Tengerpartot csinálnak a Balatonból?

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor -
Balatonfenyves strand Balatonlelle homok tengerpart Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több balatoni önkormányzat kap kedvet ahhoz, hogy homokos partszakaszt alakítson ki a strandjain. A beruházás nem olcsó, de nemcsak a turizmusnak, hanem a környezetnek is hasznos.

Úgy tűnik, nem hiába szoktuk emlegetni a Balatont magyar tengerként. Egyre több szakaszon hoznak létre homokos strandokat – írja az Origo. Fonyódon például 440 millió forintot költenek a Sándor-telepi strand kb. 200 méteres szakaszának felújításra, csaknem kétezer köbméter bevizsgált homokot szállítanak majd a strandra. Balatonlellén pedig már bevált a homokos partszakasz.

Balatonlelle Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A helyi polgármester szerint a statisztikák őt igazolják: "Azelőtt 2500-3000 ember volt a strandon egy jó nyári napon, most 7000 körüli a vendégek száma. A bevételek is megháromszorozódtak, és több kisgyerekes család már kifejezetten emiatt foglal nálunk szállást" - mondta a portálnak.

Ugyanígy a balatonfenyvesi homokos szakaszt is sokan kedvelik. Az első fecskék után újabb települések kaptak kedvet: tavaly Balatonfüred, idén Balatonfűzfő és Balatonszepezd kapott engedélyt a strandjai egy részének fövenyessé alakítására, míg néhány település az elbírálásra vár. Az újrafövenyesítési trend szokatlan módon egyszerre tesz jót a turizmusnak és a természetnek is, mivel egy természetközeli állapotot állít vissza, és ez a víz öntisztulását is segíti - állítják a szakemberek.

További érdekességékért olvassátok el az Origo cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.