matekérettségi megoldás általános iskola tudás gráfelmélet középszint érettségi 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány feladathoz elég az általános iskolás tudás is, de van egy olyan matekpélda is, amelyhez már komoly tudás kell.

Három-négy feladatot általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de van egy olyan példa, amely a felkészült diákoknak is problémát okozhat – nyilatkozta a középszintű matekérettségi első feladatsoráról az Eduline-nak egy szaktanár – írja az Origo.

A feladatlapok Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Úgy véli, a tizenkét feladatból hármat-négyet általános iskolai tudással is meg lehet oldani, ilyen például a százalékszámításra épülő példa, illetve a másodfokú egyenlet. Furcsa döntésnek nevezte, hogy az első feladatsorban két halmazos, két függvényes és két szöveges feladat is van, az előző években mindegyik típusból egy-egy példa volt.

Kellemetlen meglepetés lehet a diákok számára, hogy idén is van gráfelmélet az első feladatsorban, ezt pedig nem minden iskolában tanítják elég részletesen, sőt az Eduline által megkérdezett szaktanár olyan érettségizővel is találkozott már, aki egyáltalán nem tanulta ezt a témakört.

Számtani és mértani sorozat, trigonometria, térgeometria, kombinatorika - ilyen témakörökből kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi második részében. Idén is szerepel a tesztben az egyik legnehezebb témakör, a koordinátageometria. Korábban több matektanár azt mondta az Eduline-nak, hogy ezek a feladatok a végzősök többségének komoly problémát jelentenek.

Diákok a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tanulók összesen 180 percet kapnak a középszintű matekérettségi megoldására.

Hétfőn a magyarérettségi zajlott le, amelynek hivatalos megoldását IDE KATTINTVA megnézheted!

Túl könnyű volt a magyar érettségihttp://www.life.hu/news/20140505-a-2014-es-magyar-erettsegi-szovegertesi-feladatai-tul-konnyuek-voltak-a-magyartanarok-egyesuletenek.htmlA szövegértési feladatok könnyűek voltak, az érvelésen nem kellett sokat gondolkodni, a két műértelmezés az elmúlt tíz év legjobb érettségi feladata volt a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint.News--Újabb pedofilbotrány Hollywoodbanhttp://www.life.hu/news/20140506-ujabb-pedofilbotrany-hollywoodban-bryan-singer-ellen-az-x-men-filmek-rendezojet-vadoljak-ismet.htmlÚjabb pedofilvád érte a 48 éves Bryan Singert, aki az X-Men című filmsorozat rendezőjeként ismert. NewsOrigoSzilágyi Maja lett a világ legszebb kislányahttp://www.life.hu/news/20140505-szilagyi-maja-lett-a-vilag-legszebb-kislanya-a-festival-model-talent-worldon-a-torokorszagi.htmlKorosztályában első helyezést ért el Szilágyi Maja a törökországi Festival Model & Talent World nevű gyermekszépségversenyen. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.