Egy norvég szigeten eltörölnék az idő mérését

Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Steve Woods Photography -
norvég sziget idő mérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világon elsőként akarják eltörölni az idő mérését egy norvég szigeten. Mivel nyáron hónapokon át nem nyugszik le a nap, nincs értelme az időmérésnek.

Egy norvég sziget, Sommaröy (Nyár-sziget) lakói úgy döntöttek, nekik nincs szükségük arra, hogy mérjék az időt, ezért petícióban kérik az oslói parlamenttől az „idő eltörlését”. Azért nem akarják figyelni az órát, mert nyáron hónapokon át nem megy le a nap, így nincs semmi jelentősége a pontos időnek.

Egy norvég szigeten eltörölnék az idő mérését Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Steve Woods Photography

Bármikor kimehetnek a szabadba, így nincsenek időbeni korlátok – mondta Kjell Ove Hveding, az időmentes zónává nyilvánítás kezdeményezője. A gyerekek akár az éjszaka kellős közepén is focizhatnak a grundon, a felnőttek pedig akár éjfélkor is lefesthetik a spalettáikat. Az éjféli nap fölöslegessé teszi nálunk az óra használatát. Ugyan azt elismerte, elég őrült ötletről van szó, de a kis sziget 350 lakója úgy érzi, az óra inkább az idejüket rabolja, semmint segítené őket – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.