La Tomatina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha augusztus, akkor paradicsomfesztivál. Legalábbis a spanyolországi Bunolban, ahol minden augusztus utolsó szerdáján rendezik meg - ahogy ők nevezik - a „világ legnagyobb élelmiszer-küzdelmét”. A fesztiválra minden évben 40-50 ezer ember érkezik, hogy részt vegyen a gigantikus paradicsomharcban. A résztvevők körülbelül 130-140 tonna túlérett paradicsomot dobálnak szanaszét az utcákon.

Igazi turistamágnes, a Bunolban évről évre megrendezett La Tomatina fesztivál. Ekkor a város 9 ezer lakosa látja vendégül a paradicsom fesztiválra érkező 40-50 ezer turistát, ami alapból nagyon különleges helyzetet teremt. A forgatókönyv mindig hasonló, de az ott lakók szerint a fesztivál megunhatatlan. A nap kezdetén egy zsírral bekent csúszós oszlop tetején elhelyeznek egy sonkát, amit meg kell szerezni. Amikor valaki megszerezte a sonkát, akkor vízágyúk gondoskodnak arról, hogy mindenki elég vizes legyen. A vizes ruhákat pedig természetesen le kell dobni, és ekkor elkezdődik a harc a mintegy 140 ezer kilogramm paradicsommal.

Az egyik legfőbb szabály, hogy csak összenyomott paradicsomot szabad eldobni, hogy meg ne sérüljön senki, így aztán a nap végére az egész város paradicsomlében úszik. A csata gongütéssel végződik, a harcosok pedig elindulnak a folyó felé, ahol a városvezetés zuhanyokkal várja a megfáradt, nyakig paradicsomos résztvevőket. A nap végén azonnal elkezdik a város megtisztítását, így másnapra szinte nyoma sincs a harcnak.

Szabályok, praktikus tanácsok

2017-ben augusztus 30-án rendezik meg a La Tomatinát, amelynek a következők a szabályai:

- nem lehet behozni kemény palackot vagy tárgyat
- a paradicsomot eldobás előtt össze kell nyomni vagy meg kell taposni, nehogy valaki megsérüljön a kemény zöldségtől
- gongszóra be kell fejezni a paradicsomdobálást

Hasznos tanácsok résztvevőknek:

Érdemes zárt cipőt viselni, olyat, amit nem sajnálsz, ha a fesztivál után ki kell dobni. A ruhákra ugyanez érvényes, számolj vele, hogy többet nem fogod viselni azokat. A flip-flopot ezúttal hagyd otthon, könnyen elesel benne, és el is hagyhatod. Hasznos lehet a védőszemüveg, és az sem árt, ha van nálad valami, amivel időnként meg tudod törölni a szemedet. Ha pedig fotózni szeretnél, mindenképpen vízálló kamerával készülj.

Honnan ered? Ki tudja...

A különleges népünnepély eredetét senki nem tudja biztosan. Az egyik verzió szerint Saint Louist, a város védőszentjét ünneplik ezen a módon, de olyan elképzelés is van, hogy egy Franco ellenes tüntetés paradicsomcsatája adta az ötletet az évenkénti ismétlésre. A harnadik verzó szerint pedig anno a zöldségesek annyira összevesztek, hogy paradicsommal dobálták meg egymást. A dobálás pedig annyira jó feszültség-levezetésnek bizonyult, hogy a végén a balhé nagy-nagy nevetésekkel végződött.
/1708/_r_le201782143116

Horvátországban nyaral Hajdú Péterhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170806-horvatorszagban-nyaral-hajdu-peter-musorvezeto.htmlAmíg Sarka Kata a gyerekeikkel nyaralgat, addig Hajdú Péter elhagyta az országot és szintén nyaralós fotókat osztott meg. Utazás--Liptai Claudia Pataki Ádámmal Görögországban nyaral: fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170801-liptai-claudia-pataki-adammal-gorogorszagban-nyaral.htmlLiptai Claudia Görögországban nyaral, és onnan posztolgat. Annyi biztos, hogy jó ránézni a boldog családra. Utazás--5 dolog, amit mindenképp látnod kell idén Balatonfüredenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170709-latnivalok-balatonfureden-tagore-setany-loczy-barlang-jokai-kilato.htmlA július 14-én kezdődő úszó-világbajnokságnak Budapest mellett Balatonfüred ad otthont. A nyílt vízi úszás versenypályáját a Tagore sétány közelében, a balatonfüredi kikötőnél alakították ki, ahonnan tökéletes látvány nyílik a versenyre és a Tihanyi-félszigetre is. Azonban ha már Balatonfüreden jársz, érdemes egy nagy sétát tenned a városban, és megnézni a legszebb nevezetességeket is. Utazás--Így élvezi a Balaton hűs habjait Tóth Gabihttp://www.life.hu/lifeutazas/20170723-igy-elvezi-a-balaton-hus-habjait-toth-gabi-enekesno.htmlLegutóbb Insta-posztja tanúsága szerint Gabi a Balatonon lazít. És milyen jól teszi.. Utazás--Amerikába utazott Majka és családjahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170328-amerikaba-utazott-majka-dundika-es-a-gyerekek.htmlMajka és családja elutaztak Amerikába. Egy hónapot töltenek kint, de a zenész-műsorvezető többször is beszélt arról, elképzelhető, hogy évek múlva végleg Las Vegasba költözzenek. Utazás--Top 5 látnivaló a Mecsekbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170429-a-gyonyoru-mecsek-top-5-latnivalo.htmlHa tíz embert megkérdezel, melyek a kedvenc városaik Magyarországon, közülük nyolc biztosan megemlíti köztük Pécset is, amely Magyarország legszebb fekvésű, történelmi emlékekben igen gazdag, mediterrán hangulatú nagyvárosa. Pécs gyönyörű belvárosával, múzeumaival valóban hazánk egyik legvonzóbb kirándulási célpontja, nem véletlenül nyerte el 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. Most azonban összeszedtük azt is, mi mindent érdemes megnézned, ha a Mecsekben jársz, ugyanis a város környéke is számtalan izgalmas látnivalót kínál. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.