Testünk jelzi, hogy baj van a lelkünkben

Forrás: Shutterstock -
fejfájás betegség alvászavar tünetek stressz pszichoszomatikus jelenségek menedzser magas vérnyomás hasfájás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy büntetlenül túlterhelhetjük magunkat. A mindennapos mókuskerék, a családi, munkahelyi stressz mindenkit megvisel, s csak idő kérdése, hogy a feloldatlan lelki feszültség mikor tör ki valamilyen betegség vagy fájdalom formájában.

Mi történik velünk stresszhelyzetben?

A testet és a lelket bármennyire is szeretnénk, nem lehet különválasztani: testi problémáink kihatnak a lelkünkre, a megoldatlan konfliktusok, feszültségek pedig a testünkre. Ugyanakkor nem mindenki szervezete válaszol egyformán: míg bizonyos élethelyzetek egyeseknek nagy, másoknak elviselhető mértékű stresszt jelentenek, s az erős idegzetűek jóval tovább képesek cipelni a terheket mindenféle megbetegedés nélkül.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az éveken, évtizedeken át tartó, le nem vezetett feszültség azonban még a legerősebbeket is kikezdheti: stresszhelyzetben fokozódik a szimpatikus idegrendszer tevékenysége, azaz nő az adrenalinszint, a vérnyomás, a pulzus, a vércukorszint, az éberség, míg emésztőrendszerünk lelassítja munkáját. A feszültség csökkenésével a tünetek is lecsillapodnak, de ha ez a készültségi, feszült állapot állandósul, akkor már számolhatunk a pszichoszomatikus betegségek megjelenésével. S ahogy a stresszre adott válaszreakciók, úgy ezek a betegségek is egyénileg változók.

Hasfájás - lenyeljük a feszültséget?

Gyomrunk rendkívül érzékeny a stresszhatásokra, sokaknál már kis mértékű feszültség is gyomorfájdalmat, hányingert, refluxot okozhat, de olyan is akad, aki hasfájással, hasmenéssel, vagy épp székrekedéssel válaszol rá. Hosszú távon irritábilis bél szindróma és gyomorfekély is kialakulhat.

Fej- és vállfájdalom: cipeljük a gondokat

A stressz feszültséget okoz, ez pedig leggyakrabban izmainkban jelenik meg: görcsöl a vádlink, derekunk, tikkel a szemünk, fáj a fejünk, csuklyásizmunk pedig mintha egy darab gránitból lenne kifaragva. Az évekig tűrt feszültség miatt akár reumatológiai panaszok is felléphetnek - egy lazító masszázs viszont időnként csodákat tehet.

Magas vérnyomás: a feszültséggel nő a vérnyomásunk is

Nem véletlenül lett népbetegség a magas vérnyomás: stresszhelyzetben szinte azonnal megnő, s ha nem vagyunk képesek megnyugodni, úgy is marad. Ahhoz, hogy végül ne szoruljunk gyógyszeres kezelésre, mindenképp csökkenteni kell a feszültség mértékét, mely rövid időn belül normalizálhatja a vérnyomást is - ellenkező esetben szív- és érrendszeri gondokra, rövidebb életre készülhetünk.

Nézd meg a többi tünetet is!

Alvászavar - éberség minden pillanatban

Az idegrendszer labilitását jól jelzik az álmatlan éjszakák: a gondolatok, melyektől nappal sem vagyunk képesek szabadulni, éjszaka kettőzött erővel törnek ránk, túlzott éberséget, de rémálmokat is okozhatnak. Ráadásul a kialvatlanság tovább csökkenti erőnket, így másnap még annyira sem leszünk képesek elviselni a feszültséget, mint általában. Az altatók helyett a feszültség levezetése, feloldása hozhat tartós megoldást.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Női bajok - gondok a párkapcsolatban?

A túl hosszú ideig tartó stressz nőgyógyászati problémákhoz is vezethet: a gyakori fertőzésektől a gyulladásokon és a vérzészavarokon át egészen a meddőségig. Általában akkor jelenik meg, ha olyan problémával nézünk szembe, mely nőiességünket érinti: válás, párkapcsolati problémák, de a nehezen viselt egyedüllét feszültsége is megjelenhet ebben a formában.

Menedzserbetegség

A jól ismert menedzserbetegség a folyamatosan nagy nyomás alatt dolgozó vezetők népbetegsége - s ma már ugyanolyan mértékben érinti a nőket, mint a férfiakat. A túlhajszolt életmód, a rohanás, a heti hét átdolgozott nap és az állandó stressz okozta kimerülés nemcsak lelkileg, de testileg is elgyengít: romlik az immunrendszer teljesítménye, gyakoribbak a fertőzések, néhány év alatt pedig krónikus kimerüléshez, kiégés szindrómához vezet. Kezeletlenül a szervi megbetegedések is egyre súlyosbodnak: szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, emésztési zavarok, de akár pánikbetegség vagy depresszió is megjelenhet.

Gyógyulás: gyógyszerek helyett feszültségoldás

A pszichoszomatikus megbetegedések gyógyításánál ugyanakkora hangsúlyt kell fektetni a lélek, mint a test gyógyítására. A kezeletlen stressz idővel egyre több szervben okozhat problémát, s végül akár idegösszeomláshoz vagy súlyos, hetekig tartó betegséghez is vezethet. Ezek a tünetek ugyanis a szervezet vészjelzései: ha nem vesszük őket tudomásul, a feszültség egyre hangosabban hívja fel magára a figyelmet.

Honnan tudhatod, hogy túl sokat stresszelsz? Ezek lehetnek a tüneteihttp://www.life.hu/nagydontes/20161108-ezek-lehetnek-a-jelei-a-tul-sok-stressznek.htmlTöbb évet vehetnek el az életünkből a stresszel töltött percek - nem is sejtenéd, mennyit. De mi történik ilyenkor a szervezetükben? Mely dolgok miatt aggódunk és idegeskedünk a legtöbbet? Mit lehet tenni a stressz ellen? Íme, a válaszok. Nagy DöntésThinkstockA Pszichológus Pasi: a burnout szindrómahttp://www.life.hu/nagydontes/20160811-a-pszichologus-pasi-a-kiegesrol-vagy-a-burnout-szindromarol.htmlTúlhajszoltság, megbecsülést nélkülöző környezet és stressz – bizonyos munkakörökben általánosnak mondható a szaknyelven burnout szindróma, vagyis a kiégés, amely minden második vagy harmadik embert is érinthet. De mik a tünetek, mi váltja ki, és van-e rá megoldás? A Pszichológus Pasi megmondja. Nagy Döntés--Ingerlékenység, alvászavarok, fejfájás - Meglepő ok a hátterébenhttp://www.life.hu/nagydontes/20110812-ingerlekenyseg-alvaszavarok-fejfajas-meglepo-ok-a-hattereben.htmlHa esténként nehezen alszol el, éjszaka forgolódsz, napközben pedig ingerlékenységgel küzdesz, nem biztos, hogy a munkahelyi stressz az oka. Könnyen lehet, hogy a lakásod a felelős a problémákért. Nagy Döntés--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.