otthon finomat recept pizza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eddig talán féltél az otthoni pizzakészítéstől, de Kálci gasztroblogger édesanya receptje után hidd el, Te is azonnal a liszt és az élesztő után fogsz nyúlni. A vékony vagy a vastag tésztájú pizzát szereted? Mindegy. Ezzel a recepttel mindkettőt elkészítheted egyszerűen otthon.

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál (30 g) extra szűz olívaolaj (napraforgóolajjal helyettesíthető)
  • 500 g 00-ás jelölésű pizzaliszt (BL55 búzafinomliszttel helyettesíthető)
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka) vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 1 teáskanál (5 g) só

A pizzával egyszerűen nem foghatsz mellé Forrás: Shutterstock

Elkészítés

A lisztet a sóval elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és végül az olajat. 1-2 percig hagyjuk az élesztőt felfutni.
Az egészet összekeverjük, majd kidagasztjuk, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó tál falához.
Jó alaposan körbelocsoljuk olajjal és fél órát kelni hagyjuk.

Kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd 3-4 részre osztjuk attól függően mekkora pizzát szeretnénk és gombóccá formázzuk. Nekem ebből a mennyiségből egy 27 cm-es kerek pizza és egy gáztepsi méretű szögletes pizza szokott sülni.

Az elkészült gombócokat 10-15 percig pihentetjük, majd a kiolajozott sütőformába téve ellapogatjuk. Ha nem fedi be az egész formát, akkor várunk ismét 5-10 percet és tovább tudjuk nyújtani. Ízlés szerint rakjunk rá feltétet.

Ha vastagabb tésztát szeretnénk, akkor ilyenkor is keleszthetjük még 10-15 percet. Ha vékonyan szeretjük, akkor azonnal forró sütőbe tesszük.

A pizzát a sütőnk legmagasabb hőfokán (nálam 300 fok) alsó-felső sütésen megsütjük. Akkor készült el, ha a kellő színt elérte a sajt és a széle is megpirult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.