Úti cél: Eilat, ahol tenger és sivatag találkozik

PR cikk Eilat Izrael utazás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izrael legdélibb városában az év 365 napján tombol a nyár. Meleg szélben lengedező pálmafák, kobaltkék tenger és megannyi kikapcsolódási lehetőség vár az ideutazókra – ha a zimankós európai telet egy mediterrán turistaparadicsomra szeretnéd cserélni, ne gondolkodj tovább, célozd meg a Vörös-tenger északi csücskét, irány Eilat.

Eilat városa a Vörös-tenger északi partján, egészen pontosan az Akabai-öböl partján terül el, Jordánia és Egyiptom közé ékelődve. Eilat nem nevezhető tipikus Izraeli városnak: a történelmi jelentőségű műemlékek helyett itt a pihenésé és a szórakozásé a főszerep. 11 kilométer hosszú tengerpartján luxusszállodák sorakoznak, éttermek, bárok, bevásárlóközpontok, és szórakozóhelyek tarkítják az utcákat. A nyüzsgő városi élet mellett azonban azoknak is bőven akad itt látnivaló, akik vadregényes, már-már festői szépségű természeti csodákban szeretnének gyönyörködni.

Eilat Forrás: Thinkstock

Repülj Izraelbe tízezer forintból!

A Ryanair fapados légitársaság 2015 novemberében jelentette be, hogy heti kétszeri járatot nyit Budapestről az izraeli Eilatba, pontosabban az Eilattól mintegy 60 km-re található Ovda Airportra. A budapesti járatnyitással egy időben Kaunasból és Krakkóból is elérhetővé tették a dél-izraeli térséget.
A fapados járatnak köszönhetően egy Budapest-Eilat-Budapest utazást, szinte potom pénzből meg lehet úszni. Repülőjegyet már akár 9818 Ft-ért is lehet vásárolni.

A magyar állampolgárok számára nincs vízumkötelezettség, az utazáshoz útlevél szükséges, viszont annak még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a kiutazás után.

Az örök nyár városa

Száraz és forró éghajlatának köszönhetően Eilat egész évben ideális célpont lehet a nyaralni vágyóknak: a nyarak szinte elviselhetetlenül melegek, a hőmérséklet akár 40 Celsius-fokra is rúghat, de télen sem csökken 10 fok alá, sőt! Még januárban és februárban is ritkán mérnek nappal 20 foknál alacsonyabbat, jellemzően 20-23 fok uralkodik. A kellemes téli strandidőhöz pedig átlagosan 21 fokos vízhőmérséklet társul. A fürdőruhákat és fürdőnadrágokat semmiképpen sem szabad otthon felejteni!

Igazi chill hely Forrás: Thinkstock

Irány a pláza!

Tény, hogy a magyar pénztárcákhoz mérve Izrael nem egy olcsó ország, Eilat azonban adómentes zóna, így sok mindenhez kedvezményesebb áron hozzá lehet jutni, mint Izrael más városaiban. A műszaki cikkeket például akár több száz sékellel olcsóbban is meg lehet itt vásárolni.

Csobbanj a delfinekkel!

Négynapos eilati telelésünk, illetve nyaralásunk alkalmával meggyőződhettünk róla, hogy a Vörös-tenger partján elhelyezkedő, majd 50 ezer fős város egy igazi vízi paradicsom. A hagyományos strandolás mellett az eilati part egy kis meglepetést is tartogat a turisták számára: a Vörös-tenger kristálytiszta vízében a csodaszép korallzátonyok és a szivárvány színeiben pompázó halrajok mellett barátságos, szelíd delfinek szórakoztatják a fürdőzőket. Az eilati tengerpart egyik közkedvelt látványossága a Dolphin Reef, azaz magyarul a Delfinzátony, ami – szerencsére – nem egy kifejezetten amerikai stílusú delfinárium. A Delfinzátony a tengerpart egy elhatárolt területe, ahol a delfinek szabadon garázdálkodhatnak, ha kedvük van hozzá, barátkoznak a turistákkal, ha nincs, akkor szabadon kiúszhatnak akár a nyílt vízre is.

Ahol a delfinek szabadon garázdálkodhatnak Forrás: Thinkstock

A Delfinzátonyt 1990-ben alapították, az itt élő állatok szüleit valamikor egy delfináriumból "szabadították ki". Jelenleg öt delfin szórakoztatja az idelátogatókat – már ha van hozzá kedvük. A Delfinzátony gondozói ugyanis semmire nem kényszerítik az állatokat, nincsenek fogságban, nem kell nekik mutatványokat bemutatniuk, ezek a delfinek szabadon élnek, mindennap kiúsznak a nyílt vízre, maguknak vadásznak, és akár hetekig is távol lehetnek.

A zátony egyik különleges szolgáltatása, hogy a vállalkozó kedvű turisták egy vezető segítségével akár búvárkodhatnak is a delfinek között, miközben a Vörös-tenger káprázatos élővilágát is megcsodálhatják. Bár a delfinekkel való merülés nem olcsó mulatság, az élmény megfizethetetlen. Egy alapszabály van, a turisták soha, még véletlenül sem érinthetik meg búvárkodás közben a delfineket. Ám, ha az embernek szerencséje van, a barátságos állatok nem állnak ellen kíváncsiságuknak: így esett meg, hogy az izgága delfinek búvárkodás közben majdnem fejbe vágtak minket az uszonyukkal.

Delfinekkel úszni Forrás: Thinkstock

A tenger mélyén

Eilatban azokra is gondoltak, akik nem rajonganak a búvárkodásért, de a tenger vízi világát mégiscsak látni szeretnék: a The Underwater Observatory Marine Park, azaz a Víz Alatti Megfigyelőállomás egy 6 méter mélyre vezető, világítótoronyhoz hasonló építmény. A torony mélyére, és ezáltal a tenger mélyére is csigalépcsőn vezet az út, leérve pedig egy hatalmas, kör alakú helyiségben találjuk magunkat. Az üvegfalak túloldalán zavartalanul úszkálnak a Vörös-tenger élőlényei, a színes halrajok közt pedig egy-egy teknős vagy akár rája is megmutathatja magát.

Csodás korallképződmények Forrás: Thinkstock

Közbiztonság

Eilatban minimális a terrorfenyegetettség, sőt azt szokták mondani, hogy Eilat Izraelen belül az egyik legbiztonságosabb hely.

Tevéknek való vidék

Eilat északi része felé haladva a település egy, az eddigiektől merőben különböző arcát fedezhetik fel a turisták. Kietlen, mégis gyönyörű vidék ez, ahol sárgás és rozsdabarna színű hatalmas hegyek és kiszáradt szurdokok magaslanak a város fölé. A Negev-sivatagban a természet az úr, a sivatagi túrákra éppen ezért mindig érdemes szakavatott kísérőt fogadni.

Negev-sivatag Forrás: Thinkstock

Negev-sivatag

A Negev magyarul azt jelenti, hogy száraz. A mintegy 12 000 km²-en elterülő sivatag Izrael közel 60%-át foglalja el. Amikor a Negevben télen és tavasszal bő csapadék hull, a kiszáradt medrek hegyi patakokká változnak, és a sivatag egy rövid időre kivirágzik.
Sivatagi túrán Forrás: Thinkstock

És ha már sivatag, természetesen a tevegelés sem maradhat el. A Camel Ranch elnevezésű tevefarmra ellátogatva a vállalkozó kedvűek dromedárokra pattanhatnak, és a lassú, ringatózó léptekkel haladó állat hátáról csodálhatják meg Eilat hegyeit. Az állatok nagyon szelídek és barátságosak, és ugyanez elmondható Meilről is, az itt dolgozó tevehajcsárról, aki a tevegelők biztonsága érdekében természetesen végig felügyeli a "sivatagi hajózást". Az élvezetet csak tovább fokozza, hogy az általában egyórás tevetúra után Meil és munkatársai hagyományos beduin zsályateával és beduin pitával kínálják meg a megfáradt túrázókat.

Meli, a tevék főnöke, beduin pita készítés közben Forrás: Botás Enikő/Life.hu

Az izraeli Grand Canyon

Lenyűgöző természeti formák és vörös színbe öltözött táj - az Eilattól 25 km-re található Timna Nemzeti Park is a kihagyhatatlan látványosságok közé tartozik. A hely nemcsak szépségével és monumentális méreteivel ragadja meg az embert, hanem több ezer éves történelmével is. A park egyik leghíresebb látnivalója, a Salamon's Pillars, vagyis a Salamon oszlopai néven emlegetett, núbiai vörös homokkőből kialakult szikla. A közelben egy több ezer éves Hathor-szentély romjai is megtalálhatók, és külön érdekesség, hogy sok-sok évezreddel ezelőtt itt bányásztak először rezet.

Salamon oszlopai Forrás: Thinkstock

Salamon oszlopai mellett a másik híres geológiai alakzat, a vörös homokkő eróziója által kialakult Mushroom, azaz Gomba. Nevét értelemszerűen a formájáról kapta.

Gomba Forrás: Thinkstock

Jó tanács

Az izraeli reptereken fokozott biztonsági ellenőrzésre és igen alapos kikérdezésre kell számítani, mindenképpen érdemes hát a szokottnál korábban kiérkezni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.