Andalgós városnézés a portugál Rómában - Fedezd fel Bragát!

Forrás: Dreamstime -
Braga úticél Portugália utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha Portugáliába tervezel tavaszi kiruccanást, akkor valószínűleg Lisszabon és Porto mellett döntesz. Bár ezek valóban megérnek egy látogatást, ha az ország igazi hangulatát szeretnéd átélni, és fontos szempont a költséghatékonyság, válaszd a gyönyörű Bragát!

Elmélkedj a város felett!

Nem kell beállítanod az ébresztőt ahhoz, hogy korán felkelj, úgyis harangszóra ébredsz, ami hozzátartozik Braga mindennapi életritmusához. Ez nem véletlen, hisz a Portótól kb. 60 km-re fekvő település az ország egyik legfőbb vallási központja, és tele van szebbnél szebb templomokkal, emiatt gyakran nevezik a portugál Rómának. A történelmi központban található katedrális (Sé de Braga) az egyik leghíresebb műemlék az országban, és az első portugál király szüleinek kívánságára épült, akiknek sírjait megnézheted a királyi kápolnában. A város másik nevezetességéhez eljutni kicsit körülményesebb, de a látványért megéri az erőfeszítés. Gyönyörű kilátásban lesz részed, ha felkapaszkodsz a Bom Jesús do Monte-hoz vezető lépcsőkön, és körbepillantasz. Itt nem egy tipikus templomról van szó, sokkal inkább egy szentélyről, ami Portugália egyik leggyakrabban fotózott turistalátványossága. Nem véletlenül. A híres zarándokhely és a körülötte lévő kertek gyönyörűek, ahol megpihenhetsz a fárasztó mászás után.

Bom Jesús do Monte Forrás: Dreamstime

Pillanatképek a múltból

A hangulatos sétálóutcákkal és gyönyörű házakkal tarkított óváros andalgásra csábít, és itt élmény a vásárlás is. Az apró üzletekben a fehérneműktől kezdve az antik tárgyakig mindent megtalálhatsz, és kedvedre válogathatsz a helyi tervezők kollekciói között. Bragában lépten-nyomon a múlt emlékeibe botlani, ám a főtéren (Praça da Republica) úgy tűnik, a város történelme és kultúrája egyszeriben egy helyre összpontosul. A tér közepén egy csodálatos szökőkút áll, ám a Congregados bazilika és az árkádos épületek is figyelemre méltó látnivalók. Csavargás közben mindig jól jön egy kis frissítő, és mivel Portugáliában jársz, a világ legjobb péksüteményeiből rendelhetsz – például a Café Viannában, ami a 19. század óta fontos szerepet játszik a városlakók életében.

Praça da Republica Forrás: Dreamstime

A Life.hu extra tippje

Virágos mezők, zöldellő völgyek, part menti sziklák, homokos strandok. Portugália lenyűgöző szépségű, de több mint egy vonzó arc, hisz nem sok ország tud nyújtani ilyen sokféle élményt és kalandot - különösen ilyen hihetetlen minőségben. Vágj bele az ismeretlen felfedezésébe! Kalandozz Portugáliában 239.000/fő/7 éjtől!

Illatok és ízek bűvöletében

Tavasszal jössz rá igazán, mennyire kellemes hely Braga, amikor mindent elborítanak a virágok. Erről akár a saját szemeddel is meggyőződhetsz: a Santa Barbara Garden buja növényzete pompázatos szín- és illatorgiát ígér, és itt tényleg el lehet bújni a világ elől. A kert szomszédságában található az egykori érseki palota, ami három különböző szárnyból áll, más-más stílust képviselve. Ennyi kóborlás után már biztosan megéheztél, szerencsére Braga a gasztronómia terén is a maximumot képes nyújtani. A helyi ízeket számos étteremben kipróbálhatod, de ha igazán jót akarsz enni, a Felix Tabernával és a Restaurante Inációval nem foghatsz mellé. Ha ebéd után szeretnéd lemozogni a pluszkalóriákat, beiktathatsz egy izgalmas múzeumtúrát: a Museu Etnográfico e Artístico és a Museu Pio XII egyaránt tartalmas kikapcsolódást biztosít.

Santa Barbara Garden Forrás: Dreamstime

Tudtad-e? 2012-ben Braga elnyerte az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, itt a lakosság 35%-át fiatalok alkotják. Ennek köszönhetően az egyetemi városban csak úgy lüktet a kreatív energia, és a múlt értékeinek őrzése mellett új keletű optimizmussal tekint a jövőbe. Itt kortárs tereptárgyakból sincs hiány, ezt te is tapasztalni fogod, ha ellátogatsz a városi stadionhoz, ami a híres portugál építész, Eduardo Souto de Moura tervei nyomán épült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.