Elképesztő szokások, eltérő kultúrák - Ezekre figyelj, ha úti célt választasz!

Forrás: Dreamstime -
úti cél Kína Egyesült Arab Emírségek külföld Japán Velence nyaralás2016 helyi sajátosságok Nagy-Britannia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha külföldre mész, főleg, ha olyan helyre, amely távol esik a mi kultúránktól, mindenképpen tájékozódj a helyi szokásokról. Lehet, hogy semmi megdöbbentőt nem találsz, de előfordulhat, hogy így kerülheted el azt, hogy kínos helyzetbe kerülj, vagy netán szabályt szegj. Íme, néhány érdekesség - és szabály - a nagyvilágból. 

Egyesült Arab Emírségek

Bármennyire szerelmes is vagy, ha például Dubajban nyaralsz, fogd vissza magad. Semmiképp ne az utca közepén csókolózz a kedveseddel, ennél többre pedig ne is gondolj. Tudnod kell, hogy nemcsak a helybéliekre, de a turistákra is igaz, ha valaki a nyílt utcán csókolózik, vagy akár kézen fogva sétál, büntetésre számíthat.

Forrás: Dreamstime

Egy angol párnak például 2010-ben Dubajban az volt a vétsége, hogy egy étteremben megpuszilták egymást. Letartóztatták őket.

Oké, ez csak film...

...de, ha láttátok a Szex és New York második részét, biztosan emlékeztek arra, hogy Samantha kicsapongó viselkedése oda vezetett, hogy mind a négyüket kitoloncolták az adu-dzabi szállodából.

Olaszország - Velence


Galambot etetnél a Szent Márk téren? Hát ne tedd! Bár sokáig a turisták kedvenc szórakozása volt, ma már nem szabad. A város vezetése néhány éve betiltotta a galambok etetését. Hogy miért? Az indok: a közel negyvenezer galamb és azok ürüléke hatalmas kárt okoz a történelmi épületekben.

Forrás: Dreamstime

Kína

Túlságosan közvetlen vagy? Szereted megérinteni az embereket, a kisgyerekeket pedig a legszívesebben magadhoz ölelnéd? Ha Kínában jársz, ezt felejtsd el! A hagyományaikhoz hű kínaiak nem érintik meg egymást, de még a gyerekek fejét sem, mert szerintük az ott lakozó szellemet ezzel tisztelik meg. Bizonyos területeken a gyerekeket egyáltalán meg sem érintik, legalábbis csak annyira, amennyire az szükséges.

Forrás: Dreamstime

Nagy-Britannia

Ha Angliában jársz, és olyan ismerősökkel találkozol, akikkel nem a legbensőségesebb a viszonyod, ne öleld és ne puszild meg őket - ugyanis ezt sokszor tolakodásnak veszik.

Forrás: Dreamstime

Spanyolország


A pontosság a királyok udvariassága? Igen, csak nem a spanyoloknál. Ha illemtudóan szeretnél odaérni egy vendégségbe, ezt felejtsd el. Spanyolországban ugyanis legalább fél órát illik késni.

Güell park, Barcelona Forrás: Dreamstime

Japán

Hallottad már, hogy Japánban nem mosolyognak az emberek nyitott ajkakkal? Az ő kultúrájukban ugyanis udvariatlanságnak számít, ha valaki a fogát látni engedi.

Forrás: Dreamstime

Törökország


Amúgy sem vall úriemberre feltétlenül leszólítani egy nőt az utcán, de a törököknél semmiképpen nem illik. Ott ugyanis nem nézik jó szemmel, ha egy idegen férfi megszólít egy nőt az utcán. Olyannyira nem, hogy könnyen balhé lehet belőle a nő családjával. A turisták jobban teszik, ha kerülik ezt, ha nem akarnak összetűzésbe keveredni.

A Kék mecset belseje, Isztambul Forrás: Dreamstime

!

Bár a távol-keleti országokban a böfögés elvárás, étkezés közben a legnagyobb illetlenség az orrfújás.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.