Városnézés madártávlatból - Nagyvárosok, ahogy még soha nem láttad őket

Forrás: Dreamstime -
Távol-Kelet óriáskerék Budapest Eye Singapore Flyer baleset Bécs London Eye Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szereted megnézni madártávlatból is a várost, ahol kirándulsz, nem félsz a magasságtól, és nem zavar a bezártság sem, az óriáskerekeket neked találták ki. Íme, néhány gyönyörű építmény a nagyvilágból és Európából, amelyek közül egyet neked is látnod kell. 
Őrült tempó Forrás: Dreamstime

Az első mai értelemben vett óriáskereket George Washington Gale Ferris tervezte és építette meg az 1893-ban rendezett chicagói Világkiállításra, amely hatalmas sikert aratott. Az építmény a 324 méter magas Eiffel-torony riválisaként a rendezvény legnagyobb attrakciója volt 80,4 méteres magasságával. Harminchat kocsijában 40-40 szék volt, kocsinként több mint hatvan embert fogadott magába, így összesen akár 2160 utasa lehetett egyszerre. A kerék húsz perc alatt tett meg egy kört.

Az első óriáskerék 1893-ban Forrás: Wikipedia

Ma már a világ számos nagyvárosában található óriáskerék, amelyek nem csupán önmaguk miatt kedvelt turistacélpontok, hanem mert az "utazás" alatt remek panoráma nyílik a városra, éjszaka pedig a kivilágított nevezetességekben gyönyörködhet az odalátogató.

A legnagyobbak:

Singapore Flyer Forrás: Dreamstime

A Niagara vízesés kanadai oldalán álló óriáskerék egy igazi csoda. Nem elég, hogy a világhírű vízesés lábához épült, az éjszakai megvilágítása felejthetetlen.

Emberi erővel hajtott óriáskerék

Indiában gyakran okoz gondot az áramhiány, így a faluról falura vándorló vidámparkoknak is alkalmazkodniuk kell a helyzethez. Az óriáskereket például emberi erővel hajtják, ahogy az alábbi videón is látható.

A legelérhetőbbek:

Prater Forrás: Dreamstime

A London Eye 1999-ben készült el, és a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. Ez

Európa legmagasabb óriáskereke

és egyben napjaink legnépszerűbb turistalátványossága Londonban. A 135 méter magasságba emelkedő 32 kabin összesen 800 vendéget utaztat.

London Eye Forrás: Dreamstime

A félórás út alatt teljes kényelemben tekinthetünk Londonra madártávlatból, csodás felvételeket készíthetünk, ha az idő alkalmas rá. Tiszta időben 40 kilométerre is ellátni a kerék tetejéről, egészen a windsori kastélyig.

Kilátás a London Eye-ból Forrás: Dreamstime

A Life.hu extra tippje

Tölts el egy hosszú hétvégét a fények városában, Párizsban, hajózz a Szajnán, éld át a francia főváros egyedülálló hangulatát. Ülj fel a 60 méter magas Roue de Paris óriáskerékre a Concorde téren, és gyönyörködj a kilátásban. Utazz ősszel: 77 900 Ft/ fő/4 éjtől.

Ha nem akarsz külföldre utazni, akkor elég a budapesti Erzsébet térre látogatnod. Itt áll a mi óriáskerekünk, a

Budapest Eye.

A monstrum 65 méter magas, 41 kabinja van, és összesen 332 fő utazhat rajta.

Budapest Eye Forrás: Dreamstime

Történtek tragédiák is

Az óriáskerekek méretük ellenére stabil szerkezetek. Gyenge pontjuk a gondolák és kabinok felfüggesztése. Ebből adódó baleset volt 1962-ben a Budapesti Vidám Parkban, amikor eltört az óriáskerék egyik gondolájának a tengelye, két utas ijedtében kiugrott, és megsérült. 2013 augusztusában pedig Argentínában történt baj, ahol harmincméteres magasságból zuhant le a kabin. Ketten meghaltak, heten megsérültek.

2016 augusztusában vidámparki tragédia történt Amerikában, Greeneville-ben, ahol egy meghibásodott óriáskerékből zuhant a mélybe három gyermek. A rendőrségi vizsgálatok szerint az óriáskerék egyik kosara a feje tetejére fordulhatott, így eshettek ki belőle a lányok. A szerencsétlenül járt fiatalok közel 15 méteres zuhanás után értek földet, de szerencsére nem haltak bele a sérülésekbe.

Nemcsak óriáskeréken, de a vidámparki eszközökön is történhetnek tragédiák. A legsokkolóbbakról itt olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.