Zarándokutak, nem csak hívő keresztényeknek – Így is közelebb kerülhetsz magadhoz

Szent Jakab út Szent Márton nyaralás2016 zarándokút El Camino
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már nemcsak a vallásos emberek indulnak zarándokútra, hanem azok is vállalkoznak rá, akik szeretnének közelebb kerülni magukhoz, és kipróbálnák magukat a komfortzónájukon túl. Egy zarándoklat során nemcsak az úti célhoz történő megérkezésen, hanem magán a testet és lelket egyaránt erősítő utazáson is komoly hangsúly van. Többen úgy fogalmaznak, hogy a zarándoklat sajátos, aktív meditációs gyakorlat. 

Szent Márton zarándokút

Szent Márton Európa és a keresztény világ egyik legismertebb szentje, Európában mintegy tízezer templomot neveztek el róla. A nevét viselő Szent Márton európai kulturális útvonal, a Via Sancti Martini magyarországi és francia kezdeményezésből 2005-ben jött létre, és két csomópont köré szerveződik.

Forrás: viasanctimartini.eu
A tours-i Szent Márton-bazilika belseje Forrás: Wikipédia

Ki volt Szent Márton?

Szent Márton 316-ban született a pannoniai Savariában (a mai Szombathely), tizenöt éves korában katonának állt. A Római Birodalom katonái közül kitűnt jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével. Tizennyolc éves korában Amiens-ben megkeresztelkedett: abban a városban, ahol egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására kereszténnyé lett, elhagyta a katonai pályát, és térítőútra indult.

Szent Márton-nap táján már ma is sok helyen szerveznek jelentős kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvényeket, ugyanis ő a szőlő- és bortermelők egyik védőszentje is.

Zarándokút egy borospincén át

Abasáron található a világ egyetlen borospincéje, amin zarándokút vezet át. Az olaszrizlingjeiről híres mátrai településen áthaladó Mária-útnak a nyomvonala véletlenül került a pincébe, így annak, aki pontosan követné a zarándokutat – muszáj megkóstolnia a mátrai borokat.

A Mária-út egy Közép-Európában haladó zarándok- és turistaút. Kiépítése jelenleg is folyik: a kezdeményező egyesületek és alapítványok célja az, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki.

Szent Jakab-út – El Camino

Út az El Caminón Forrás: Puskás Zoltán
Forrás: Dreamstime

Ma már nemcsak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az úton, hanem egyre többen olyanok is, akik keresik önmagukat, valamint különféle kérdéseikre a választ.

!

Szimbolikus értelemben a zarándokút egyrészt beavatás, másrészt az engedelmesség kifejezése.

Az 1980-as évek második felétől kezdve a Szent Jakab-út a reneszánszát éli. Az egész világból érkeznek ide zarándokok, hogy a teljes Caminót vagy egy részét végigjárják.

Biciklivel vállalkozott az El Caminóra Horváth Éva

A modell úgy döntött, nem gyalogszerrel hódítja meg a világ egyik leghíresebb zarándokútját. A közel 800 kilométeres táv még két keréken is kemény erőpróba, de a szexi Éva persze megcsinálta.

A modell-műsorvezető az útról gyakran töltött fel a Facebookjára posztokat, amiért volt, aki támadta, miszerint miért nem befelé figyel a külvilág helyett. "Valaki zarándokol, valaki nem, valaki gyalog megy, valaki nem, valakit érdekel a Facebookom, valakit pedig nem!" – vágott vissza Éva.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.