légi irányítás összeomlás kémrepülő Los Angeles
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nagy magasságban repülő U2-es gép miatt több utasszállítónak is várakoznia kellett.

Az U2-es kémrepülő 18 ezer méteres magasságban repült Los Angeles felett – írja a Guardianra hivatkozva az Origo. A Szövetségi Légügyi Hatóság tájékoztatása szerint a számítógép alacsony magasságú repülésként érzékelte a műveletet, ezért kétségbeesetten megpróbálta újrairányítani a gépet 3 ezer méteres magasságba, miközben más gépeket igyekezett eltávolítani az útjából.

Illusztráció Forrás: AFP/David Mcnew

A nagyszámú művelet azonban túlterhelte a szoftvert, túl nagy memóriát kötött le, és megszakította a számítógép egyes funkcióit. Ennek következményeként Los Angelesben és környékén a légi irányítás összeomlott, és több kereskedelmi gépnek is a földön kellett várakoznia. A légi irányítóknak a tartalékrendszereket kellett igénybe venniük, kézzel kellett felhívniuk egymást, hogy kövessék a zsúfolt légtérben tartózkodó gépeket, amíg a rendszer újraindult.

A Pentagon megerősítette, hogy a múlt héten szerdán egy U2-es katonai gép repült Dél-Kalifornia felett rutinfeladatot ellátva, azt azonban nem erősítette meg, hogy a számítógépes problémát ez okozta volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.