Klein Dávid tudatos környezetvédő

Forrás: sparexpedicio.hu -
hegymászó Mount Everest környezetszennyezés oxigénpalack ökológiai lábnyom Himalája Klein Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre nagyobb gondot jelent a szemét a Himaláján, ezért Klein Dávid mindent megtesz azért, hogy ő ne hagyjon ökológiai lábnyomot a hegyen.

Ahogy a Life.hu is megírta, Klein Dávid április 6-án indult és várhatóan május végén ér fel a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. A hegymászó „tisztán" azaz oxigénpalack nélkül vágott neki a világ legmagasabb hegyének. Az utóbbi években olyannyira fellendült a kereskedelmi expedíciózás a Himalájában, hogy a nepáli kormány egy új rendelettel próbál védekezni a környezetszennyezés ellen: minden expedíciónak 8 kg szemetet kell lehoznia magával az Everestről.

Forrás:sparexpedicio.hu

„Több oka van annak, hogy oxigénpalack nélkül mászom. Egyrészt ez jelenti számomra az igazi sportteljesítményt, másrészt pedig ez a hegy és a természeti környezet valódi tisztelete. A nagy logisztikájú oxigénes csapatok rendszerint fent hagyják kiürült palackjaikat, ugyanis körülményes a több kilónyi felesleget továbbhurcolni. A nepáli és kínai kormány ezért az utóbbi pár évtizedben a jutalmazás, szabályozás és szankcionálás különféle kombinációjával próbálkozott, kisebb-nagyobb sikerrel. A környezetvédelmi letét és az expedíció méretének megfelelő szemét kvóta nagyon jó kezdeményezés. Bízom benne, hogy a Nepáli Turisztikai Minisztérium sikeresen tudja ösztönözni a hegyet meglátogatókat arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Az új nepáli szabály az én mászásomat azonban semmilyen módon nem befolyásolja: nem csak azért, mert én a hegy északi, kínai-tibeti oldalán mászom, hanem azért is, mert könnyű felszereléssel és palackozott oxigén nélkül mozgok, és nem kell több kiló elhasznált holmit – palackot, gázfőzőt – magammal cipelnem, legfeljebb néhány csokipapírt és üres konzervdobozt" - magyarázta Dávid.

Klein Dávid a SPAR Everest Expedíció keretében jól halad palack nélkül és az eddigi akklimatizációs túrákat mind sikerrel teljesítette.

Klein Dávid: "Szárnyalok a boldogságtól"http://www.life.hu/news/20140423-klein-david-hegymaszo-a-mount-everest-alaptaborabol-adott-exkluziv-interjut-meselt-az.htmlKlein Dávidot az alaptáborban értük el műholdas telefonon, ahonnan exkluzív interjút adott a Life.hu újságírójának. A hegymászó hangja vidáman csengett és egyáltalán nem lehetett érezni rajta, hogy kedden már 7000 méteren járt a Himalája csúcsai között.News--Klein Dávid 8000 méter felett járthttp://www.life.hu/news/20140506-klein-david-magyar-hegymaszo-8000-meter-felett-jart-a-mount-everesten.htmlNyolcezer méter felett járt a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő magyar hegymászó.NewsOrigoKlein Dávid elindult a második megmérettetésrehttp://www.life.hu/news/20140428-klein-david-hegymaszo-elindult-a-masodik-akklimatizacios-korre-es-ezuttal-egy-ejszakat-tolt-az-egyes.htmlVasárnap ismét útnak indult Klein Dávid az alaptáborból. A cél, hogy az egyes táborban töltsön egy éjszakát, majd feljusson a kettes táborig.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.