Havanna a színek városa, de Trinidad ellopja a show-t!

Forrás: Dreamstime -
Trinidad Kuba utazás Havanna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rum, a szivar és a salsa valószínűleg mindenkinek elsőre beugrik a Kuba név hallatán, de van itt egy másik szó is, ami érdemes megtanulni: Trinidad. Ez a gyönyörű város lehet a bizonyíték arra, hogy időutazás igenis létezik: a több évszázados épületek között sétálva olyan érzésed lehet, mintha egy másik korba csöppentél volna. És naplemente után éled igazán. 

Viva Cuba!

Kuba minden utazó képzeletét megragadja, mert leginkább egy édes gyümölcsre hasonlít, ami csak arra vár, hogy leszakítsák. A népes karibi szigetországot ugyanakkor az ellentmondások jellemzik. Nagy a szegénység, szembetűnő a koloniális időkből fennmaradt elmaradottság, meglehetősen bonyolult a politikai rendszer, és bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz nehéz hozzájutni. Természetesen ez is része annak, ami Kuba arcát ennyire egyedülállóvá és izgalmassá varázsolja. A trópusi tájak, a gyönyörű nemzeti parkok és fehér homokos strandok adják meg az egykori spanyol gyarmat igazi esszenciáját. Mégis a vibráló utcai élet az, amire a leginkább emlékezni fogsz: dominózó öregek, udvaron focizó gyerekek, csillogó veteránautók és rengeteg graffiti.

Forrás: Dreamstime

A Life.hu extra tippje

Spanyol gyarmati települések, romantikus strandok, vintage autók és híres koktélok várják a kalandvágyó utazókat, hogy felfedezzék a Karib-tenger legnagyobb szigetét. Sétálj végig te is Havanna színes utcáin, ismerd meg Hemingway kedvenc helyeit, Cienfuegos városának egyedülálló kultúráját, és szeresd azt az életérzést, amit Kuba kínál 524.500 forint/fő/8 éjtől!

Egy város, amivel könnyű szerelembe esni

A Sancti Spíritus tartományban lévő Trinidad talán az egyik legizgalmasabb turisztikai célpont az országban (eltekintve Varaderótól, a híres tengerparti üdülőparadicsomtól), ami nyugodtságot sugárzó hangulatával tökéletes hely a kikapcsolódásra. A 18. század végén, a cukorgazdaság hanyatlásával Trinidad szellemvárossá vált, és az 1900-as évek elején nagyon kevesen laktak itt. A 20. században azonban a város felvirágzott, új utak épültek, és az 50-es évektől kezdve Trinidad ismét eredeti szépségében ragyogott. Az elragadó város az UNESCO-világörökség része, ahol az igazi élményt az jelenti, ha hagyod magad elveszni a kis utcákon. És mivel a történelmi központban az autóforgalom nem engedélyezett, nagyon fogod élvezni a látnivalók felfedezését.

Forrás: Dreamstime

Színorgiával kápráztató utcák

Trinidad a fotósok paradicsoma. Az épületek ragyogó színekben tündökölnek, az egyik kanárisárga, a másik pasztellkék, a harmadik rózsaszín – lélegzetelállító látvány az egész! A Plaza Mayor a koloniális település szíve, és bámulatos épületekkel van körülvéve. Ha vetsz egy pillantást a Szentháromság templomra és a történelmi múzeumra, úgy érzed majd magad, mintha visszaléptél volna néhány száz évet az időben. Miután megcsodáltad a terrakotta tetős kúriákat és a pálmafákkal szegélyezett főteret, a közeli éttermekben gyorsan felfrissülhetsz. Rendelj egy finom koktélt, és képzeld el, milyen lehetett itt az élet, amikor gazdag cukorbárók ballagtak végig a macskaköves utcákon.

Forrás: Dreamstime

A városnéző túra során látogass el a Borell család által építtetett palotához, amely a Romantikus Múzeumnak (Museo Romántico) ad otthont, és a legvagyonosabb helyi családok személyes tárgyait mutatja be. A Gyarmati Építészet Múzeumot (Museo de Arquitectura Colonial) se hagyd ki a repertoárból, a Museo Nacional de Lucha contra Bandidosban pedig azokról az emberekről tudhatsz meg érdekes dolgokat, akik Fidel Castro kormánya ellen harcoltak. Ha érdeklődsz a kortárs kubai művészet iránt, a Casa de Aldeman Ortizban valóban egyedi alkotások között csemegézhetsz. Mindeközben élvezheted a pihentető atmoszférát és a latin ritmusokat, amik édesen, andalítóan áradnak feléd. De az izgalmaknak itt még nincs vége. Esténként az egész főtér életre kel: a hangulat vérpezsdítő, a koktélok isteniek, és a csillagos égbolt fantasztikus hátteret nyújt a zenés-táncos mulatságnak. Ráadásul pillanatok alatt találni fogsz egy kedves kubai férfit, aki megmutatja neked a legfontosabb lépéseket.

Napsütés, tenger és karibi dallamok

Trinidad környéke tele van történelmi helyekkel és természeti látványosságokkal, ilyen például a zöldellő Los Ingenios-völgy, ami a cukortermelés központja volt a 19. század végéig. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan éltek egykor az ültetvényesek, látogass el a Manaca Iznaga birtokra, amelynek tulajdonosa egyike volt Kuba leggazdagabb embereinek. A 44 méter magas torony a rabszolgák szemmel tartására szolgált, és ha felmászol a tetejére, gyönyörű kilátásban lehet részed. A városhoz közeli Escambray-hegységben kellemes kirándulásokat tehetsz, és ha elég kalandvágyat érzel magadban, a 62 méter magas Salto del Caburní-vízeséshez is elzarándokolhatsz. Arra viszont ügyelj, hogy megfelelő túracipő legyen rajtad, mert az oda vezető ösvény keskeny és meredek.

Los Ingenios-völgy Forrás: Dreamstime

Ha szeretnéd feltölteni D-vitamin-raktáraidat, egy laza vízparti ejtőzéssel most megteheted. A Playa Ancón az egyik legszebbnek mondott strand a déli partvidéken, amit a városból könnyedén megközelíthetsz busszal vagy „cocotaxi”-val. Ezek a kagyló alakú járművek zajosak ugyan, de olcsóbbak, mint a hagyományos taxik, és felejthetetlen élményt nyújtanak. A 4 km hosszú homokos partot türkizkék hullámok nyaldossák, és miközben a mojitódat szürcsölöd, élvezheted a bárokból kiszűrődő karibi dallamokat. Innen egy rövid hajóúttal közelíthető meg Cayo Blanco, ahol lubickolni, napozni is lehet, esetleg búvárkodni Kuba egyik legnagyobb korallzátonyánál.

Az aktuális beutazási feltételekről és az egészségügyi helyzetről itt tájékozódhatsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.