„Ennyi gyönyörűséget nemigen látni máshol" - Szigettúra a tűz és víz földjén Novodomszky Évával

utazás Novodomszky Éva Szicília
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Novodomszky Éva nemrégiben érkezett haza Szicíliából, ahová minden nyáron elutazik pár hétre a családjával. A Család-barát magazin háziasszonya a Life.hu-nak elárulta, hogy ezúttal nem csak a szokásos pihenésről volt szó: olasz származású férje egy Lipari-szigeteki vakációval lepte meg őt, hogy gyermekeikkel közösen ünnepelhessék megismerkedésük 12. évfordulóját. A Szicíliától északra fekvő vulkanikus szigetcsoport egészen különleges élményt nyújt, a népszerű műsorvezető most elmeséli, hogy mit látott!
Panarea Forrás: hotelraya.it

Hét sziget, hét személyiség

Gyönyörű olasz táj, kevés turista. Úgy hangzik, mint egy lehetetlen kívánság, de ez az álomkép a valóságban is létezik, méghozzá Szicíliától északra, a Tirrén-tengeren. Az UNESCO által védett Lipari-szigeteket (más néven Éoli-szigetek) Caprival és az Amalfi-parttal ellentétben még nem lepték el a turisták, és természeti szépsége mellett vonzerejét annak köszönheti, hogy máig ápolja borászati értékeit és halászati-mezőgazdasági hagyományait. Többhektáros olajfaültetvények és gyönyörű szőlőlugasok; parázsló vulkánok és fekete homokos strandok; ínycsiklandó ételek és édes borkülönlegességek. A vulkanikus szigetcsoport mind a hét tagja - Alicudi, Filicudi, Panarea, Stromboli, Salina, Lipari és Vulcano - külön személyiség, és ami közös bennük, hogy szépségükkel azonnal elvarázsolják az idelátogatókat.

Lipari Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Járd be Szicíliát pár nap alatt! Fedezd fel Cataniát, a sziget második legnagyobb városát, fedezd fel Taorminát és az Etna vulkán környékét! A körút végén eljuthatsz Siracusába, a Jón-tenger partjának legdélibb nagyvárosába, ami kihagyhatatlan élmény! Szicília-csoportos városlátogatás legjobb ára-159.900Forint/fő/3éjtől

Salina, a zöld gyöngyszem

Salina, ahol Éváék is laktak, a második legnagyobb sziget, egyben a legzöldebb és legtermékenyebb. Turisztikailag nem olyan fejlett, mint Vulcano vagy Lipari, nem olyan divatos, mint Panarea, de bájos falvakkal, remek strandokkal és kiváló éttermekkel büszkélkedhet. „Egy gyönyörű házat béreltünk ki, amit jellegzetes eoli stílusban építettek kőfalakkal és oszlopokkal, a teraszunkról pedig mesés kilátás nyílt a tengerre. A kert tele volt buja mediterrán növényekkel, citromfák lógtak a fejünk felett, és mindent körülölelt az a különleges illat, ami annyira jellemző Szicíliára. Ennyi szépséget nemigen látni máshol"- mesélte a Life.hu-nak lelkesen Éva, aki azt is elárulta, hogy a helyiek végtelen nyugalma, lassú életritmusa rájuk is gyorsan átragadt, és pontosan erre volt szükségük ahhoz, hogy kipihenhessék magukat. Salina arculatát meghatározza két kialudt vulkáni kúpja (Monte Fossa delle Felci és Monte dei Porri), ami drámai látványt nyújt, partján csillogó tengeröblök húzódnak, álmos falvai pedig máig őrzik sajátos hangulatukat.

Novodomszky Éva és férje Salvo Salinan Forrás: Novodomszky Éva

Novodomszky Éva tippje

Lipari a szigetcsoport lüktető szíve, és tökéletes hely a kikapcsolódásra. A névadó kisváros olyan látnivalókkal büszkélkedhet, mint a 16. századi fellegvár, a festői óváros és a régészeti múzeum, ami tele van értékes antik kincsekkel.

Amikor a mediterrán fantázia életre kel

„A varázslatos környezet és a remek szálláslehetőségek miatt Salina és Panarea ideális hely letáborozásra, innen könnyen lehet egynapos kirándulásokat tenni a többi szigetre is" – mondta a gyönyörű műsorvezető a Life.hu-nak, és hozzátette, hogy a család számára az egyik legnagyobb élményt a palackorrú delfinek jelentették, akik a hajójuk körül ugráltak. A 3,4 km² területű Panarea a szigetcsoport legkisebb és legelegánsabb tagja, hírnevét nagyrészt a '60-as években nyílt Hotel Rayának köszönheti, ahol többek között olyan hírességek időznek, mint Uma Thurman, Heidi Klum, Vilmos herceg és Roberto Cavalli. Ha a napozás után jól esne egy kis testmozgás, a sziget déli oldalán egy bronzkori településre bukkanhatsz, ahonnan lépcsők vezetnek le egy sziklákkal körülvett gyönyörű öbölbe. Hogy közelebb kerülhess a tengeri élővilághoz, bérelj gozzót (fából készült motorcsónak), amivel felfedezheted a környező szigetecskéket.

Kilátás a Hotel Raya teraszáról Forrás: hotelraya.it

Fortyogó gázok, pezsgő vizek

Éváék hajóval körbejárták a szigeteket, és egyik nap ellátogattak a Stromboli vulkánhoz - a szigetcsoport talán leghíresebb látnivalójához - aminek a morajlását még az utcákon is lehetett érezni. „A férjem remek idegenvezető, és mivel kiskorában többször járt itt, sok legendás történetet mesélt a Föld egyik legaktívabb tűzhányójáról. A görög mitológia szerint Héphaisztosz, a vulkánok istene kovácsműhelyeként használta Vulcano szigetét. Bár szúrós, büdös szaga nem nevezhető éppen kellemesnek, megér egy kiruccanást, mert lehetőséget nyújt számos vulkanikus jelenség megfigyelésére. Izgalmas élmény körbesétálni a kráter peremén, vagy megmártózni a meleg vizű fürdőiben"- fűzte hozzá az MTVA műsorvezetője.

Novodomszky Éva fiaival, Cristianóval és Marcoval Vulcano szigetén Forrás: Novodomszky Éva

Novodomszky Éva tippje

A Lipari-szigeteket nemcsak a gyönyörű látnivalók, hanem a különleges konyhakultúra miatt is érdemes felvenni a tervezett utazások közé. Gasztronómiájában a friss hal, a kapribogyó, a paprika és a paradicsom dominál, és a helyi pincészetek nagyon kellemes borokat kínálnak kóstolásra – az édes Malvasia delle Lipari különösen híres. Aki erre jár, feltétlenül kóstolja meg a pane cunzatut, ami nem más, mint hatalmas grillezett kenyér napon aszalt paradicsommal, olajbogyóval, marinált padlizsánnal, kapribogyóval és mozzarellával.

Három város, amit ősszel mindenképp látnod kell!http://www.life.hu/lifeutazas/20150830-harom-varos-amit-latni-kell-osszel.htmlVannak olyan városok, amiket ősszel még jobban imádunk, mint az év bármely más időszakában. Ezúttal nem tengerpartra csábítunk, hanem néhány olyan helyre, amelyeket szeptemberben, októberben érdemes megnézned akár a nyár tökéletes lezárásaként.Utazás--Falatozz a szabadban! 5 szuper piknikhely itthonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150824-piknik-itthon-a-szabadban-nagyhegyes-bakony-tisza.htmlNehezen viseled a nyári forróságot? Kiszakadnál egy kicsit a városi létből? Kedvet kaptál a szabadtéri sütögetéshez, de nem tudod, hova mehetnél? Szerencsére hazánk bővelkedik szebbnél szebb helyekben, ahol egy kockás pléden elnyúlva élvezheted a finom falatokat, a hűsítő italokat és a kellemes ejtőzést.UtazásThinkstockNyüzsgés, pihenés, kirándulás egy helyen - 4 szuper üdülőhely Bulgáriábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150810-bulgaria-utazas-nyaralas-szuper-tengerpartok-albena-primorszko-ahtopol-irakli.htmlAkár a nyüzsit, akár a nyugalmat keresed, Bulgária tengerpartjain mindenképp találsz az ízlésednek megfelelő üdülőhelyet. Megmutatjuk a legjobbakat!UtazásThinkstockTermészetközeli élmények Olaszországban: 3 hangulatos hely kempingfanoknakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150720-termeszetkozeli-elmenyek-olaszorszagban-3-hangulatos-hely-kempingfanoknak.htmlEgy kempinges nyaralás tökéletes módja annak, hogy közelebb kerülhess a természethez, és izgalmas élményeken keresztül tapasztalhasd meg a valódi szabadság érzését. Meleg, napsütés, szuper strandok, zöldellő erdők, csillogó tavak – élvezd Olaszország nyári szépségét a szabad ég alatt!UtazásThinkstockKapcsolj stresszmentes üzemmódra! 4 mesés üdülőfalu a nyárrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20150721-kapcsolj-stresszmentes-uzemmodra-4-meses-udulofalu-a-nyarra.htmlSzeretnél pár napra kiszabadulni a fülledt városból, rajongsz a gyönyörű tájakért, az autentikus finomságokért és a vidéki idillért? Ezeknek a magyar üdülőfalvaknak az egyik legnagyobb előnye, hogy autóval néhány óra alatt gyakorlatilag bármelyikhez eljuthatsz, mégis egy teljesen más világba csöppenhetsz. Hangolódj a természet ritmusára, és élvezd a nyár minden pillanatát!Utazás--Balatonfüred, te csodás! Irány az északi part legmozgalmasabb városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20150504-balatonfured-te-csodas-miket-nezz-meg-ha-ott-toltesz-el-par-napot-hol-egyel.htmlBalatonfüred az északi part központja, a vitorlázás szerelmeseinek egyik legkedveltebb városa.A strandolásra, jó vacsorákra és Balaton-parti sétákra vágyók egyaránt megtalálják a számukra ideális helyet, a fiatalok pedig a legpörgősebb bulikra is könnyen rábukkannak. Eláruljuk, mit érdemes csinálnod a nyüzsgő nyaralóvárosban!UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.