Európa Kulturális Fővárosa pályázat Veszprém
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, amelynek döntését pénteken jelentették be Budapesten.

Összesen hét magyar város - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - pályázott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Közülük februárban választotta ki a szakértői bizottság a három döntőst: Debrecent, Győrt és Veszprémet. Most pedig a győztest is kihirdették: Veszprém pályázatát támogatja a projekt független nemzetközi szakértői testülete.

Az Európai Bizottság szakértői mindegyik pályázó települést felkeresték, és a nyertes kiválasztásánál figyelembe vették többek között a jelölt városok kulturális stratégiáját, a pályázatok kulturális tartalmát, a projektek európai dimenzióját, a városok pénzügyi és szervezeti kapacitását, valamint a tervezett társadalmi hatásokat is.

Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban Forrás: Vungadu / Wikipedia

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta: pályázatukban nagy súlyt fektettek az összefogásra, és csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgoznak együtt az EKF 2023 programsorozat megvalósításában. Hangsúlyozta, ez a siker nemcsak Veszprémé, hanem a balatoni és a bakonyi térségé is.

A polgármester hozzátette: Veszprém átérzi a felelősségét annak, hogy 2023-ban egyedül viselheti majd az EKF címet, ezért azon lesznek, hogy a régió értékei mellett az egész magyar kultúra gazdagságát megmutassák Európának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.