Szívd magadba a boldogságot! – Costa Rica a földi paradicsom

2016.10.23. 18:16

Costa Ricát a felmérések szerint a világ legboldogabb, de legalábbis a világ EGYIK legboldogabb országának tartják. 2009-ben és 2012-ben megnyerték a brit NEF versenyét, raádásul 2009-ben a világ legzöldebb országának is megválasztották, területének több mint 25%-a védett. Persze nem csupán ezek miatt érdemes odautaznod, hanem hogy te is magadba szívj egy kis életörömöt és azt a nyugalmat, amit a lakosok és a természet áraszt magából. Ha ott jársz, úgy fogod érezni magadat, mintha egy másik univerzumba csöppentél volna: az emberek kedvesek, barátságosak, és szemmel láthatóan alacsonyabb a stresszszintjük is, ami rád is jó hatással lesz.

Nem San José miatt szeretsz bele az országba

San José az ország földrajzi középpontjában, magas hegyektől övezett medencében, a Torres és Maria Aguilar folyó mentén fekszik. Costa Rica fővárosában – azok szerint, akik már jártak ott – nem érdemes egy-két napnál többet eltölteni, hiszen annyi szépség vár még rád, az időd pedig véges.

Lobog a zászló a Nemzeti Színház előttForrás: Thinkstock

Nézelődni, ráhangolódni a Costa Rica-i életritmusra persze itt is lehet, de miután hazajöttél, nem biztos, hogy a város lesz a legmarkánsabb élményed. Viszont, ha már ott vagy, mindenképpen kóstold meg az ország legfontosabb exportcikkét, a kávét, és egy túra keretén belül látogass el a Foundation Jaguar Rescue Centerbe, ahol sérült állatokat gyógyítanak önkéntesek a világ minden tájáról. Úgy fogod érezni magad, mintha egy természetfilm szereplője lennél.  

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje
A XVIII. század végén, a XIX. század elején kezdték termeszteni a kávét Costa Ricában, amely ma már az ország egyik fő exportcikke. Ha arra jársz, kóstold meg a frissen pörkölt kávéjukat.

 Arenal Volcano Nemzeti Park

Costa Rica a nemzeti parkok országa. A festői szépségű Arenal Volcano Nemzeti Parkban minden megvan, amire egy természetszerető ember vágyik. Álomszép növények, vízesések, oxigéndús levegő és dzsungel. Vulkánja a mai napig működik, a belőle fakadó források pedig meleg vizűek: mártózz meg bennük! A tűzhányó lábánál fekszik a környék központja, La Fortuna, amely nem csupán varázslatos hangulatú, hanem a vásárlás szerelmeseinek is sokat adhat. Vásárolj az utcán, és alkudj, amit nemcsak lehet, de el is várják.  

Vulkán az Arenal Volcano Nemzeti ParkbanForrás: AFP
Gasztrosokk, de megéri
A Costa Rica-i ételek nagyon egyszerűek, de sok olajjal és fűszerrel készítik el őket, így az európai gyomor számára elsőre nehéznek tűnhet. A legtöbb étel fő alapanyaga a rizs, a kukorica és a bab. Az ország nemzeti étele a gallo pinto, ez egy fekete babból és sült rizsből készült finomság, melyet többnyire reggelire szolgálnak fel. Zöldséget nyersen nagyon ritkán kínálnak,  a Costa Rica-iak mindent megsütnek, amit lehet. Az ország egyik nemzeti itala a guaro, egy cukornádléből főzött, édeskés ízű szesz. A tapasztaltak szerint azonban a helyi borokat ajánlatos elkerülni, mert nem túl jók, és erős másnaposságot okoznak.

Manuel Antonio Nemzeti Park

A San Josétól 192 km-re található Manuel Antonio Nemzeti Park a világ legszebb természetvédelmi területei között szerepel. A buja növényzet mellett muszáj kiemelni az állatvilágát is, közel 134 madárfaj és több mint százféle emlős él itt:  többek között a zöld és fekete leguánoknak és a veszélyeztetett titimajmoknak is ez az otthonuk.  Homokos tengerpartjain sétálva pedig egy megvalósult álomban érezheted magadat.  

Naplemente a Manuel Antonio Nemzeti ParkbanForrás: AFP

A felejthetetlen Negro folyó

Ha itt jársz, látogass el a nicaraguai határon lévő Negro folyóhoz is, ahová az Iguana hídon át vezet az út. A folyóhoz érve kisebb turistahajókkal csoroghatsz le a Cano Negrón, miközben megismerheted Costa Rica állatvilágát. Láthatod a majmokat, a kajmánokat, teknősöket és a színesebbnél színesebb madarakat.

Bújj el a világ szeme elől!
Hogy hol teheted ezt meg? A 10 hektáros tengerparti rezidencia a Gandoca-Manzanillo Rezervátumban, a Costa Rica-i Punta Uvában található. A fenntarthatóság jegyében tervezett látványos lakóházakat napenergiával működtetik, és az összes bútort kidőlt fákból készítették, lenyűgöző.

 

Tudtad?
Gisele Bündchen minden évben heteket tölt Costa Ricán a családjával, Miley Cyrus pedig itt tud igazán ellazulni.

 

 

Costa RicaSan Joséstresszutazásboldogságnemzeti park