érdekesség Magyaroroszág Hamburg hamburger Amerika Hamburger Világnapja történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerika kedvenc étele – amely eredetileg nem is az Egyesült Államokból származik - rendkívül népszerű hazánkban is. Sőt, világnapja is van május 28-án. Összeszedtük a legizgalmasabb tényeket róla.

Hamburger-történelem

A hamburger hazájának sokan Amerikát tartják, de valójában Hamburgból, Németország legforgalmasabb kikötővárosából származik. Onnan csak a 19. században, a nagy kivándorlási hullámmal érkezett a tengerentúlra. Az eredetileg hamburg steaknek nevezett ételhez hasonló étkek már a Római Birodalom idején is léteztek, mára pedig olyan népszerűvé vált, hogy saját világnapja is van.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Magyar hamburger

Napjainkban már mi magyarok is jól ismerjük és kedveljük a hamburgert. A foodpanda online ételrendelő szakértő adatai alapján a hamburger egyre népszerűbb hazánkban is: 2014 első negyedévében már a második leggyakrabban rendelt étel a pizza után.

Hamburger a szomszédban

A hazai népszerűséggel ellentétben, keleti szomszédunknál, Romániában a hamburger nem tartozik a gyakran rendelt ételek közé. Tőlünk északabbra, Lengyelországban a rendelésszám alapján szintén a dobogó második fokán áll a hamburger a pizza után. Szerbiában az amerikai típusú hamburger Romániához hasonlóan kevésbé népszerű. Azonban a szerb nemzeti étel, a pljeskavica, a helyi hamburger gyakran rendelt ételnek számít.

5 érdekesség a hamburgerről

- Az első gyorsétterem 1921-ben nyitott ki és 5 centért árulták a hamburger darabját.
- Az első klasszikus amerikai hamburger 1895-ben New Havenben készült, Louis Lassen Louis Lunch sandwich shopjában.
- Amerikában évente csaknem 50 milliárd burgert fogyasztanak el, ami egy főre levetítve heti 3 hamburger elfogyasztását jelenti.
- Az amerikaiak által egy év alatt elfogyasztott hamburgerekkel 32-szer körbe tudnánk fogni a Földet.
- A világ legnagyobb burgere a Guinness World Records szerint 2012. szeptember 2-án készült az Amerikai Egyesült Államokban, Carltonban, Minnesotában, a Black Bear Casino Resortban és csaknem 914 kg-ot nyomott. 24 kiló paradicsommal, 23 kiló salátával, 27 kiló hagymával, 9 kiló uborkával, 18 kiló sajttal és 7 kiló baconnel töltötték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.