Olé, itt a tavasz! Napsütötte hétvége Valenciában

Forrás: Thinkstock -
Valencia tavasz Spanyolország utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spanyolország harmadik legnagyobb városa sokáig Madrid és Barcelona árnyékában élt, de hála a fantasztikus kulturális kínálatnak és a megújult negyedeknek, Valencia sokak számára csábító célponttá vált. A legjobb tavasszal ideutazni, hogy a tenger mellett élvezhesd a napsütést, a balzsamos időjárást és az igazi fesztiválhangulatot.

Éld át a mediterrán varázslatot!

Valencia tele van lehetőségekkel, és itt mindent megtalálsz, ami egy tökéletes hétvégéhez kell: történelmi látványosságok; izgalmas művészeti élet; homokos strandok; sok-sok zöld terület; csodás ételek. A város a középkori elrendezését tökéletesen megőrizte, ahol jólesik lelassulni, elveszni a szűk sikátorokban és a magas épületekkel szegélyezett utcák között.

Valencia belvárosa Forrás: Thinkstock

A Ciutat Vella, vagyis az óváros elég kicsi ahhoz, hogy gyalog is be lehessen barangolni, azonban elég nagy ahhoz, hogy kiválóan tükrözze Valencia gazdag kulturális örökségét.

A Plaza de la Virgen az év minden szakában elbűvölő, és tavasszal már ki lehet ülni egy étterem teraszára, nézni a járókelőket, és gyönyörködni a város emblematikus épületeiben.

Szökőkút a Plaza de la Virgenen Forrás: Thinkstock

A székesegyház egy korábbi mecset helyén épült a 13. században, külseje gótikus stílusban lett kialakítva, a nyitott árkádokkal körülvett apszis a római Colosseumra emlékeztet. A belső tér számos kincset rejt, és (állítólag) a Szent Grált is itt őrzik. Érdemes megmászni a nyolcszögletű harangtorony 207 lépcsőjét, mert a tetejéről csodálatos kilátás nyílik. A város védőszentjének szentelt Basílica de la Virgen de los Desamparados és a kormányzói palota szép látnivalók, ám az igazi autentikus élményt akkor kapod meg, ha a szomszédos Plaza de la Reinánál lovaskocsit bérelsz, és így fedezed fel a régi negyedet.

A székesegyház Forrás: Thinkstock

Las Fallas, a tűz fesztiválja

Márciusban a valenciaiak készen állnak a tavasz köszöntésére, ekkor veszi kezdetét a Las Fallas fesztivál, ahol elégetnek mindent, ami rossz, hogy a szezont teljes megújulással kezdhessék. A várost ilyenkor elárasztják a hatalmas papírmasé figurák, és a színes parádé idején több ezer látogató érkezik ide, hogy élvezze a látványos programokat. A tűzijáték minden este beragyogja az égboltot, nem beszélve a La Nit del Focról (azaz a tűz éjszakájáról), ami a maga nemében egyedülálló. A télbúcsúztató karnevál utolsó éjszakáján az összes bábut elégetik egy kivételével, amit a legjobbnak szavaznak, és a Fallas Múzeumba kerül.

Papírmasék a Las Fallas fesztiválon Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Ha a párod is a Barcának szurkol, te pedig rajongsz a spanyol kultúráért, lenyűgöző élmény részesei lehettek ezzel a négynapos úttal. Bejárhatjátok Európa legnagyobb focistadionját, az FC Barcelona otthonát, élőben láthattok egy fantasztikus mérkőzést, és a katalán főváros szépségét is lesz időtök felfedezni 169.000 forint/ fő/ 3 éjtől.

Spanyol ízekre hangolva

Az élménydús délelőtt után biztosan megéheztél, és ha már a paella hazájában jársz, nem hagyhatod ki a spanyolok nemzeti eledelét, ami eredetileg Valenciából származik. Ha „VLC-menüt” rendelsz, olcsóbban megkóstolhatod ezt a finomságot, vagy akár hagyományos környezetben is, ott, ahol a hozzávalókat termesztik.

És ha már a gasztronómiánál tartunk: a Mercado Central Európa egyik legnagyobb ételpiaca, nem utolsósorban a spanyol modernista építészet gyönyörű példája. A standokat járva beleláthatsz a helyiek életébe, és a tipikus valenciai snackeket is kipróbálhatod.

Paella Forrás: Thinkstock

A La Tassa nevű kerület főként a tapaséttermekről híres, a La Taberna de Marisában például isteni morcillákat és chorizókat lehet kapni. A kiadós lakomázás után jól fog esni újra a friss tavaszi levegő.

Valencia főtere, a Plaza del Ayuntamiento tökéletes hely a lazításra, itt találhatóak egyébként a város legszebb épületei: a központi postahivatal és a neoklasszikus városháza.

Plaza del Ayuntamiento Forrás: Thinkstock

A Nemzeti Kerámia Múzeumban szuper ajándéktárgyakat vásárolhatsz, de a L'Eixample negyed sem fog csalódást okozni. Széles sugárutak, patinás házak és olyan luxusüzletek, mint az Espacio 1880 – ezt akár „turrónmennyországnak” is nevezhetnénk, hiszen itt a hagyományos spanyol édesség több fajtáját megízlelheted.

A Life.hu tippje

El Carmen az óváros egyik legizgalmasabb negyede, ahol szinte minden méteren találni fogsz egy szép épületet vagy egy érdekes múzeumot.

„Város a városban”

Valencia a fantasztikus látnivalókon túl Santiago Calatrava szülővárosaként is ismert. A világhírű spanyol építész szokatlan stílusával megismerkedhetsz a Művészetek és Tudományok városában, ahol olyan érzésed lesz, mintha egy Star Wars-filmben lennél. A mesterséges vízmedencére épített turisztikai komplexumot 1998-ban avatták fel. Olyan futurisztikus remekművekkel büszkélkedhet, mint a Palacio de las Artes Reina Sofía (Művészetek Palotája), a Hemisfèric (IMAX-mozi, planetárium, lézerszínház) és a Museu de les Ciències Príncep Felip (Tudomány Múzeuma). Szintén Santiago Calatrava tervezte az Àgorát (multifunkcionális rendezvénycsarnok), de az Oceanogràfic - Európa legnagyobb akváriuma -, illetve az Umbracle is megér egy látogatást, ahol különleges növényeket láthatsz.

A Palacio de las Artes Reina Sofia, vagyis a Művészetek Palotája Forrás: AFP

Természetesen Valencia bikaviadal-arénája és Tőzsdepalotája sem hagyható ki a nevezetességek sorából, amelynek gótikus épülete a világörökség része. A Turia kertek az egyik legnagyobb park egész Spanyolországban, a zöld terület 9 km hosszan fut a város mentén, és tele van olyan helyekkel, ahol lazíthatsz. Valencia homokos tengerpartja kellemes andalgásra csábít, a kikötőben pedig friss halakat kóstolhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.