Kutyaszánverseny északon: "Az én álmom egy kicsit mindenki álma lett"

Forrás: facebook.com/Fjallraven -
Fjällräven Polar 2017 kutyaszánhúzás verseny
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van valami meseszerű az északi tájakban. A ropogós hideg, a befagyott tavak, a hótakarón megcsillanó napfény és az éjszakai égbolt tarka színjátéka – ezek mind olyan élmények, amelyek kitörölhetetlenül az emlékezetbe vésődnek. Erről szól a Fjällräven Polar 300 kilométeres kutyaszántúrája a sarkvidéki tundrán, és még sok minden másról, ami a havas, hideg helyekkel kapcsolatos. Az eseményre Magyarországról is szép számmal neveztek, és hamarosan kiderül, kik indulhatnak a következő expedíción. Támogasd voksoddal te is a jelölteket!

Egy igazi próbatétel a messzi északon


A globalizáció és digitalizáció korában néha jólesik elvonulni a nagyvilág zajától, átélni a végtelenség érzését, és a hatalmas méreteket látva elgondolkodni azon, milyen kicsi az ember a természethez képest. A Fjällräven Polar nevű kihívás mindezt megtestesíti, és olyan mágikus élményt nyújt a résztvevőknek, ami messze felülmúl minden elképzelhetőt. Nem számít, hogy kinek mennyi tapasztalata van, és hogy mi a hobbija vagy a foglalkozása – a Norvégia és Svédország közötti túra megmutatja, hogy megfelelő felszereléssel és tudással bárki nekivághat a messzi észak meghódításának. A skandináv Fjällräven - a világ egyik vezető outdoor cége - 1997 óta szervez kutyaszán-expedíciókat évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel.

Néha jólesik elvonulni a nagyvilág zajától, átélni a végtelenség érzését Forrás: facebook.com/Fjallraven

A viadalra a világ minden tájáról bárki jelentkezhet, aki szívesen kipróbálná magát extrém körülmények között

A kiválasztás online szavazás útján történik, és országonként két nyertest hirdetnek: egyik, aki a legtöbb voksot szerzi, a másodikat pedig a Fjällräven-zsűri választja.

Középiskolás álomtól a valóságig


A magyar csoportban az első helyen álló Szigetvári Eszter régi vágyát szeretné megvalósítani, ezért jelentkezett a 2017-es Fjällräven Polar expedícióra. „1996-ban, amikor érettségiztem, leírtuk az osztálytársaimmal egymásról, hogy kiből mi lesz 20 év múlva. Mivel egész középiskolás koromat végigkísérte a szánhúzókutyák iránti szeretet, akkor a többiek azt írták rólam, hogy szánhúzóversenyző leszek. Most nyáron, a 20 éves találkozónkon felolvastuk ezt, és én szomorú mosollyal konstatáltam, hogy sajnos ebből nem lett semmi. Pár hétre rá az egyik közösségi portálon megakadt a szemem egy hirdetésen, ahol az egyik világhírű sportszergyártó cég versenyt szervez. Ezt egy jelnek vettem, hogy a gyerekkori álmom beteljesülhessen" - mesélte a miskolci anyuka, aki igazi természetimádó, és hátizsákos túráin sokféle tájon járt már, de a sarkvidéken még sosem.

Egész középiskolás koromat végigkísérte a szánhúzókutyák iránti szeretet Fotó: Szigetvári Eszter

A magyar indulókra a Fjällräven Polar honlapján lehet szavazni december 15-ig, és a Facebook-oldalukat is érdemes figyelni, mert a versenyzők folyamatosan megosztják a legfrissebb fejleményeket.


„Ki kell próbálnom minden lehetőséget, amit a sors elém gördít"


Néhány hete tart a szavazás, azonban csak most fog igazán komolyra fordulni a verseny, így van miért izgulnia a 24 esztendős Zaja Kittynek, aki a jelenlegi szavazatok szerint a második helyen áll. A Dániában élő egyetemista számára természetes, hogy a kutya családtag, hiszen a családja évtizedek óta tenyészt szibériai huskykat. „Anyukámnak anno egy huskys képeslap hozta meg a változást az életében. Nekem egy rádióbeszélgetés Balogh Ottóval a Morning Show-ban, aki hideg-, illetve kutyaszőr-allergiája ellenére az Iditarodra, a világ legnehezebb szánhúzó versenyére készült" – kezdte Kitty, aki rájött, hogy a legnagyobb 'szerelmét' hanyagolta az életéből, már sokadik éve. Amikor tudomására jutott a Fjällräven Polar szánhúzótúrája, nyomban jelentkezett, hogy próbára tegye ügyességét, tudását. A 24 éves lány a szavazás kezdete óta rengeteg támogató üzenetet kap, és nagy örömére Balogh Ottó is melléállt.

A Dániában élő egyetemista számára természetes, hogy a kutya családtag Fotó: Zaja Kitty


Balázs új négy- és kétlábú barátokat szeretne


A kismarosi Boros Balázs szintén jelentkezett a versenyre, nem véletlenül, ugyanis az ő igazi közege a természet, ahol az ember mindig megtapasztalhatja a föld sokszínűségét és az önismeret élményét. A kulturális antropológusként végzett, ám élménypedagógusként és tapasztalatitanulás-trénerként dolgozó férfi olyan helyeken tud igazán kikapcsolni, ahol nincsenek betonutak, autók, csak az erdei csend és az illatok, amik ajándékként társulnak minden pillanathoz.

Vonzanak a zord, nem hétköznapi körülmények Fotó: Boros Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.