Spanyolország utazás nyaralás Madrid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden városnak két arca van, ez alól Madrid sem kivétel. Az egyik feltárja előtted azt a csodás történelmi kavalkádot, amire olyan büszke a város. A másik egy sokkal otthonosabb és meghittebb, amit csak a helyiek ismernek – vagy talán még ők sem. Tedd félre a vaskos útikönyvet, és élvezd a történéseket, mint az igazi madridiak.

Élmény minden pillanatban

Madrid Forrás: Dreamstime

Bár a spanyol főváros izgalmas felfedeznivalókkal kecsegtet, a hangsúly mégis inkább az élményszerzésen van: andalogni a szűk utcákon, bekukkantani az eldugott udvarokba, órákon át ücsörögni egy pohár vermut mellett, hajnalig táncolni egy klubban. A kiruccanást érdemes tavasszal megejteni, amikor balzsamos szellő fújja át a várost, és a napfény életre kelti az épületek színeit. Madrid tele van csodákkal, de akadnak közülük olyanok, amik szerényen bújnak meg híres vetélytársak mellett.

A csodák városa Forrás: Dreamstime

Az El Parque de Retiro és a Casa de Campo neve sokaknak ismerősen cseng, de a Parque El Caprichóról talán kevesebben hallottak. Madrid titkos kertje a Barajas kerületben található, és pont úgy néz ki, mint egy megelevenedett Disney-mese. A gyönyörűen kialakított terület három részből áll: egy Versailles mintájára épült francia parkból, egy angolkertből és egy olasz stílusú díszkertből. Tavaszi virágleshez tökéletes választás lehet a Parque del Oeste elbűvölő rózsakertje, ami több mint 500 fajta egyedeivel van beültetve.

Parque del Oeste Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje

Májusban a spanyol főváros legünnepibb arcát mutatja. A madridiak Szent Izidorra, a város védőszentjére emlékezve fesztivált tartanak, és ilyenkor még a fiatalok is népviseletbe bújnak. A Pradera San Isidro látja vendégül a tolongó zarándokokat, az ünnepség fő attrakciója pedig a bikaviadal, amit az arénában tartanak.

Naplemente a város felett

Egy kicsit több időt kell adni Madridnak, és csak úgy céltalanul bóklászni, hogy rábukkanhass rejtett kincseire. Első pillantásra az Escuelas Pías egy tipikus épületnek tűnik, ami mégsem szokványos, az az, hogy a tetején található Madrid egyik legjobb étterme. A Gau & Café hétvégi estéken megtelik helyiekkel és jól informált turistákkal, akik nem akarnak lemaradni a naplemente látványáról.

Gau & Café Forrás: gaucafe.com

Plázák helyett irány a piac!

A madridi hétvége nem lenne teljes shoppingolás nélkül, de a legautentikusabb élményt a piacokon fogod kapni. Az ikonikus El Rastóról talán te is hallottál már, de a zsibongó bolhapiac csak egy a sok közül. A helyiek kozmopolita hangulatáért kedvelik a Mercado de Motorest, ahol az élelmiszerek mellett ékszereket, ruhákat és háztartási cikkeket is lehet vásárolni. A Nómada Market a szárnyaikat próbálgató dizájnerek gyűjtőhelye, bioélelmiszerekért pedig a Buena Vida piacra érdemes kilátogatni.

Mercado de Motores Forrás: madriddiferente.com

A Life.hu extra tippje

Minden nap egy ünnep – talán így lehet a leghitelesebben jellemezni Andalúziát, és ugyanez érvényes Madridra is. Egy körutazás során megtapasztalhatod a varázslatos spanyol kultúrát, és élvezheted a legjavát mindannak, amit a fantasztikus hangulatú városok kínálnak 267.900 forint/fő/8 éjtől.

Hipszterek, bringák, urban art

Képzelj el házfalakat, amik tele vannak firkálva, utcákat, ahol eklektikusan öltözködő hipszterek mászkálnak, és butikokat, ahol egyedi darabok jellemzik a repertoárt. Malasaña Madrid kulturális olvasztótégelye, és semmiképpen nem hagyhatod ki, ha belekóstolnál a spanyol főváros fiatalos lendületébe. Bár ez a negyed nem mondható szépnek – szinte mindent elborítanak a graffitik – a macskaköves utcák bája mégis tagadhatatlan. Ha erre sétálgatsz, lépten-nyomon valódi csemegékre bukkanhatsz, de a Kikekeller tényleg egyedülálló, mert itt a mixológia és a művészet új értelmet nyer.

A Lolina Vintage Cafe eklektikus bája, barátságos hangulata mindenkit ide vonz Forrás: lolinacafe.com

A Life.hu tippje

A Justicia negyedben egy igazi gyöngyszemre bukkanhatsz. A 19. századi épület kívülről úgy néz ki, mintha graffitisek fujkálták volna össze, pedig nem így történt. A homlokzat a nemzetközi hírű művész, Jack Babiloni keze nyomát dicséri, aki a fantasztikus képekhez mindössze négy színt használt.

Feltöltődés kicsit másképp

A belvárostól 20 percnyi buszozásra található a Javier López Galéria, és tökéletes hely az elvonulásra, a szellemi felfrissülésre. A modernista épület elismert kortárs művészek (Alex Katztól Jason Martinon át Szugimotó Hirosiig) alkotásainak ad otthont, felüdülést nyújtva a szürke hétköznapokban.

Javier López Galéria Forrás: javierlopezferfrances.com

Egyél ott, ahol a helyiek!

A spanyol főváros igazi gasztronómiai fellegvár, de a „turistacsapda” éttermek között nehéz megtalálni a legjobbat. A Fatigas del Querer a Calle de la Cruz utcában található, és inkább a helyiek körében népszerű, amin nem lehet csodálkozni, hiszen a pincérek kedvesek, az ételek isteniek, és az adagok is jókorák. A „huevos rotos” sült krumpliból, chorizóból és tojásból készül, a kedvenced lesz, ha megkóstolod!

Huevos rotos sonkával Forrás: tripadvisor.es

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.