Látnivalók Kefaloniában, Görögország legcsodálatosabb szigetén

Kefalonia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már nem sokáig lesz nyugalmas és békés Kefaloniá, ugyanis egyre több turista fedezi fel ezt a csodás helyet, nem véletlenül: a vadregényes, buja sziget rengeteg felfedezésre váró szépséget tartogat, és olyan változatos, hogy abba szinte beleszédül az ember. Rejtett, csodaszép öblök, a kikötőváros látképe képeslapra illő, nyüzsgés és nyugalom is található a szigeten, na meg a tenger vakító ezer árnyalata.

Kefaloniá kicsit más, mint az összes többi görög sziget, ki tudja, talán a történelme miatt. A legnagyobb Jón-sziget, az állandó lakosainak száma mégis nagyon alacsony. 1953-ban ugyanis hatalmas földrengés pusztított a térségben, szinte az összes települést a földdel tette egyenlővé. Sokan hagyták el ezután ezt a csodás helyet, ahol mindent, de mindent újra kellett építeni, ezért tipikus görög házakat nehezen találhatunk, de azért ne szomorodjunk el nagyon. A sziget ezer szépséget tartogat! Azok, akik szeretik a tengert, a hangulatos városkákat és a gyönyörű természetet, keresve sem találhatnának ennél jobb célpontot a nyaralásra. Ahhoz azonban, hogy a sziget minden szépségét fel tudjuk fedezni, mindenképpen érdemes autót bérelni!

Kefaloniá egyik városkája madártávlatból Forrás: Thinkstock

A sziget minden szeglete tartogat valamilyen szépséget, mindegy, milyen irányba haladunk, biztosan találunk valami kedvünkre valót. Érdemes felosztani és csoportosítani a látnivalókat, ha oda látogatunk, így biztosan egy sem marad ki, mert bármelyikért kár lenne!

A délkeleti csodák

Katelios

Aprócska, tengerparti település rengeteg bájjal és kiváló tavernákkal. A tenger itt lassan mélyül, apró kavicsos és homokos rész is található, ahogy nyüzsgőbb és nyugodtabb terület is. A falucska minden igényt kielégít, az éttermekben a halászok által frissen fogott tengeri herkentyűket szolgálják fel, így nemcsak fürdőzésre, hanem egy kiváló vacsora elköltésére is jó választás Katelios.

Katelios egy aprócska, tengerparti település rengeteg bájjal és kiváló tavernákkal Forrás: Szakadát Fanni


Skala

A települést a csodálatos tengerpartja tette híressé, hiszen kristálytiszta a vize, vadregényes sziklás résszel, és nyugodt, végtelen kékséggel is szolgál. Azok, akik szeretnek sznorkelezni, itt nem fognak csalódni. A teljesen kiépített partszakaszon persze bárok és tavernák is vannak, bérelhető napágyakkal és nyüzsgő élettel, a sziklás részeken azonban egy kis nyugalom is várhat ránk felfedezni váró élővilággal.

Skala városát a csodálatos tengerpartja tette híressé Forrás: Szakadát Fanni


Kato Lagadi

Ha szeretünk megdolgozni egy lélegzetelállító, buja, érintetlen öbölért, akkor Kato Lagadit egyszerűen vétek lenne kihagyni! Nehéz rátalálni erre a területre, de Skala felől, úton Poros felé muszáj megpróbálni, ugyan nem veszélytelen: kissé meredek hegyoldalon és sziklákon is át kell verekednünk magunkat ahhoz, hogy megtaláljuk, de mindenképpen megéri: az egyik legcsodásabb kiépítetlen, érintetlen terület, amit Kefaloniában felfedezhetünk, kavicsos parttal és kristálytiszta vízzel. Itt érthetjük meg igazán, mitől is olyan vadregényes ez a sziget.

A Kato Lagadi öblöt nem könnyű megközelíteni, de mindenképpen megéri a fáradságot! Forrás: Szakadát Fanni


Poros

Egy hihetetlenül apró kikötőváros, amit nem a tengerpartja, sokkal inkább a hangulata miatt érdemes meglátogatni. Itt ugyanis fürdőzni nem nagyon lehet, gyönyörködni viszont annál inkább. A városka fölött elterülő zöldellő hegyek csodálatos látványt nyújtanak, ahogy a tenger kékje is, a sok hajóval együtt, ami itt kiköt.

Poros egy hihetetlenül apró kikötőváros, amit nem a tengerpartja, sokkal inkább a hangulata miatt érdemes meglátogatni Forrás: Szakadát Fanni

A főváros és a környékbeli szépségek

Argostoli

Akik pihenni érkeznek a szigetre, gyakran kihagyják a nagyobb városokat, pedig Argostoli is gyönyörű, és korántsem olyan nagy, mint amilyennek mi itthon egy várost képzelünk. Mindössze körülbelül 10 ezer állandó lakosa van, rengeteg ínycsiklandó taverna, na meg a kikötőbe szoktatott hatalmas teknősök, amiket mindenképpen látni kell. Akik nem ott szálltak meg, azoknak főleg a reggeli órákban érdemes ellátogatniuk oda, ha látni akarják a caretta carettákat.

Argostolit már csak a védett teknősök miatt is megéri meglátogatni Forrás: Koch Petra, Kovács András

Lourdas

A tökéletes nyugalom az, amit megtalálhatunk Lourdason, és hosszan elterülő tengerpartot. Ez az aprócska városka főleg azoknak ér kincset, akik a csöndért és békéért látogatnak el a szigetre, valamint a kellemes hőmérsékletű tengerért. Nagyobb, zajos szórakozóhelyeket itt hiába is keresnénk, de a tengerpart itt is változatos: sziklás rész és homokos part is megtalálható!

A tökéletes nyugalom az, amit megtalálhatunk Lourdason, és hosszan elterülő tengerpartot Forrás: Szakadát Fanni


Lassi

A főváros szomszédságában található település már jóval nyüzsgőbb, innen gyalog is besétálhatunk Argostoliba. Azoknak mindenképpen szerencsés választás, akik egy kis pezsgésre is vágynak a nyugalom mellett, ugyanakkor a szép, kiépített tengerpartokért is odavannak. Itt széles lehetőségünk van a vízisportokat is kipróbálni, mint a jet-ski vagy éppen a banán, de a sor szinte a végtelenségig folytatódhat.

Lassi igazi pezsgő tengerparti kisváros Forrás: Koch Petra, Kovács András

A keleti kincsek

Melissani-barlang

A sziget keleti felén található természeti csodát a földrengés után fedezték fel, akkor omlott le ugyanis a barlang egyik fala, és tette láthatóvá a kristálytiszta tavat. Ide szinte minden turista ellátogat, hiszen tényleg lélegzetelállító látvány. A tó türkizkékje akkor látható a leginkább, amikor a barlang beomlott tetején besüt a nap. Éppen ezért dél és egy óra között érdemes odalátogatni, de kígyózó sorokra számítanunk kell, ugyanis mindenki ekkorra időzíti az érkezést. A sor azonban gyorsan halad, és nem érdemes bosszankodnunk miatta, mert erre a látványra megéri várni!

A Melissani-barlang kristálytiszta vizével a sziget leghíresebb látnivalója Forrás: Szakadát Fanni

Drogarati-barlang

Bár rengeteg földrengés volt már Kefaloniában, a Drogarati-barlang nem adta meg magát. Ugyan néhány cseppkő sérült, a legtöbbjük már évmilliók óta áll! Nem érdemes kihagyni, egyrészt azért, mert csodálatos látvány, másrészt pedig azért, mert nagyon kellemes a hőmérséklet. A nyári forróságban nincs is jobb, mint lehűlni egy kicsit, és elámulni nagyon a barlang szépségein.

A nyári forróságban nincs is jobb, mint lehűlni egy kicsit, és elámulni a Drogarati-barlang szépségein Forrás: Szakadát Fanni

Antisamos

Óriási a tengerpart népszerűsége, így itt csendre és nyugalomra aligha lehet számítani, de a víz mindenért kárpótol. A kiépített strandon szinte hihetetlenül tiszta a víz, és azok számára is tartogat élményeket, akik inkább a tenger alatt szeretnek nézelődni. Sok turista szór a vízbe kenyérdarabkákat, amit a halak egy perc alatt elárasztanak, az emberek pedig nyugodtan gyönyörködhetnek a gazdag élővilágban!

Antisamost kiépített strandjai és gyönyörű, tiszta vize miatt érdemes meglátogatni Forrás: Szakadát Fanni

Északon a történelem

Fiskardo

A már említett, 1953-as földrengés pusztítását csak ez a kikötőváros élte túl, így aki vágyik egy darabka történelemre, na meg csodás hangulatra, annak mindenképpen el kell látogatnia Fiskardóba. A sziget legészakibb pontján található a városka, amit sztárok is előszeretettel látogatnak, de ez nem csoda: a település színei, épületei filmbe illőek!

Fiskardo a sziget legészakibb pontján található városka, amit sztárok is előszeretettel látogatnak Forrás: Szakadát Fanni


Assos

Assos szintén egy kikötőváros, de sokkal apróbb, mint Fiskardo, azonban a népszerűsége legalább olyan nagy. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de az állandó lakosainak száma mindössze körülbelül 100 fő! Ebből persze mit sem érzékelhetünk a nyári szezonban, ugyanis nagyon sokan ellátogatnak ide. Aprócska, hangulatos, kavicsos partján hűsölnek és fürdőznek az emberek, ahol a víz tiszta, a hangulat pedig felbecsülhetetlen!

Assos igazi aprócska, hangulatos, kavicsos partú városka Forrás: Szakadát Fanni

Myrtos

Az egyik legnépszerűbb part Kefaloniában, az egész világon ez az öböl tette ismertté a szigetet. Két hegy fogja közre a partot, aminek vakítóan fehér fövenye van, a tenger pedig olyan kék, amilyet máshol ritkán látni. Vétek kihagyni ezt a partot, már az is elég, ha csak vetünk rá egy pillantást, fürödni ugyanis nem mindig biztonságos benne. Előfordul ugyanis, hogy nagyon haragos:, ilyenkor akár 3 méteres hullámokat is vethet a tenger, ami még a nagyon jó úszók számára sem veszélytelen, de a látványért is megéri ideutazni.

Myrtos az egyik legnépszerűbb part Kefaloniában Forrás: Szakadát Fanni

Paliki-félsziget

Xi

A sziget nyugati felén található a Paliki-félsziget, ahol több gyönyörű strand is van, például a Xi. Ez a part szintén hatalmas népszerűségnek örvend, mivel nagyon különleges: vörös homok, fehér sziklafal és gyönyörűen kéklő tenger várja az idelátogatókat, és persze sok turista. Ezt a partot sem hagyja ki senki, aki Kefaloniába látogat, ezért itt csendre és nyugalomra aligha számíthatunk.

Xi strandja nagyon különleges: vörös homok, fehér sziklafala és gyönyörűen kéklő tenger várja az idelátogatókat Forrás: Szakadát Fanni


Petani

Ez a csodás tengerpart szinte soha nem zsúfolt, mivel meglehetősen hosszan elterül, így nagyon sokan elférnek a strandon. Az öblöt meredek hegyek veszik körül, a kristálytiszta tenger pedig búvárkodásra is alkalmas, ha nem hullámzik nagyon: itt is gyakran előfordul, hogy nagyon magasra csapnak a hullámok, így sokszor biztonságosabb inkább csak nézegetni. Ha nyugodt hangulatában kapjuk el, akkor is érdemes odafigyelnünk, mivel viszonylag hirtelen mélyül.

Petani öblét meredek hegyek veszik körül, a kristálytiszta tenger pedig búvárkodásra is alkalmas Forrás: Szakadát Fanni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.