7 hatékony és egyedülálló stresszkezelési technika

stressz stresszkezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A stressz az élet természetes velejárója. Elsőként el kell fogadnod a létezését, és aztán tenni a csökkentéséért. Ez egyszerre nehéz és könnyű feladat. A legjobb, ha megpróbálod megszüntetni az életedben lévő negatív hatásokat, rendezni a káoszt, vagy épp átalakítani és valami kreatív tevékenységbe átvinni. Ám még a legnyugodtabb ember életében is lehet stressz. Számukra is tartogatunk megoldási tippeket.

1. Hallgass komolyzenét

Gyújts otthon gyertyát, kapcsolj be Mozartot, Chopint, netán egy operát, vagy más komolyzenei művet. Hunyd le a szemed, és ürítsd ki az agyad. Próbáld megélni a zenét, engedd, hogy a stressz távozzon belőled. A komolyzenét „bevetheted" a nap bármely szakában; hallgasd munkaközben, vagy főzéskor. Érezni fogod jótékony hatását testre és lélekre egyaránt.

Gyújts otthon gyertyát, kapcsolj be Mozartot, Chopint, hunyd le a szemed és kapcsold ki az agyad Forrás: Shutterstock

2. Rendezd a szociális kapcsolataidat

Sok esetben a stresszfaktor nem mást, mint valamilyen hosszan fennálló vitás helyzet, kibékíthetetlennek tűnő ellentét. Emelkedj felül az egódon, kezdeményezz egy őszinte és tisztelettel teli beszélgetést. Amennyiben a kialakult helyzet megváltoztatásáért Te mindent megtettél, ám az mégsem mozdult előre, úgy próbáld ledobni magadról ezt a terhet. Tiszta lelkiismerettel teljesen felesleges emésztened magadat.

3. Engedd el a haragot és a bosszút

Ez a két negatív érzés belülről emészt fel. Elég lassan ahhoz, hogy ne ütközzön ki, de elég gyorsan és masszívan, hogy megmagyarázhatatlan stresszként jelentkezzen.

4. Mozogj többet

Tudom, hogy ez lerágott csont, de a testmozgás nem csak az endorfinon, azaz a boldogsághormonon keresztül javítja az általános közérzetedet. A tested formálása magabiztosabbá tesz, így – ha eddig elégedetlen voltál magaddal, és rossz érzéssel töltött el mások véleménye – bátrabbá válsz, és a magadba vetet hited is erősebbé válik.
A legjobbak a koncentrációt igénylő mozgásformák, melyek közben az agy kikapcsol és pihen.

Mozogj többet, a sport ugyanis nemcsak endorfint szabadít fel, hanem magabiztosabbá is tesz Forrás: Shutterstock

5. Pótold a magnéziumot a szervezetedben

Gyakran látszólag nincs okod a stressz tüneteire, és előfordul, hogy ez valóban így is van. A szervezetünk időnként megtréfál minket; ha lecsökken a magnézium szinted ingerülté, feszülté válhatsz. Ebben az esetben a relaxáció, a több pihenés nem használ, vagy csak némiképp javíthat az állapotodon. Mindenképp érdemes tehát figyelned a folyamatos magnéziumpótlásra.

6. Vizsgáld meg a munkahelyi feladataidat

Lehetséges, hogy túl sok feladatot vállaltál. Akkor, ha a munkaidőd végén rendszeresen dolgozol otthonról is, vagy túlórázol, az hosszú távon komoly stresszforrás lehet. Amíg a helyzet nem javul, addig csak a felszínen javíthatsz, a mélyben ugyanazt a feszültséget fogod tapasztalni.

7. Vedd számba a gondjaidat

Gyakran az ember stresszes, de ő maga sem tudja megfogni, hogy miért. Egyszerűen azt érezheted, hogy fejed felett összegyűltek a hullámok. Ilyenkor ülj le, és írd le, mik azok, amik nyomasztanak. Ha ezek manifesztálódnak – tehát betűk formájában papírra kerülnek -, máris vesztenek a hatásukból. Innentől kezdve már el is kezdheted megoldani őket, majd szépen sorban kihúzni az életedből.

Ha azt érezed, hogy fejed felett összegyűlnek a hullámok, akkor ülj le, és írd le, mik azok, amik nyomasztanak Forrás: Shutterstock
„Nem teszek mást, mint tolmácsolok önmaga meg önmaga között" – Exkluzív interjú Jeffrey Allennelhttp://www.life.hu/nagydontes/20170123-jeffrey-allen-energiagyogyasszal-exkluziv-interju.htmlTöbb sikertörténet áll a szoftvermérnökből lett energiagyógyász, Jeffrey Allen mögött, aki immár 10 éve tanítja másoknak, hogyan fordíthatják a javukra a saját energiájukat. Exkluzív interjú az elismert oktatóval, életvezetési tanácsadóval és szerzővel. Nagy DöntésOrigoA stresszes kismama szilánkokkal hinti gyermeke útját?http://www.life.hu/nagydontes/20161128-az-anya-es-a-gyerek-viszonya-es-annak-hatasao-a-magzati-korban.htmlGyermekünkkel szemben tanúsított magatartásunk, a rá mutató érzelmi hatásunk nem a baba megszületésével kezdődik. A pici magzatkorában is elszenvedhet olyan károkat, melyek később szinte bombaként robbanhatnak. Nagy Döntés--Honnan tudhatod, hogy túl sokat stresszelsz? Ezek lehetnek a tüneteihttp://www.life.hu/nagydontes/20161108-ezek-lehetnek-a-jelei-a-tul-sok-stressznek.htmlTöbb évet vehetnek el az életünkből a stresszel töltött percek - nem is sejtenéd, mennyit. De mi történik ilyenkor a szervezetükben? Mely dolgok miatt aggódunk és idegeskedünk a legtöbbet? Mit lehet tenni a stressz ellen? Íme, a válaszok. Nagy DöntésThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.