Mészáros Gábor története – Így épített fel a semmiből egy sikeres vállalkozást

Fotó: Margitay Klára/Life.hu -
vállakozás csokoládé egyéni vállalkozás munkanélküliség chocoMe Mészáros Gábor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmasat fordult a világ Mészáros Gáborral: egyik napról a másikra tűnt el a biztos pont az életéből. Elveszítette jól kereső állását, de a neheze még csak ezután következett, vagyis a hónapokig tartó munkanélküliség felemésztő időszaka, mindez a gazdasági válság idején. A sorozatos kudarcok után úgy döntött, hogy kockáztat, és saját vállalkozást indít. Minden félretett pénzét a chocoMe-be fektette, ugyan senki nem támogatta, ő végig hitt abban, hogy sikerülni fog, és így is lett. Vállalkozása pedig minden vásárlónak örömet szerez, hiszen ő valójában boldogságot árul, azaz csokoládét, és nem is akármilyet!

Mindig is imádta a gasztronómiát, a kivételes, hétköznapitól eltérő ételeket, alapanyagokat és persze a csokoládét. Egyenes út vezetett tehát ahhoz, hogy végül saját cége is ezek összességére épüljön, mégsem volt ez ennyire egyszerű. A különleges és egyedi csokoládékat gyártó vállalkozás csupán egy kényszerlépés volt, hiszen az elindítása előtt még egy multinacionális vállalatnál dolgozott egy jól fizető, felelősségteljes pozícióban.

Egy söröket gyártó cégnél dolgoztam, és iszonyatosan szerettem. El sem tudtam képzelni jobb munkakört magamnak. Jó pozíció, jó fizetés, céges autó. Kényelmes volt a helyzet, hiszen mindegy, hogy jól megy-e a cégnek, vagy nem, a fizetést mindig megkapod.

Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Aztán hirtelen, egyik napról a másikra bejött a főnököm, és azt mondta, hogy el kell válnunk egymástól.

Nem tudtam, hogyan tovább. Abban a pillanatban borzalmas csalódottságot érzetem, óriási kudarcként éltem meg.

És az igazi nehézség még csak ezután következett: a munkakeresés ennél is nagyobb küzdelmeket hozott.

Az egy szörnyű időszak volt. Eleinte multinacionális cégeknél kerestem munkát, de a gazdasági válság idején mindenhol pánikhangulat uralkodott. Azt vettem észre, ha van is üres pozíció, akkor azt elsősorban házon belül próbálják feltölteni.

2009. január 20-án rúgtak ki a munkahelyemről, de az az év még sok csapást tartogatott.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Február elején ugyanis véget ért a csaknem 6 évig tartó párkapcsolatom. Két héttel később pedig autóbalesetet szenvedtem. Frontálisan ütköztünk, és súlyosan megsérült a nyakam. Két-három hónapig is eltartott, mire teljesen felépültem. Aztán jött a nyár, amikor a szabadságolások miatt még nehezebb munkát találni. A helyzet később sem változott. Rá kellett jönnöm, hogy nincsenek lehetőségek, a saját lábamra kell állnom.

Egyszer csak azt mondtad, hogy eddig, és ne tovább?

Ez egy hosszabb folyamat volt. Eltelt már nagyjából fél év, és még mindig nem tudtam magammal mit kezdeni. Borzasztó időszak volt, a semmittevés felőrli az ember idegrendszerét. Nagyon rosszul éreztem magam, hányattatott sorsú embernek, kilátástalan jövővel. Nem tudtam, hogy mi lesz. Csak azon járt az eszem, hogy muszáj valamit tennem. Ekkor fordult meg először a fejemben, hogy valami egészen mást fogok csinálni.

Biztos anyagi fedezet és munkahely nélkül ebben a helyzetben kevesen mernének belekezdeni egy vállalkozásba.

Óriásit kockáztatattam! A nagyjából 7 millió forint, amit beleraktam, simán elveszhetett volna. Hiszen gyakorlatilag nekem annyi volt akkor az összes megspórolt pénzem. Arra gondoltam, ha mégis elbukok, akkor a csokoládékészítéséhez vásárolt eszközöket, gépeket el lehet majd adni, de őszintén szólva, mindig hittem a vállalkozásom sikerében, és szerintem ez volt a legfontosabb. Hittem benne annak ellenére, hogy mindenki megpróbált róla lebeszélni.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Nézd meg, hogy milyen kihívásokkal kellett Gábornak szembenéznie!

Sokan szeretik a csokoládét, de keveseknek jutna eszébe, erre a szenvedélyre egy vállalkozást építeni. Téged mi sarkallt arra, hogy ezzel foglalkozz?

Nagy hatással volt rám, hogy gourmet élelmiszerek között nőttem fel, a szüleimnek ugyanis régen egy delikátesz boltjuk volt. Csak minőségi alapanyagokat kínáltak, én pedig minden hétvégén és a nyári szünetben ott dolgoztam. Mindig is vonzott a gasztronómia, a csokit pedig nagyon szeretem. Jó pár ötletem volt, pénzem azonban nem sok. Végül azért döntöttem a csokoládé mellett, mert viszonylag kis befektetéssel el lehetett indítani egy vállalkozást, abban a méretben, amit akkor elterveztem.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

A stressz az élet természetes velejárója, még a legnyugodtabb ember életében is jelen lehet. Mutatunk 7 hatékony és egyedülálló stresszkezelési technikát, hogy az életed új mederbe lépjen!

Emlékszel az első csokoládédra, jól sikerült?

Még a fotó is megvan róla, de arra nem emlékszem, hogy pontosan milyen összetevőkből állt. De büszke voltam rá, hiszen én csináltam. És már annak is örültem, hogy egyáltalán elkészült. Annak viszont már kevésbé, hogy úgy éreztem, nem valami finom.

Mégsem adtad fel...

Nem. Mentem tovább, és kísérleteztem. Arra törekedtem, hogy szép és egyben finom csokoládét készítsek. Nagyon elszánt voltam. Nyilván jó párszor átgondoltam, de ha nem fogok bele ebbe az egészbe, akkor sosem derül ki, hogy összejön-e, vagy sem. Ehhez kell egy vérmérséklet, egy temperamentum. Az, hogy egyáltalán merj lépni, hogy merj belefogni.

Szükséges hozzá önbizalom, mert ha az nincs, ha nem hiszed el, hogy képes vagy rá, akkor biztosan nem fog működni.

Azt gondolom, hogy erre valamilyen szinten születni is kell.

Gondoltad volna néhány évvel ezelőtt, hogy ilyen sikeres lesz az a vállalkozás, amit tulajdonképpen a semmiből építettél fel?

Azt akkor még nem lehetett megjósolni, hogy öt év múlva csaknem 25 országban lehet majd vásárolni a termékeinkből. Ahogyan azt sem, hogy számos nemzetközi díjjal fogják a munkánkat elismerni. Teljesen váratlanul történt mindez, hiszen valójában ez egy kényszervállalkozásként indult. Csak annyit akartam, hogy elkészíthessem a megrendelt csokoládékat, este pedig eltakaríthassak magam után. És eleinte ez valóban így történt. Akkor még az otthonomban készítettem a csokikat, az egész lakás tele volt termékmintával és alapanyagokkal. Úgy terveztem, hogy legfeljebb egy alkalmazottra lesz szükségem, aki majd segít az adminisztrációban és a termékek csomagolásában. Ehhez képest mindössze 4 hónapig dolgoztam egyedül, mostanra pedig már ott tartunk, hogy minden évben bővíteni kell a létszámot.

Az 1000 négyzetméteres üzemben naponta csaknem 7 ezer csokoládé készül. A hazai piac mellett 30 exportpartnert is ellátnak a különleges édességekkel. Jelenleg összesen 35 alkalmazott dolgozik a vállalkozásnál, amelynek árbevétele minden évben 20-30 százalékkal nő.

Már nem az otthonodban készülnek a csokoládék, hanem egy hatalmas üzemben. Egyre több ember vesz körül, de még mindig sok mindent egymagad csinálsz. Nekem úgy tűnik, mintha most többet dolgoznál, mint anno a multinacionális cégnél, de – javíts ki, ha nem így látod - ez talán egy másfajta leterheltséget jelent.

Igen, ez így van. Egy multinál azért érzed magad stresszesnek, mert meg kell valakinek felelni, elsősorban a főnöködnek. Egy vállalkozás azonban teljesen más jellegű, hiszen csak magadnak, saját magadért dolgozol. Ezt sokkal kevésbé érzem stresszesnek, mint például a multinacionális cégnél töltött időszakot. Itt ugyanis pontosan tudod, hogy minden a te jövődért, és a te sorsodért történik, nem pedig máséért, vagy a főnököd sikeréért. Azt gondolom, hogy bár többet dolgozom, sokkal kevésbé érzem magam feszültnek vagy idegesnek.

Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12
Forrás: Origo
1 / 12

Túl sok a stressz az életedben? Úgy érzed, nem találod a kapaszkodót? A Life.hu szakértője, Pilát Gábor life-coach Neked is segít! Írj nekünk az info@life.hu e-mail címre, hogy személyre szabott tanácsokat kaphass. Segítünk, hogy átalakíthasd a mindennapjaid!

Tudtad?

A fáradtság és levertség, akár a magnéziumhiány tünetei is lehetnek. Pótlásával segítheted ezeknek a tüneteknek a mérséklődését.

Készen állsz a nagy döntésre? Ha elfogadod, hogy a stressz a mindennapok szerves része, ugyanakkor nem engeded eluralkodni az életeden, akkor csatlakozz! A számláló azokat mutatja, akik meghozták a döntést; mától másképp néznek a stresszre. Csatlakozásod kötelezettségekkel nem jár, de példát mutatsz és bátorítasz másokat.

Interjú Szabó Győzővel drogproblémákról, színházról, családrólhttp://www.life.hu/nagydontes/20171123-interju-szabo-gyozo-szinesszel-drogproblemakrol-szinhazrol-csaladrol.htmlCsaposként kezdte a pályafutását, majd belecsöppent az éjszakai élet legmélyebb bugyraiba – drogfüggő lett, napi szinten fogyasztott LSD-t, heroint és füvet. Szabó Győző a poklok poklát járta meg, de a Valami Amerika című film forgatókönyve kiutat mutatott számára: amikor elolvasta, tudta, hogy eljött az idő, amikor változtatnia kell az életén... Nagy Döntés--Féktelenül és gátlástalanul élt – Interjú Kovács Anita tetoválóvalhttp://www.life.hu/nagydontes/20171122-fektelenul-es-gatlastalanul-elt-interju-kovacs-anita-tetovaloval-pump-tattoo.htmlEgy igazi lázadó, akiről régebben senki se hitte volna, hogy egyszer valóban a saját lábára áll, és kivételes tehetségének köszönhetően, emberek százai életét fogja megváltoztatni. A Pump Tattooban, munka közben látogattuk meg Anitát. Beszélgetésünk alatt beleláthattam egy fiatal érzelmektől fűtött lelkébe, majd a felnőtt nő mély gondolataiba. Ő nem egy tetováló a sok közül. Életfelfogása, személyiségfejlődése nem csupán példaértékű, de egyben csodálatos is. Nagy Döntés--Már nem hajszolja a pénzt – 20 éve költözött az erdő szélére az exbrókerhttp://www.life.hu/nagydontes/20171119-mar-nem-hajszolja-a-penzt-20-eve-koltozott-egy-faluba-a-broker-zempleni-remete-korim-laszlo.htmlA sok helyen csak „zempléni remeteként„ emlegetett Korim Lászlóhoz látogattunk el. Kedvesen, kávéval fogadott minket, melyet házi tejjel kínált. Előre jelezte, hogy a kis konyhájában még ne vegyük le a kabátot, mivel ott nem szokott fűteni. Személyében nem egy társadalomtól elvonult embert ismertünk meg. Ő az, aki, mint mondja, a teljességre törekszik, igyekszik mindent megismerni, mindenről megtudni mindent. Egyfajta guru, olyan életbölcsesség lappang benne, mint csak kevesekben. Nagy Döntés--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.