Olaszország Costa Rica Ausztria Bécs Róma kávé2017 kávékultúra koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha igazi kávérajongó vagy, akkor biztosak vagyunk benne, hogy akárhol jársz, mindenképpen megkóstolod a helyi különlegességeket. Ha olyan szerencsés vagy, hogy eljutsz Costa Ricába, az egyik legautentikusabb országban kortyolhatod a feketédet, de ha nem tervezel ekkora utazást, akkor a bécsi melange és az olasz cappuccino is testet-lelket felforrósító élménnyel ajándékozhat meg a kirándulásod során. 

Kóstolj frissen pörkölt kávét Costa Ricán!

Aki még soha nem járt Costa Ricán, két dolog annak is az eszébe jut róla. Egyrészt az, hogy a világ legzöldebb és legboldogabb országának nevezik, másrész pedig a kávé. Mivel a világ egyik legnagyobb kávétermesztő országa, ráadásul a Costa Rica-i kávébabok a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják, ha itt nyaralsz, mindenképpen érdemes egyszer - vagy inkább többször - megpihenni egy csésze feketére. Costa Rica egyébként szigorúan csak és kizárólag arabica kávét termeszt, a leghíresebb a 100 százalék arabicából álló Tarrazu, amelyet a jól megkülönböztethető, élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromája tette a világ egyik legjobb fajtájává.

Ha igazi kávérajongó vagy, és szeretnél megismerkedni az országban megtalálható különféle kávékkal, ráadásul érdekel a termesztés és a pörkölés folyamata, akkor érdemes ellátogatnod a turistákra teljes mértékben felkészült pörkölőüzemek valamelyikébe, amelyek közül a legismertebb a főváros, San José mellett található.

A Costa Rica-i kávébabok a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják, ha itt nyaralsz, mindenképpen érdemes egyszer - vagy inkább többször - megpihenni egy csésze feketére Forrás: Thinkstock, AFP

Kávékisokos - A legnépszerűbb kávéfajták

A legtöbb ember számára a reggeli rituálé elengedhetetlen része a kávéivás. Van, aki a rövid feketéért van oda, van, aki a lágyabb tejest imádja. Összeszedtünk néhány típust, amelyek közül a kávézókban választhatsz, vagy otthon is elkészítheted ezeket.

Se az eszpresszót, se a cappuccinót ne hagyd ki Olaszországban!

Sok minden egyébbel együtt Olaszország neve is egybeforrt a kávéval. Méltán, hiszen tény, hogy Európában kevesen csinálnak finomabb kávét, mint az olaszok. Állítólag Rómában készítik a legjobb eszpresszót, amelyből a helyiek - és az odaérkező turisták - is naponta több csészével fogyasztanak, bizonyítva azt, hogy a jó kávénak minden napszakban az asztalon a helye.

Ha Olaszországban jársz, ne csodálkozz, ha furcsán néznek rád, ha délután cappuccinót kérsz. A helyiek csakis reggel, de mindenképpen ebédig bezárólag fogyasztják ezt az italt, délután már rövid, forró eszpresszót (a kifejezés a gyorsaságra utal) hajtanak fel.

Olaszországban csak délelőtt igyál cappuccinót Forrás: Thinkstock

Eszpresszó vagy cappuccino?

Eszpresszó: A rövid fekete, a legtöbb különleges kávéspecialitás alapja. Egy eszpresszó általában 30 ml-es, azaz nagyjából egy csésze 2/3-át tölti ki.

Cappuccino: Az eredeti olasz receptje 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, díszítésnek a tetejére kakaópor.

A tökéletes olasz kávét - ristrettót - egyébként sosem bögréből, hanem icipici csészéből isszák, az egész alig 25 milliliter. Szintén helyi szokás egy korty grappával kiöblíteni a csészéket, csak hogy egy csepp se vesszen kárba az élénkítő fekete nedűből.

Rómában található a világ egyik leghíresebb kávézója

A római Antico Caffè Greco világszerte ismert kávézó, amely nagy múltra tekint vissza. Egykor a legnagyobb írók és művészek egyik közkedvelt találkozóhelye volt. Többek között gyakran megfordult itt Gogol, Stendhal, Hans Christian Andersen és Richard Wagner is.

Tudtad?

Az olaszok sok tekintetben a kávékészítés mesterei. Kevesen tudják, de itt született meg az első eszpresszógép is, amelyet Luigi Bezzera 1901-ben fejlesztett ki. A masina gyorsan népszerűvé vált, ugyanis a korábbiaknál gyorsabban tudott kávét főzni, tulajdonképpen ez volt a mai kévégépek őse.

Kortyolj melange-ot Ausztria fővárosában, Bécsben!

Ahogy a Costa Rica-i kávétermesztés, és az itáliai kis fekete, úgy világhíres a bécsi kávékultúra is. A gazdag kulturális örökségen túl a turisták kifejezetten a bécsi kávé miatt is elutaznak az osztrák fővárosba. Bécsben a kultúrához szervesen hozzátartozik a kávé, nem véletlen, hogy gyakorta emlegetik a világ kávéfővárosaként is.

A gazdag kulturális örökségen túl a turisták kifejezetten a bécsi kávé miatt is elutaznak az osztrák fővárosba Forrás: Thinkstock

Így született meg a melange

Az 1683-as törökök felett aratott bécsi győzelem után egy lengyel férfi, Georg Franz Kolschitzky a távozó törökök után egy kávébabbal teli zsákra bukkant, és elhatározta, hogy kávézót nyit. A kávét azonban a helyiek ízlésének megfelelően kellett átalakítania, ezért bevezette a filtert, vagyis különválasztotta a kávét a forrásban lévő víztől, majd mézzel, tejjel és tejszínnel még ízletesebbé tette. Így született meg Bécs jellegzetes kávéja, a melange. Ma a város számos lenyűgöző történelmi kávéházzal büszkélkedhet.

Mélange: a leggyakoribb recept szerint egy nagyobb üvegpohár aljára önteni kell egy kis mézet, erre jön a felhabosított tej. Az ülepedésre itt is érdemes 1-2 percet várni, majd egy adag eszpresszót óvatosan bele kell csurgatni. Az eredmény egy igen mutatós, réteges forró ital.

Az UNESCO szerint az itt található nagy múltú kávéházak felbecsülhetetlen részei a város örökségének. A városban éppen annyira népszerűek a patinás, régi kávéházak, mint a rövidke múlltra visszatekintő modern kávézók.

Ám amíg az előzőkbe inkább a középkorúak és tehetősebb turisták járnak, az utóbbiakban a hipszterkultúra virágzik, a két világ pedig ragyogóan megfér egymás mellett. A Café Central egyesek szerint a világ legszebb kávéháza, de érdemes meglátogatni a mára kultikussá vált Aidát is.

Bécsben járva érdemes meglátogatni a mára kultikussá vált Aidát is Forrás: AFP

Íme, a világ legszebb kávéültetvényei - Fotógaléria

Ha csak néhány országot lehetne mondani, hogy hol van a kávé őshazája, bajban lennénk, hiszen a világ számos táján kiváló minőségű fekete italt termelnek. A kész kávé ínycsiklandozó aromájával varázsol el minket, ám ilyenkor ritkán gondolunk arra, ahhoz, hogy a csészénkbe kerüljön, mennyi munka és szakértelem szükségeltetik. Képgalériánkban megnézheted a világ legszebb kávéültetvényeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.