14 év után újabb felvételeken a Titanic roncsa: így néz ki most a hajótest

Forrás: Collection Christophel/© Twentieth Century Fox / Paramount Pictures / Lightstorm Entertainment/Twentieth Century Fox / Paramoun -
Titanic kutatás hajótest expedíció hajóroncs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött, és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

A kutatásról beszámoló The Irish Post hírportál emlékeztet arra, hogy a hajótest 1 Celsius-fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják.

Az expedíció ember vezette tengeralattjáróval szállt le a 4000 méteres mélységbe, az Atlanti-óceán északi részén augusztus elején. A mélytengeri kutatócsoportot a felfedező Victor Vescovo vezette, a tagjai között volt Parks Stephenson Titanic-szakértő, Rob McCallum expedícióvezető, valamint a Triton Submarines technikai csoportja. Nyolc nap alatt öt alkalommal merültek le az Új-Fundlandtól mintegy 600 kilométerre fekvő helyszínen a Titanic roncsához egy kétszemélyes mélytengeri búvárhajóval. Először készítettek 4K felbontású képeket különleges kameráikkal, és egészen rendkívüli, újdonságokkal szolgáló felvételeket készítettek a roncsról.


Victor Vescovo, a tengeralattjáró vezetője arról beszélt, hogy még őt is meglepte, milyen hatalmas a hajóroncs. "Az volt a legcsodálatosabb pillanat, amikor a Titanic mellett haladtam, és a tengeralattjáró fényei visszatükröződtek egy kapuról: mintha a hajó rám kacsintott volna. Elképesztő volt" - idézte fel.
A kutatók a kamerarendszerrel aprólékosan feltérképezték a roncsot, így a felvételek lehetővé teszik a fotorealisztikus 3D-modellek elkésztését a Titanicról. Ezek segítenek felmérni a roncs jelenlegi állapotát és előrevetíteni a jövőjét, emellett az AR (kiterjesztett valóság) és VR (virtuális valóság) technológiával meg is jeleníthető a hajó maradványa.

Parks Stephenson, a Titanic történésze szerint a legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett. A hajótest ezen az oldalon összeomlik, és a pusztulás folytatódik. Lori Johnson elmondta, hogy a roncs pusztulása az idő múlásával természetes folyamat. Az expedíció tudósai eredményeik publikálása mellett egy dokumentumfilmben is beszámolnak majd a hajóroncs állapotáról és az expedícióról.

Az expedíció a helyszínen koszorút helyezett el, és rövid ünnepséget tartott azoknak a tiszteletére, akik 1912-ben életüket vesztették az elsüllyedt luxusgőzösön.

Brutális méretű halszörnyeket fogtak Baranya megyébenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190819-brutalis-meretu-halszornyeket-fogtak-baranya-megyeben.htmlKét óriási harcsa akadt horogra Baranya megyében – adta hírül a bama.hu. Az egyiket a Dunában fogták, a másikat a boldogasszonyfai halastóban. Utóbbi új tórekord. Utazás--Lenyűgöző drónfotók a bolygó legszebb helyeirőlhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190815-lenyugozo-dronfotok-a-bolygo-legszebb-helyeirol.htmlA világ legszebb épületeit fotózza madártávlatból Jordan Hammond brit fotós. UtazásOrigoÉdeskettesben utaztak el Majkáék: Olaszországban romantikáztakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190815-majkaek-gyerekeik-nelkul-kettesben-utaztak-el-olaszorszagba.htmlFiaik születése óta másodszor nyaralt kettesben Majka és Hajni. A zenész 40. születésnapját ünnepelték Olaszországban, de a romantika mellett sajnos a betegségből is kijutott Majkáéknak. UtazásOrigoTitkos ibizai nyaraláson ünnepelte születésnapját Meghan Marklehttp://www.life.hu/lifeutazas/20190815-meghan-markle-ibizan-unnepelte-szuletesnapjat.htmlMost került csak napvilágra a hír, miszerint Meghan Markle augusztus elején Ibizán töltött hat napot, hogy ott ünnepelje a születésnapját. A hercegné férjével, Harry herceggel és három hónapos gyermekükkel utazott, a kis Archie-nak így ez volt ez első nyaralása. Utazás--Luxus Vivi két számmal kisebb bikinibe préselte a melleithttp://www.life.hu/lifeutazas/20190813-luxus-vivi-ket-szammal-kisebb-bikinibe-preselte-melleit.htmlVasvári Vivi a kelleténél jóval kisebb bikinit vásárolt magának a horvátországi nyaralására. UtazásOrigoParasailingezés közben szenvedett balesetet egy magyar testvérpárhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190812-parasailingezes-kozben-szenvedett-balesetet-egy-magyar-testverpar.htmlParasailingezés közben ért baleset egy magyar testvérpárt Horvátországban. UtazásOrigo



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.