hóvirág vadvirág angolpark arborétum Alcsúti Arborétum kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan várták már, hogy az Alcsúti Arborétum közzétegye: nyílik a hóvirág, látogatható a hóvirágmező. Idén ugyanis a szokásosnál később, március 3-án indult a hóvirágünnep az alcsúti arborétumban, a kemény tél és a fagyos talaj miatt a virágok nehezebben dugták elő a fejüket a földből. 

Ha egy klassz családi kirándulásra vágysz, esetleg egy romantikus sétához lenne kedved, irány az Alcsúti Arborétum. A legendásan gyönyörű hóvirágmező az arborétumban több mint 2 és fél hektáron terül el.

Március 3-án kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban Forrás: Facebook/Alcsúti Arborétum

A 2017-es év vadvirágának választott hóvirág

2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10 000 forint, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették az alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították.

A kora tavasszal nyíló hóvirágok között 7 hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában,

mint például a levantei, a kikeleti, a krími vagy redőslevelű vagy a bizánci hóvirág.

Nyílnak a hóvirágok Forrás: Thinkstock

A Budapesttől bő félórányi autóútra, Tata és Székesfehérvár között fekvő Alcsútdoboz nevű falucska határától pár száz méterre fekszik az arborétum. Megközelítés: Alcsútdoboz a 811-es, Bicskét Székesfehérvárral összekötő út mentén fekszik, Budapest felől az M1-est (Bicske) és Székesfehérvárt összekötő úton vagy az M7-es és 70-es út baracskai leágazásától Bicske felé tudjuk megközelíteni.

Az arborétum hétfőtől vasárnapig 10-tól 18 óráig tart nyitva, március 11-ére pedig a Facebook-oldalukon is olvasható eseményt hirdettek meg Hóvirágünnep Alcsútdobozon és majki kamalduli remeteség címmel, amelyről részleteket itt olvashatsz. A szervezett út résztvevői a kirándulás alkalmával először az Alcsútdobozi Arborétumot keresik fel, délután Majkra látogatnak el, ahol a kamalduli remeteséget járják be. "

Majki kolostor és remeteség Forrás: majkikolostor.hu

Az Alcsútdobozi Arborétumot azonban nem csupán a hóvirágünnep idején érdemes meglátogatni, hiszen a 40 hektáros kastélyparkban növényritkaságok egész sora megtalálható. A legszebb és legidősebb példányai között platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, de értékes a hárs,- juhar-, tölgy- és gesztenye-fajok gyűjteménye is. Egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a közeli Csaplári erdő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor.

A 300 növényfajt meghonosító József nádor pompás klasszicista kastélyára ma már csak a timpanonos főhomlokzata emlékeztet. A kastély Pollach Mihály tervei alapján épült, Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt, az angolparkot schönbrunni kertépítőmesterrel Tost Károllyal terveztette. Az épület egykori szárnyához épített istállóból kialakított kápolna ma is áll, ezt 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján neoromán stílusban alakították ki. A park pálmaházát Ybl Miklós tervei alapján építették fel, melynek már csak maradványai láthatók, valamint épségben megmaradtak a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház.

József nádor pompás klasszicista kastélyának maradványai Fotó: Takács József/alcsuti-arboretum.hu

Járd be Magyarország csodás arborétumait!

Ha imádod a növényeket, lenyűgöznek a virágzó fák, bokrok, az arborétumokat neked találták ki. Egy séta a botanikus kertek valamelyikébe kiváló program akkor is, ha csak egyedül elvonulnál a város zajától, de társasággal is remek kikapcsolódást nyújt.

Forrás: http://www.alcsuti-arboretum.hu



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.