Formabontó vakáció: 3 nyári úti cél, ha unod a szelfizgető turistákat

Forrás: Dreamstime -
Cayenne Nápolyi öböl Olaszország Francia Guyana utazás Szamarkand gasztronómia nyaralás Üzbegisztán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a híres turistalátványosságok kétségtelenül megérnek egy látogatást, néha pont az adja a legizgalmasabb utazásélményt, ha kimozdulunk egy időre a komfortzónánkból, és rálépünk a titokzatos ösvényre. Hidd el, a világ sokkal színesebb annál, mint amit az útikönyvek mutatnak belőle, így a következő nyaraláshoz válassz olyan helyeket, amiket kevesen ismernek.

Minden kalandvágyó álma: Francia Guyana

A populáris turistalátványosságokat évről évre több millióan keresik fel, ám léteznek a világnak olyan pontjai, amelyek ritkán kerülnek reflektorfénybe. Ilyen például a dél-amerikai kontinensen elhelyezkedő Guyana, ami Franciaország tengerentúli területe, és igazi olvasztótégelye a különböző kultúráknak.

Guyanai látkép Forrás: Wikipédia
A cayenne-i városháza Forrás: Wikipédia

Az állatrajongók is tudnak miből válogatni: Plage des Hattes az óriásteknősök fészkelőhelye, a Tresór Természetvédelmi Terület gazdag madárvilágáról híres, ám Rémire-Montjoly környékén is igazi élmény túrázni. A fővárostól délre fekvő Cacao szintén varázslatos kirándulóhely, ahonnan festői útvonal vezet az esőerdőbe.

A Life.hu tippje

Franciaországnak több tengerentúli területe van, ahová érvényes útlevéllel lehet utazni, ám indulás előtt érdemes regisztrálni a konzuli szolgálat honlapján.

Balzsamillatú oázis a Nápolyi-öbölben: Procida

Nyugodt környezetre és néhány napos semmittevésre vágysz? Akkor ne keress tovább, megtaláltuk számodra a tökéletes helyszínt, méghozzá Olaszországban! Procida a Nápolyi-öböl aprócska szigete, és sokkal autentikusabb hangulatot nyújt, mint a turisztikailag felkapott Capri vagy Ischia. A fantasztikus panorámának köszönhetően a vulkanikus sziget több filmben is szerepelt, beleértve a Neruda postását és A tehetséges Mr. Ripley-t.

Procida hangulatos kikötője, háttérben a jellegzetes színes házakkal Forrás: Dreamstime
Procida egyik hangulatos utcája Forrás: Dreamstime

Új ízeket fedeznél fel a nyaralás alatt? Édes bűnbeesésre csábítanak a helyi pékségek, de amit feltétlenül meg kell kóstolnod, az a linguadi Procida (citromkrémmel töltött leveles tészta) – eszpresszó vagy granita mellé egyszerűen mennyei! A sziget homokos, sekély vizű strandja remek fürdőzési lehetőséget kínálnak, amit egy kellemes hajókázás vagy esti biciklizés követhet.

A Life.hu extra tippje

Csodáld meg Korzika drámai partvidékét, ejtőzz Maddalena híresen szép strandjain, fedezd fel Gallura természeti kincseit, egyszóval add át magad a mediterrán életérzésnek! Foglalj helyet most 289 900 Ft/ fő / 6 éjtől.

Szamarkand, a Kelet Rómája

A gyönyörű Bibi Hanim-mecset Forrás: Dreamstime

A Bibi Hanim-mecset mecset mind méretét, mind díszítését tekintve lenyűgöző, nem messze van innen a híres zarándokhely, a Sahi Zinda-nekropolisz, ami építészeti szempontból is igen értékes emlékmű. A Gur Emir mauzóleum szintén kihagyhatatlan látnivaló, ahová a mongol hódítót, Timur Lenket és leszármazottait temették. Nem számít, hogy merre jársz a városban, hisz minden út a Regisztán felé vezet. A téren három medresze (iszlám iskola) található, mely Szamarkand legnagyobb turisztikai attrakciója. Sétálgatás közben igazi kulináris különlegességeket lehet kóstolni: a Labi Gor nevű étteremben isteni piláfot szolgálnak fel, Staraya Arbát pedig már önmagában a látvány miatt is érdemes megnézni.

A Life.hu tippje

Szamarkand legnagyobb bazárja a Siyob, ami az illatokon, az ízeken és színeken keresztül közelebb visz a helyi kultúra megismeréséhez. A portékáikat áruló emberek még mindig hagyományos öltözéket (turbánt és kaftánt) viselnek, ám fotózni nem ajánlott őket. Utazási tanácsokról bővebb információt itt találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.