Megvan a világ legrövidebb nevű települése – „ó"

Forrás: Flickr/Petr -
elnevezés Új-Zéland rövid Norvégia település betű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Norvégia északi részén található falu neve mindössze egyetlen betűből áll.

A Lofoten-szigetek Norvégia északi részén találhatók a Norvég-tengerben. Nyaranta sok turista utazik oda, hogy megmássza hegyeit, gyönyörködjön halászfalvaiban, és élvezze a 24 órás nappalokat. Ahhoz, hogy valaki meglátogassa a lofoteni szárítotthal-múzeumot, le kell utaznia a sziget déli csücskébe, egy mindössze 150 lakosú településre, amelynek neve Å. Az egybetűs nevű falu neve (amelyet o-nak kell ejteni) azt jelenti régi norvég nyelven, kis folyó – számol be az Origo.

Forrás: Flickr/Petr

A népszerűség átka, hogy a falucska névtábláját gyakran el is lopták, ezért egy időre azt tették ki helyette, hogy Å i Lofoten. A helyiek panasza nyomán azonban utóbb visszacserélték az egybetűs változatra.
A világ egy szóból álló, leghosszabb nevű települése pedig Új-Zélandon található: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. 85 betűből áll.

Íme, egy vicces videó, hogyan is kell kiejteni. De te is próbálkozhatsz! :)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.