Kikészítettek az ünnepek? Lépj le! Íme, 2016 legklasszabb belföldi úti céljai

Magyarország Újév 2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokaknak a karácsony nem épp a pihenésről szól, így joggal érezhetjük, hogy mire lezajlanak az ünnepek, kimerültebbek vagyunk, mint előtte. A nagy sürgés-forgásban nem biztos, hogy jut idő a lazulásra, pedig a testünk igazán megérdemel pár nap kényeztetést a munkával töltött év után. A 2016-os esztendő méltó köszöntéseként a legjobb, amit tehetsz, hogy lelépsz. Mutatjuk is, hova!

A január több szempontból is elég szerencsétlen hónap. Nincs pénzünk, hiszen elvitte a "gazdag" ünnep, az idő is olyan, amilyen, hideg, nyirkos, ködös és élvezhetetlen. Ráadásul a munkahelyen is furcsán venné ki magát, ha több nap szabadságra mennénk rögtön az ünnepi "punnyadás" után. De akkor se csüggedj, ha nem visz senki magával egy luxusnyaralásra, és vélhetően síelni sem ezen a télen fogsz megtanulni! Mert itt vannak a csodás hazai tájak, ízek, kincsek, elérhető áron és közelségben. És csak rád várnak!

Irány Szeged!

Budapestről csak pár óra kocsival, de ahhoz épp elég távoli, hogy egy hosszú hétvégére elbújj kicsit világ elől. Bár Szegedről sokaknak a halászlé és a pirospaprika jut eszébe, az Alföld gyöngyszemének színes és életteli belvárosában nevezetes épületek sora várja, hogy felfedezzék. Szóval akkor is tökéletes célpont, ha nemcsak lazítani, de művelődni és kirándulni is szeretnél.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A város egyik legismertebb jelképe a Fogadalmi templom (az 1879-es árvíz utáni megmenekülés fogadalmaként épült), amit muszáj megnézni, ha az ember Szegeden jár. A Dóm tér és a belváros mediterrán hangulata semmihez sem fogható, a sétálóutcákon kávézók és cukrászdák sokasága várja az ünnepekben megfáradt betérőket.

Tudtad?

New York és Budapest után Szegeden található a világ harmadik legnagyobb zsinagógája, itt láthatók a rómaiak által elpusztított jeruzsálemi templom gyertyatartóinak korhű másolatai.

Érdemes átsétálni a Napsugaras Tájházba is, amely közvetlenül a nagy árvíz után épült 1880-ban. Nevét a háztető utcára tekintő, deszkás végoromzatán látható napsugaras díszítményről kapta. A benne található kincsek pedig egytől egyig a múltat idézik. Szavak nélkül mesélnek a szegediek szokásairól, hagyományairól, életéről. Tényleg hatalmas élmény, és nem is kell hozzá sokat mozogni, így a leglustábbaknak is kiváló kikapcsolódás lehet.

A Napsugaras Tájház Forrás: www.napsugarashaz.hu

Szintén Szegedhez tartozik, mondhatni 1869 óta a város része az eredetileg paprikaüzemnek épült Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum. Érdemes ide is betérni, a lá­to­ga­tók ugyanis megismerkedhet­nek a he­lyi fű­szer­pap­ri­ka ter­mesz­tésének és fel­dol­go­zásának több év­szá­za­dos hagyo­má­nyá­val, a Pick-gyűjtemény figuráin keresztül pedig megnézhetik, hogyan is lesz a malacból szalámi.

A Life.hu tippje:

Szeged történelmi belvárosában, műemléki környezetben helyezkedik el a négycsillagos ART Hotel Szeged. Tágas terek, minőségi anyagok, színvonalas kialakítások, kellemes környezet, udvarias kiszolgálás, finom ételek és kitűnő bár fogadja a vendégeket. Az ART Hotel szobáival, reprezentatív étteremével és teraszával, helyi és francia konyhájával, két bárjával, valamint szolgáltatásainak magas színvonalával együttesen érte el, hogy Szeged legtrendibb, többszörösen díjazott szállodája legyen.

Ha megfáradtál, és meg is éheztél a nagy városnézésben, akkor irány a Szegedtől néhány kilométerre található Fehértói Halászcsárda. A specialitás természetesen a szögedi, valamint a boszorkányszigeti batyus halászlé, melyek mára szinte fogalommá váltak.

A halastavakból naponta frissen halászott és feldolgozott halak, a makói hagyma és a szögedi paprika garantálják az itt készített ételek felülmúlhatatlan ízeit.

Mórahalom is vár!

A Szegedtől nem is annyira távoli, homokháti város és környéke számos lehetőséget kínál a szabadidő eltöltésére. Az Ópusztaszeri Nemzeti Park, a Szeged melletti Röszkei Paprika Park például egyaránt tartalmas szórakozást nyújt. A Nagyszéksós-tó és az ott élő bivalygulya zavartalan egységet alkot, a terület értékes állat- és növényvilága újra és újra ámulatba ejti a természetjárókat. (Annak azonban érdemes utánanézni, mikor várják a látogatókat.)

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ha pedig úgy tartja kedved, akár lóra is pattanhatsz. Persze nem a bivalyrezervátumban, hanem a mórahalmi lovascentrumban, ahol képzett oktatók és lovaik teszik emlékezetessé az itt töltött perceket. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a lovak életébe, a szerszámozásba, az etetés-itatásba, a trágyázásba, a fürdetésbe és természetesen a lovaglásba.

Ha egy ilyen kimerítően izgalmas program után ismét visszatérnél az evéshez, igazi gasztronómiai élményt nyújthat a Mórahalmi Rétesház. A műhelyben hagyományos, kézzel húzott technikával készül a jellegzetes sütemény, 22 különböző ízesítéssel. Ha pedig még mindig nem volt elég, ha még mindig mennél, a Mini Hungary Parkban, ami Mórahalom szabadtéri múzeuma, szintén csodás élményben lesz majd részed. A kéthektáros terület a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit foglalja magába.

Forrás: Life.hu

Templomok, várak, paloták, valamint kastélyok és műemlékek méretarányos makettjei várják az idelátogatókat.

A Life.hu tippje:

A Colosseum Hotel Mórahalom négycsillagos szállodája, amely a többnapos pihenést keresők számára is megfelelő alternatívát jelent. A gyermekbarát hotelben a wellness kényeztetést élménymedence, koktélmedence, gyermekpancsoló, jakuzzi, finn és infraszauna, sókamra, gőzkabin, hideg és meleg vizes Kneipp-medence, valamint élményzuhanyok garantálják. A fitneszterem, a tradicionális és az egzotikus masszázsok, valamint a különböző szépészeti szolgáltatások pedig a tested és a lelked pihentető kényeztetést garantálják.

Ha pedig már idáig eljöttél, ne siess haza úgy, hogy nem mentél el a Szent Erzsébet Gyógyfürdőbe. A fürdő nyáron 21, télen pedig 16 medencével és - a kisebbekre is gondolva - három óriáscsúszdával biztosítja a felejthetetlen élményeket.

A mórahalmi gyógyvíz ízületi és idegrendszeri megbetegedések, valamint sportsérülések esetén is ajánlott.

Szarvas, ahol maximálisan felfrissülhetsz!

Szarvasról elsőként rögtön az ország legnagyobb arborétuma jut az ember eszébe, nem is véletlenül: ez a hely mindig kiérdemli a látogatók csodálatát. Ha még sosem jártál itt, 2016-ban vedd fel a bakancslistádra, itt ugyanis igazi csoda vár.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az arborétum az olasz Bolza család nevéhez fűződik, akik az 1800-as évek elején kezdték meg a fák ültetését, majd a Körösök szabályozása után, az 1800-as évek végén kezdődött meg a kert beültetése.

Számos ritka növény található itt a világ minden tájáról,

az arborétum pedig az 1940-es évek óta az államhoz tartozik. Egész évben látogatható, így egy téli wellnesshétvége alkalmával is tökéletes célpont egy nagyobb sétára, és arra, hogy a rohanós mindennapok után gyönyörködj kicsit a természet hihetetlen szépségében.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az arborétum szomszédságában egy újabb remek program vár, amit a gyerekek különösen imádni fognak, de felnőttek számára is élvezetes: itt található hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország, ahol fellelheted a történelmi Magyarország leghíresebb épületeit, helyszíneit.

A Life.hu tippje

Festői környezetben, a Körös partján fekszik a családias hangulatú Liget Wellness és Konferencia Hotel. Az ételek kiválóak, az alapanyagok főképp helyi termelőktől származnak, nagy sörmárkák helyett helyi kézműves söröket kóstolhatsz, de ami ennél is csábítóbb, pláne télen, az a külső és a belső meleg vizes élménymedence, a finn szauna, a gőzkabin és a kültéri szaunaház merülőmedencével. Az egész szálloda olyan, mintha az ország egy titkos szegletébe érkeztél volna: ez a csend és a nyugalom szigete. A hotel ősfás, mókusokkal teli parkjában romantikus sétákat tehetsz, miközben élvezed a víz közelségét és a levegő hihetetlen tisztaságát.

És mit érdemes enni, ha Szarvasra visz az utad? Térj be egy halászcsárdába, az isteni halételekben ugyanis garantáltan nem fogsz csalódni! Szarvason és környékén pedig több sörfőzde is található, a Békésszentandrási Szent András Sörfőzde gyártja például az első magyar prémium kézműves sört.

Mátra, ha aktív pihenésre vágysz!

A Mátra nagyon népszerű a tél beköszöntével, pláne, ha még havazásra is számíthatunk, de kiváló túraútvonalak is találhatóak a környéken. Persze itt a síelésé a főszerep: a mátraszentistváni síparkban már beüzemelték a hóágyúkat. Itt és a környéken egy közel 4 km-es pályarendszer található 10 változatos sípályával és egy hócsúszdaparkkal, ami remek kikapcsolódás az egész családnak.

Forrás: MTI/Komka Péter

Persze a Kékestető is tökéletes a síelés szerelmeseinek, sőt, bizonyos napokon itt még éjszakai síelésre is sort keríthetsz! Ha síelés helyett csak egy nagy sétára vágysz, irány a Kékestetőn a kilátó, ahonnan a táj valóban meseszép!

Ha pedig a barátokkal beiktatnátok egy kis lazulást, kóstoljatok finom mátrai borokat!

A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területe alapján a második legnagyobb. Gyöngyös és Mátrafüred között, a 24-es útról letérve a Sárhegy nyugati lábánál található Farkasmály, ahol a pincesoron kóstolhatod végig a környék könnyű, zamatos borait.

A Life.hu tippje

Töltődj fel és relaxálj a Mátra szívében! A Residence Ozone Konferencia&Wellness hotelben úgy érezheted magad, mintha a világ tetején pihennél. A több mint 1000 m2-es wellnessrészlegen tökéletesen feltöltődhetsz, a legnagyobb élményt mégis a meleg vizes, panorámás medencék és a Kékesre néző élményszauna nyújtják. Szaunázni egyébként is érdemes, pláne télen - ez az egyik legjobb dolog a hideg időben!

Hedonista vakáció a karibi térségben: 3 idilli sziget, ahol egymást érik a hírességekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20151030-3-meseszep-buvohely-a-karibi-tersegben-mustique-anguilla.htmlA karibi térség szépsége felülmúlhatatlan, egzotikus varázsa egyszerűen magával ragadja a képzeletet. Itt mindenki megtalálja, amit keres, a porcukor fehérségű tengerparttól kezdve az elsőrangú búvárhelyeken és a pulzáló éjszakai életen át egészen a luxusigényeket kielégítő üdülőhelyekkel. Nem csoda, hogy a híresek és gazdagok ezeken a paradicsomi szigeteken szeretnének egy kicsit lazítani, és elbújni egy időre a kíváncsi tekintetek elől. Hogy kinek melyik a kedvence, máris mutatjuk! Utazás--Ködös, misztikus, szívmelengető: Krakkó, a „karácsony fővárosa"http://www.life.hu/lifeutazas/20151207-kodos-misztikus-szivmelengeto-utazas-krakkoba.htmlNincs izgalmasabb módja a karácsonyi szezonnak, mint kiruccanni egy hosszú hétvégére valamelyik közeli országba, és az adventi vásárok révén egy kicsit betekinteni más kultúrák ünnepi hagyományaiba, szokásaiba. Ha egy meghitt hangulatú, nem túl drága, könnyen bejárható és megismerhető városban gondolkodsz, Krakkónál keresve sem találhatsz jobb úti célt. Utazás--Étvágygerjesztő dizájn: 5 különleges étterem, ami felér egy vizuális élménnyelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20151026-5-kulonleges-etterem-antwerpen-becs-svedorszag.htmlEgy vacsora általában a finom ételekről szól, de még a legegyszerűbb fogások is sokkal gusztusosabbnak tűnnek, ha elegáns és exkluzív enteriőrrel párosulnak. Válaszd ki kedvenc városodat az alábbi listából, és keresd meg azokat az éttermeket, ahol a gasztronómiai beteljesedés mellett az egyedülálló látványt is élvezheted! Utazás--Romantika útközben: Itt lakatolj az örök szerelemért!http://www.life.hu/lifeutazas/20151004-szerelemlakatok-ezeken-a-helyeken-nezd-meg-oket.htmlVéget ért egy korszak Párizsban. A városvezetés a nyáron úgy döntött, biztonsági okokból eltávolítja a 45 tonnányi szerelemlakatot a híres Pont des Artsról, de más országokban is veszélyt jelentenek a köztereken megjelenő lakatfalak. Ugyanakkor, ha körbenézünk a világban, úgy tűnik, a lakatolásőrület megállíthatatlanul terjed, és hiába minden ellenintézkedés, az örök szerelem zálogai büszkén csillognak falakon, hidakon, kerítéseken. Mutatjuk, hol vannak a legérdekesebbek! UtazásThinkstockEldugott helyek Walesben, ha elkerülnéd a turistacélpontokathttp://www.life.hu/lifeutazas/20151004-eldugott-helyek-walesben-pembrokeshire-glamorgan-volgy.htmlLélegzetelállító strandok. Impozáns hegyek, kanyargó folyók. Vakítóan zöld gyep. Legelésző juhok mindenütt. Várak és kastélyok egymás hegyén-hátán. Igen, ez Wales, Londontól csak kétórás vonatútra, és annyi felfedeznivalót tartogat, hogy felsorolni is nehéz lenne! Utazás--Berki Krisztián kalandjai a Maldív-szigetekenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20151004-berki-krisztian-top-3-maldiv-szigeteki-elmenyerol-meselt.htmlTürkiz tenger, hófehér homok, pálmafák és állandó napsütés - Berki Krisztián örömmel osztotta meg velünk, milyen is egy kis szigeten az élet. Álmodozz velünk egy kicsit - irány a Maldív-szigetek! Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.