Szenzáció! Magyar építész tervezte a világ első vízházát

Forrás: MTI/Ujvári Sándor -
víz vízház Magyaroroszág Tokió Kecskemét passzívház egyetem folyadék építész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az úgynevezett vízház, amely egy fiatal magyar építész ötlete nyomán valósult meg, érdekessége, hogy falai a szilárd anyagokon kívül folyadékot is tartalmaznak.

Elkészült a világ első vízháza, amelyet a Tokiói Egyetemen tanuló Gutai Mátyás magyar építész tervezett – írja az Origo.

Gutai Mátyás építészmérnök (balra) és Berényi Milán közgazdász, projektmenedzser (jobbra) a világ első vízháza mellett Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Kecskeméten született fiú szülővárosában mutatta be a kisebb méretű pavilonnak beillő épületet, amelynek falai készülhetnek teljesen zárt avagy áttetsző anyagokból, egyetlen közös tulajdonsággal: az összeszerelés után vízzel töltik meg őket. A nem mindennapi építményről készült videót alább te is megnézheted:

Milyen otthonban élünk majd 100 év múlva?

Sörkollektor, talajhőcserélő és faelgázosító kazán - amilyen furcsán hangoznak ezek az energiatakarékos megoldások, olyan hasznosak is. Ha érdekel, hogyan alakíthatnád környezettudatosabbá és nem mellesleg olcsóbbá otthonodat, kattints IDE. Aki pedig mindezt olyan nem mindennapi funkciókkal is kiegészítené, mint például a betörőbiztos rendszer vagy az időjáráshoz alkalmazkodó fűtőrendszer, kattintson IDE.

Az úgynevezett folyadékpanel egyszerre hűt és fűt, valamint tárolja a napenergiát, így lényegében úgy működik, mint egy passzívház. Gutai Mátyás elmondta, hogy már több céggel is folynak a tárgyalások az értékesítésről és bízik benne, hogy szerte a világon egyre több vízház épül majd fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.