A nándorfehérvári diadalra emlékezünk ma – jó kis dugókra készülj a fővárosban

Forrás: MTI/Soós Lajos -
emléknap dugó török diadal Budapest Nándorfehérvár Hunyadi János
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő magyar seregek Hunyadi János vezetésével megsemmisítő vereséget mértek a török hadakra. Ennek kapcsán katonai tiszteletadás mellett helyeztek el koszorúkat Budapesten, Hunyadi János szobránál és emlékünnepséget is tartanak. Több helyen forgalomkorlátozás van!

A magyar történelem legnagyobb diadaláról részletesen az Origón olvashatsz IDE kattintva!

A Lánchídon át, a Clark Ádám téren keresztül a történelmi zászlók és a Magyar Honvédség katonazenekarának felvezetésével haladt végig a díszmenet a Hunyadi János útig Hunyadi János szobrához. Itt koszorúkat helyeztek el. Délben emlékműsor kezdődött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol délután a gyermekek rendhagyó történelemórán vesznek részt – tudósít az MTI.

Koszorúzás Hunyadi János szobránál, ez a fotó még tavaly készült Forrás: MTI/Soós Lajos

A nándorfehérvári diadal emléknapja és a XII. Duna Ünnepe rendezvényei miatt több helyen tilos megállni 16 óráig, így például a Kapisztrán tér teljes területén (kivéve az önkormányzat előtt), a Széchenyi téren a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban és a pesti alsó rakparton a Lánchíd északi parkolójában.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi Jánossal az élen megsemmisítő vereséget mértek a török hadakra. A déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet, a pápa a déli harangszóval hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért.

Kánikulára ítéletidő http://www.life.hu/news/20140722-a-kanikulat-kovetoen-jegeso-es-viharok-varhatoak-tobb-megyere-riasztast-adtak-ki.htmlA várható felhőszakadás miatt kedden figyelmeztetéseket adtak ki az egész országra, több megyében heves zivatarok is lehetnek - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. NewsMTI/Kovács TamásA Photoshop-őrület ellen emelte fel hangját Colbie Caillat http://www.life.hu/news/20140721-colbie-caillat-grammy-dijas-enekesno-a-photoshop-orulet-ellen-enekel-uj-klipjeben-a-tryban.htmlFelkapták Colbie Caillat Try című számához készült videóját. A klipet a YouTube-on már több mint 10 millióan nézték meg. Nem véletlen!News--Nem fogsz hinni a szemednek, ha ezt meglátod – almahámozás felsőfokonhttp://www.life.hu/news/20140721-kulonos-gonddal-hamoztak-meg-azt-az-almat-amibol-mualkotas-lett.htmlFantasztikus aprólékos művészeti alkotás egy almahámozásból – te beleharapnál?News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.