süllyedés Santa Maria inas hajó felfedezés találat Kolumbusz Kristóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban jelentették be, hogy megtalálták Kolumbusz hajóját, a 25 méter hosszú Santa María maradványait Haiti északi partjai előtt. Most az is kiderült, hogyan süllyedhetett el.

Barry Clifford búvárrégész, aki rátalált a Santa Maríára, azzal vált ismertté, hogy 1984-ben ő bukkant rá a Whydah nevű, 1717-ben elsüllyedt kalózhajóra, annak teljes rakományával. Clifford azóta több programon dolgozik, ezek közül a legjelentősebb a Santa María felkutatása, amely 1492. december 25-én süllyedt el Haiti északi partjainál – írja az Origo.hu.

Kolumbusz hajójának másolata Forrás: AFP/Cristina Quicler

Kolumbusz Krisfóf nagy álma az volt, hogy hajójával átkeljen az óceánon. Végül aztán 1492. október 11-én éjjel pillantotta meg a szárazföldet és meg volt róla győződve, hogy Ázsia partjait látja. Valószínűleg a Bahama-szigetek egyik tagjáról lehet szó, noha pontosan nem azonosítható, melyik földdarabot érte először európai láb a térségben. A királyi zászló kitűzésével a spanyol korona birtokába vették a földdarabot.

A flotta év végén Haiti partjai mellett karácsonyi ünnepséget rendezett, és december 25-én este 11 körül már mindenki – Kolumbusz is - aludt. A hajó kormányosa is nyugovóra tért, mert úgy vélte, hogy a teljes szélcsendben és a nyugodt tengeren nem történhet baj. A kormányt egy tapasztalatlan hajósinasra bízta, aki nem vette észre a tenger morajlásának változását, mielőtt a tenger árja a Santa Maríát egy zátonyra sodorta. A hajó fölfutott a homokpadra, és hamarosan oldalra dőlt, így menthetetlenné vált.

Kolumbusz Kristóf – vagy ahogy szülőhazájában, Genovában nevezték: Cristoforo Colombo – életének korai szakaszáról keveset tudunk. A takácsmester fiaként 1451-ben megszülető ifjú állítólag 10 éves korában járt először a tengeren. Különböző genovai kereskedőházak alkalmazottjaként bejárta az ismert világot, talán még Izlandra is eljutott. Ekkor szerezte a későbbi expedíciói során fölhasznált nagy tapasztalatait is: korának egyik legnagyobb navigátora volt, aki egyrészt jól ismerte a helymeghatározás módszereit, másrészt kiváló természetes ösztönei voltak a tengerhez és a navigáláshoz. Hajónaplójának elegáns és választékos stílusa arról tanúskodik, hogy a humán tudományokban is nagy tájékozottságra tett szert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.