Herczeg Zoltán: „Gran Canarián kedvesek és toleránsak az emberek, lenne mit tanulnunk tőlük”

Kanári-szigetek Gran Canaria Herczeg Zoltán nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gran Canaria a strand- és buliimádók fellegvára, ám a közhiedelemmel ellentétben sokkal többet tartogat a nyitott szemű utazóknak. Ezt tanúsíthatja hazánk egyik legismertebb dizájnere, Herczeg Zoltán is, aki nemrégiben érkezett haza a Spanyolországhoz tartozó szigetről. „Egy hétig volt szerencsém itt pihenni, és élvezni a tájat, a nyarat, az emberek kedvességét és a csodás konyhát” – mondta a Life.hu-nak az extravagáns divatguru, akinek ez a néhány nap a szabadság új dimenzióját, a felszabadult életöröm mámorát jelentette. Egy szokatlanul izgalmas vakáció élménybeszámolója Herczeg Zoltántól.

Meglepő, csodálatos és kifinomult

Évente több mint 2 millió látogatójával Gran Canaria a Kanári-szigetek egyik legnépszerűbb tagja, amely mintegy 210 km-re található Afrika partjaitól. Változatos arculatú tájait és élővilágát tekintve gyakran nevezik „miniatűr kontinensnek”, és kis idő elteltével a tervező is meggyőződött róla, hogy a sziget rászolgált erre a becenévre. „Csodás hely Gran Canaria minden pontja. Ami nagyon érdekes és különleges benne, hogy apró méretéhez képest az északi és déli part éghajlata között alapvető a különbség. Mi Maspalomason laktunk, ott él a barátom is, ahol folyamatosan süt a nap, csodás strandidő uralkodik, és bár az égen folyton fekete fellegek gyülekeznek észak felől, valahogy soha nem fedik el a napfényt, hirtelen megállnak előtte. Északon, a főváros közelében ezzel szemben csapadékos, borult, 5-10 fokkal hűvösebb az időjárás, így kevésbé strandolós (ráadásul fekete a homok!), inkább városnézős, sétálgatós programoknak ad teret. Középen pedig jellemzően vulkanikus eredetű a táj, mint a hold, kopár, szürkésbarna, kissé sci-fi-szerű, kietlen vidék. Óriási a kontraszt a napfényes strandok, csodás óceánpartok, illetve a buja növényzetű, dús észak között” – mesélte Herczeg Zoltán.

Forrás: Herczeg Zoltán

A Life.hu extra tippje

Tenerife mindennek rendelkezik, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges. A Kanári-szigetcsoport legnagyobb tagja télen is tavaszi időjárással kecsegtet, az emberek kedvesek, és egymást érik a meseszerű helyek, amelyek minden utazó szívét megdobogtatják. Nem csoda, hogy olyan hírességek rajonganak Teneriféért, mint Penélope Cruz, Shakira, J.Lo vagy éppen Matt Damon. Varázslatos hangulatban nyaralhatsz itt 317 900 Ft/ fő / 7 éjtől.

Híd a nemzetek és kontinensek között

Az extrém stílusáról ismert dizájner egy régi, kedves barátja meghívására érkezett Gran Canariára, aki már hét éve költözött ki oda, és egy oldott légkörű, jó konyhájú, szép, teraszos étteremben gitározik és énekel esténként örökzöld rock- és popslágereket. „Másodmagammal érkeztem a szigetre, egy szintén nagyon jó, közös barátunkkal. Elképesztően hangulatos időtöltés az óceán partján, a Playa del Inglés dűnéi fölött hallgatni a zenét, a látványról nem is beszélve” – folytatta a sztártervező, akire nemcsak a táj szépsége, hanem az itt élők mentalitása is nagy hatást gyakorolt. Herczeg Zoltán így mesélt róluk: „Az emberek kedvesek, udvariasak, mosolyognak, vidámak és közvetlenek. Bár 104 nemzet fiai és lányai élnek ezen a kis szigeten együtt, mégsem láttam olyan attitűdöt, ami sajnos itthon általánosan tapasztalható. Ha ott trécselsz a zebra közepén, nem dudálnak rád, nem üvöltenek le, hanem illemtudóan megvárják, amíg végzel, és intenek, köszönnek. Én ilyet még a világon nem láttam!”

A sziget festői települései – Arucas, Teror, Agüimes, Ingenio – emlékeztetnek leginkább az etnikai sokszínűségre, és a főváros atmoszférája is egészen kozmopolita. Ha idilli pillanatokra vágysz, akkor nem szabad kihagynod a kis Velenceként is emlegetett Puerto de Mogánt, a varázslatos üdülőhelyet a sziget délnyugati részén. A fehérre meszelt házakat trópusi növények díszítik, az éttermekből csábító illatok áradnak, és romantikus érzés a hidakkal összekötött utcákon sétálgatni.

Puerto de Mogan Forrás: Dreamstime

Las Palmas, a mediterrán gyöngyszem

Az ide érkezőknek igazi látványdömpingben lesz részük, és egyik ámulatból a másikba esnek, miközben bebarangolják a városokat, túráznak a fenyővel borított hegyekben, vagy csak céltalanul bóklásznak a parton. Zoltán egyik legmeghatározóbb élménye Gran Canaria fővárosához kötődik. „Las Palmas egy igazi mediterrán kincsesláda, tele hangulatos kávézókkal, trendi üzletekkel, gyönyörű templomokkal és kápolnákkal. Öröm itt sétálni, miközben a város békés, nyugis polgárait nézed az ő mindennapjaikban” – fűzte hozzá a sikeres divatdiktátor, akit nemcsak a főváros nyűgözött le, de lelkesen beszélt a sziget régészeti emlékeiről is.

„Jártam olyan helyen, ahol az őslakosok még mindig a meredek sziklafalba vájt barlanglakásokban élnek, és az állataikat is ezek körül tartják. Valami elképesztő, hogy az egymás alatt-felett elhelyezett karámok, lakások, legelők között hogyan közlekednek ezek az emberek és állatok – kötélen, hágcsón, láncon, fura lépcsőkön, én nem is tudom, hogyan. Puritán, a világtól teljesen elzárt, békés, egyszerű ősi környezet ez, ahol semmi nyoma a civilizáció és a fogyasztói társadalom megannyi felesleges és rothasztó bűzének” – mesélte Herczeg Zoltán.

Forrás: Herczeg Zoltán

Ahol a vakációszezon sosem ér véget

A sokszínű földrajzi adottságokon túl a legtöbben – teljesen érthető módon – fürdőhelyei miatt keresik fel Gran Canariát. Az egykori halászfaluból nyaralóvárossá avanzsált Maspalomas igazi kuriózum: hullámzó homokdűnéi a sivatag világát idézik, és sokrétű szabadidős lehetőségei, valamint kellemes klímája miatt egész évben érdemes látogatni. A sziget fantasztikus strandjai közül itt található talán a legszebb, azonban a tengerparti üdülőhely nemcsak ezekről, hanem 68 méter magas világítótornyáról is híres. Herczeg nyaralásának egyik legszebb emléke is ide kötődik. „A barátunk fellépésére vártunk egyik este, azonban egy hirtelen ötlettől vezérelve elindultunk a világítótoronytól az óceánparton a dűnék alatt, mezítláb a vaksötétben. Nem volt kedvünk a taxihoz körben. A 4 km-es távot egy óra alatt tettük meg, a koromsötét égbolt a mögötte elbújt holddal és a hatalmas erejű, hangosan morajló óceánnal olyan kombót adott számunkra, hogy beleremegtünk. Ez igazán felemelő, fantasztikus érzés volt!”

Maspalomas Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Maspalomas ad otthont a sziget legnagyobb golfpályájának, ahol kezdők is kipróbálhatják a játékot, a haladók pedig csiszolhatják tudásukat. A neves divattervező ezúttal a golfozás miniváltozatát próbálta ki. „A két jó baráttal érdekes, egyedi felfogásban űztük a sportot, nem annyira a verseny és a másik legyőzése, mint inkább a remek hangulat, a nagy kacagások és a minél »butább« megoldások jellemezték a játékunkat. Az egészet hangosan végigröhögtük, de végeredményben mozogtunk egy jót.”

Élvezd a strandéletet!

Playa del Inglés a sziget legnépszerűbb üdülőhelye, ami pazar szállodákkal, gyönyörű partszakaszokkal, valamint rengeteg üzlettel és étteremmel büszkélkedhet. Az itt sziesztázók nyugodt hangulata átragadt Zoltánra is, aki nagyon élvezte a lubickolást és a soha nem szűnő napsütést. „A déli részen elterülő megannyi fehér homokos strand mind-mind csoda szép, mesés, álombeli. A legjobban talán az Anfi Beach tetszett, olyan impozáns és hatalmas épületegyüttessel, hogy az ember lélegzete eláll. Építészetileg egy remekmű ez a szállodakomplexum, ami végigkísér az egész partszakaszon. Valahogy csodásan illeszkedik a tájba, vélelmezem, azért, mert az onnan kinyert építőelemekből, kövekből, sziklákból építették újra” – mesélte a divattervező. Aki erre jár, annak érdemes végigsétálni a parti úton, ami a strandot Arguineguín városával köti össze. Puerto Rico a legnaposabb hely a szigeten, és adrenalinszint-növelő sportok széles választékát kínálja. Herczeg Zoltánt az üdülőhely ízléses építészete ragadta magával leginkább. „Ezernyi apró ablak világítja meg a csendesen ringatózó, kanyargós kis öblöt, ami körbeépült szebbnél szebb éttermekkel, és amelyek fenséges salátákat, halételeket kínálnak a nagyon kedves és profi útonálló invitálóikkal. Nem lehet nekik ellenállni!”

Anfi Beach Forrás: Thinkstock

Egy darabka gasztromennyország

A híres magyar divatkreátor szereti a kalandokat, az izgalmakat, és vágyik az új megismerésére, de a pihenés se utolsó, ezért igyekszik a kettő között megtalálni a harmóniát. Amikor elutazik egy idegen országba, igyekszik megismerni az embereket, a helyi szokásokat, és szívesen kóstolgatja más nemzetek specialitásait. Ez most sem volt másként. „A Columbus nevű étterem a Playa del Inglés homokdűnéi fölött található, és egyszerűen mesés úgy étkezni, hogy ilyen látvány tárul elénk. Bár előételnek számítanak a forró, sistergő olajban tálalt rákfalatkák, ezek az erősen fokhagymás finomságok mindig méltón megalapozták az ebédemet.”

Forrás: Thinkstock

„Gran Canarián ettem remekül elkészített angus steaket, a kötelező lasagnét és pizzát, salátákat, kalamárit, különféle tapasokat, és marhát, csirkét minden felfogásban. Rendkívül változatos az étlap és a kínálat, de talán ami a legfeltűnőbb volt, hogy az árak nincsenek elszállva. Nem fizettünk többet soha 60-80 eurónál hárman úgy, hogy nehezen álltunk fel az asztaltól – folytatta gondolatait Herczeg Zoli, aki kérdésünkre az ottani divatról is mesélt néhány szóban: – Kint az emberek papucsban és sortban, pólóban járnak, nem igazán láttam erőlködő divatmajmokat, mint itthon. Az üzletek kínálata pont olyan, mint nálunk, a luxuscikkektől, a márkás szalonoktól a nagyon taroló fast fashionig minden van, akár népviseletben is megtalálható a gagyi és divatos is. Főleg a beach wear dívik, éjszakára persze kissé fel kell öltözni, mert az óceán partján hűvös van este. De ami konkrétan ezt a nyugis szigetet jellemzi, főleg inkább a nyugdíjasok, a hajlottabb korúak vagy az egyszerűen csak pihenni vágyók járnak ide, ezért sajnos sokkal több embert láttam Spartacus-szandálban, ember-zoknival, mint menő, UV-színű NIKE-kat. Ez bizony nem Ibiza...”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.