, az elragadóan szép Weisz Fanni bevezeti a Life.hu olvasóit a „mediterrán ékszerdoboz" izgalmas kulisszatitkaiba. UtazásOrigoÖtcsillagos vakáció Svájctól Kambodzsáig: Ezektől a víz feletti bungalóktól eláll a lélegzeted!http://www.life.hu/lifeutazas/20150227-otcsillagos-bungallok-a-vizen-maldiv-szigetek-svajc-fulop-szigetek.htmlA legtöbbünk számára egy vízre épített bungalóban tölteni a nyaralást maga az álom, és olyan kaland, amit mindenképpen ki szeretnénk próbálni legalább egyszer az életben. Ha egy kis ízelítőre vágysz a „lebegő" luxusból, a Life.hu most megmutatja a legfantasztikusabb búvóhelyeket, ahová elvonulhatsz a mindennapok zajától és élvezheted azt a paradicsomi szépséget, ami körülvesz.UtazásOrigoHa unod a tömegturizmust: titkos rejtekhelyek a világban, amiket látni kellhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150407-4-uti-cel-tavaszra-andaman-szigetek-selous-game-rezervatum-tanzania-esz-szavira-marlborough.htmlMinden utazásőrült tudja, hogy a kívánságlistája nem rövidül, hanem csak egyre hosszabb és hosszabb lesz. Földünk hatalmas, tele felülmúlhatatlan látnivalókkal, és ha unod a tömegturizmust, a látványosságok előtt kígyózó sorokat, mutatunk néhány bámulatos célpontot, amit már most érdemes bejelölnöd egy térképen!UtazásThinkstockKalandozás a földi édenkertben – Sarka Katávalhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150224-maldiv-szigetek-utazas-sarka-kata-tippjei.htmlSokan úgy gondolnak az Indiai-óceán gyöngyszemére, mint a romantikus kiruccanások és a nászutak álomhelyszínére, ám a Maldív-szigetek azok számára is igazi paradicsom, akik gyermekekkel érkeznek. A Life.hu-nak Sarka Kata mesélt utazással kapcsolatos élményeiről.UtazásThinkstock5 emblematikus csúcs, ami évszázadok óta vonzza a hegymászókathttp://www.life.hu/lifeutazas/20150219-5-emblematikus-csucs-ami-evszazadok-ota-vonzza-a-hegymaszokat-k2-kancsendzonga.htmlSzinte nem telik el úgy egy hónap, hogy ne jelennének meg hírek eltűnt hegymászókkal kapcsolatban, és sokan közülük még életük kockáztatása árán is vállalkoznak a csúcstámadásra. Ezek a drámai hegyek a természet nagyságát, fenségét és ősi erejét testesítik meg, ám meghódításuk még a profiknak is gondot okozhat!Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.