A népszerű üdülővárosokon túl is van élet - Fedezd fel Törökország rejtett kincseit!

utazás kirándulás Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Színültig tele lenyűgöző természeti szépségekkel, napos strandokkal, drámai hegyekkel és egyedülálló építészeti kincsekkel, Törökország az egyik legizgalmasabb nyári úti cél. Isztambul nyüzsgő utcáin sétálni, Kappadókia mesés vidékén barangolni és Pamukkale hófehér mészkőteraszait felfedezni mind-mind hatalmas élmény, ám léteznek más helyek is, amik szépségükben felveszik a versenyt a legfelkapottabb nevezetességekkel. Mutatjuk is őket!
Amászia Forrás: Thinkstock

Amásziát nehéz nem szeretni

Ha szeretnéd a nyaralást megspékelni egy kis folklórral, akkor ez a hegyvidéki kisváros Észak-Törökországban tökéletes választás!

Amászia egy feltáratlan kincs, és nehéz nem beleszeretni a sziklás szurdokok, az ókori mecsetek és a vízparti házak látványába.

Rengeteg török fürdőre (más néven hamam) bukkanhatsz az országban, de azokat, amelyekkel a szűk folyóvölgyben elhelyezkedő település büszkélkedik, nehéz felülmúlni. Szinte minden évszázad hagyott itt nyomot: a sziklába vájt sírok, a régi faházak és a szeldzsuk építészeti emlékek a múltat keltik újra életre. Az innen kb. 70 km-re fekvő Borabay-tó és környéke mindig remek kirándulócélpont, sokan zarándokolnak ide a csodálatos kilátásért és természet csendjéért.

A Life.hu extra tippje

A vakáció a pihenésről és a felfedezésről szól. Törökország sokszínű történelmi helyeivel, csodálatos bazárjaival, fantasztikus, „holdbéli" tájaival, hangulatos fürdőivel és napsütötte strandjaival újra meg újra visszacsábítja ide az utazókat. Törökország-Grand Santana Hotel, legjobb ára: 119.610 forint/fő/7 éjtől
Apolló-templom romjai – Side, Törökország Forrás: Thinkstock

Egy szélfútta sziget az Égei-tengeren

Az Égei-tengeren fekvő Bozcaada történelme több ezer éves időszakot ölel fel, és máig őrzi erős görög örökségét. A kis szigeten nyoma sincs a modern világ rohanásának (és a nyaraló turistatömegnek): macskaköves sikátorok, fehérre meszelt házak, az utcasarkon tavlát játszó, vízipipázó férfiak. Bozcaada és a bor elválaszthatatlan egymástól, az ültetvényeken évszázados hagyományokkal szőlőtermesztés folyik, és a családi pincészetek minden turistát szívesen látnak egy kóstolóra. A sziget gyönyörű tengerparttal és egy hatalmas erőddel is büszkélkedhet, ami éjszakai kivilágításban páratlanul szép.

Bozcaada Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A kikötő közelében egy helyi kézművespiacra bukkanhatsz, ahol különféle fűszereket, ékszereket és házi mézet is vásárolhatsz – a paradicsomlekvárjuk egyszerűen isteni!

Izgalom, frissesség, természeti kincsek

Ha Fethiye, Kaş vagy Kalkan üdülőhelyeken töltöd a szabadságodat, a nyaralás nem lenne teljes anélkül, hogy felfedezed Törökország egyik leglátványosabb természeti csodáját. A Saklikent-szurdok 300 méter mély és 18 km hosszú, ebből egy 4 km hosszú szakasz gyalogosan is bejárható. A legtöbben nyáron látogatnak el ide, hogy a forróságban élvezhessék a folyó hűs vizét, a kellemes friss levegőt és a lélegzetelállító tájat. A túra után te is megpihenhetsz a helyi éttermekben, ahol friss pisztrángot és gözlemét (töltött lepény) szolgálnak fel.

A Life.hu extra tippje

Side a török Riviéra egyik legvonzóbb turistacélpontja, hosszú, homokos strandjaival és remek sportolási lehetőségeivel tökéletes helyszín pihenéshez, szórakozáshoz. Ha a strandolás mellett szellemi felfrissülésre vágysz, a város történelmi látnivalói sem fognak csalódást okozni. Törökország-Cl. Calimera Serra Palace legjobb ára: 152.910 forint/fő/7 éjtől
Saklikent-szurdok Forrás: Thinkstock

Uzungöl, a csillogó szépség

Természetrajongó vagy, és olyan hely után kutatsz, ahol élvezheted a nyugalmat, nagyokat kirándulhatsz, és belekóstolhatsz a hegyvidéki életbe? Trabzon történelmi városától mintegy 100 km-re fekszik az Uzungöl (vagyis a Hosszú-tó), döbbenetes szépsége könnyen rabul ejti a csendes szemlélődőt. A kristálytiszta levegő és a sűrű fenyőerdővel borított hegyek Svájcot idézik, a zöld fennsíkok és közeli gleccsertavak kellemes túrázásra csábítanak. Uzungöl faluját és a völgyet különösen kora reggel érdemes megnézni, amikor puha, sűrű köd ereszkedik a környékre, felejthetetlen látványt nyújtva az itt megpihenőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.