Nem éri meg a jövőben kisbuszt tartani?

kisbusz sorozás Honvédelmi Minisztérium veszélyhelyzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy határozat szerint a Honvédelmi Minisztérium veszélyhelyzetben honvédelmi feladatra behívhatja a járműveket.

Megdöbbentő dologra bukkant a Blikk. Birtokukba került egy hivatalos levél, amelyet a Honvédelmi Minisztérium küldött egy családnak. A dokumentumban az áll: leltárba veszik kilencszemélyes kisbuszukat. Az iromány szerint az autót a jogszabályok szerint indokolt esetben (például veszélyhelyzetben) kötelesek a honvédség rendelkezésére bocsátani.

„Nem hittünk sem a szemünknek, sem a fülünknek. A két katona elmondta, hogy velünk együtt összesen hatszázan kaptak hasonló levelet, ezeket mind személyesen kézbesítették" – magyarázta a lapnak Tímea, aki férjével öt gyereket nevel. Az első sokk után felhívták az érintett minisztériumot. Azt mondták nekik, ez állampolgári kötelességük.

Forrás: MTI

„A rendőrség és az illetékes szervek az adatbázis alapján a mi kisbuszunkra is igényt tartanak, ha háborús helyzet alakul ki. De nem csak ekkor állíthatják szolgálatba az autót: hadgyakorlat, árvíz esetén is kérhetik azt, sőt, ha sürgős gyógyszerszállítmányt kell vinniük, akár külföldre, akkor is behívhatják a buszt" – fejtette ki a nő. Hozzátette: azt is jelenteniük kell, ha esetleg eladják a kocsit, amivel az új tulajdonosnak ugyanúgy rendelkezésre kell majd állnia. De azt is jelezniük kell, ha elromlik.

A Honvédelmi Minisztérium a lapnak leszögezte: „A nyilvántartásba vétel nem jelenti az eszköz tényleges igénybevételét, arra alapvetően csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor. Nem igaz tehát az a feltételezés, hogy bármikor jöhetnek, vihetik" – írták.

Van a családodnak kisbusza?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.