Humphrey Bogart aukció Ingrid Bergman barátság szerelem Kertész Mihály árverés Casablanca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye, emlékeztek a Casablanca egyik leghíresebb jelenetére, amelyben a Humphrey Bogart alakította főhős, Rick bárjában játszották el az As Time Goes By című dalt? A filmben szereplő zongora most gazdát keres. A hangszerre - és a klasszikus film több relikviájára - november 24-én a Bonhams aukciósház és a Turner Classic Movies árverésén lehet licitálni. 

Ha az elemzőknek hinni lehet, a New York-i árverésen egymillió dollárt is adhatnak az 1942-ben forgatott Casablanca legendás zongorájáért. A filmből egyébként több relikviai is kalapács alá kerül, amelyek magángyűjteményből származnak. Az aukción a casablancai mulató belső és külső ajtóit is eladják, de elvihetők a film szereplői által dedikált fotók, forgatókönyvek és kellékek is.

A dal a film két főszereplője, Rick (Humphrey Bogart) és Ilse (Ingrid Bergman) szerelmének állít örök emléket.

A Casablanca örök

Tavaly, a film bemutatójának 71. évfordulóján összeszedtük, melyek azok a momentumok, amiért a Casablancát mindenkinek látnia vagy újra látnia kell. A filmklasszikus a humanista emberi értékek mellett teszi le a voksát, a főhősök vívódásán keresztül szerelemről, barátságról, hazaszeretetről mesél. A film - utalás szintjén - később számos filmrendező munkáiban visszatér Woody Allentől Kusturicáig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.