Fehér rinocéroszborjú született Tel-Avivban - nézd, milyen tüneményes!

Forrás: MTI/EPA/Tibor Jager -
orrszarvú szafari Tel-Aviv újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megszületett a tel-avivi Szafari Park első fehér nőstény orrszarvúbébije. Naná, hogy megmutatjuk nektek a cukiságot.

Bevalljuk, nem tudtuk mindannyian, hogy a rinocérosz az orrszarvú régies elnevezése, abban azonban egyetértettünk, hogy ez az újszülött állatbébi egyenesen zabálnivaló, hívják bárhogyan is.

Forrás: MTI/EPA/Tibor Jager

És ha már ilyen aranyos, utána is néztünk, mit kell tudni róla. De előbb megmutatjuk a mamája mellett:

Forrás: MTI/EPA/Tibor Jager

Amit az iskolában tudtál róla, de már elfelejtetted

Tények: Az orrszarvúfélék vagy régies kifejezéssel rinocéroszok nagy testű, afrikai vagy ázsiai páratlanujjú patások. A növényevő orrszarvúk jellemzője a nagy méret, a homlok közepén fejlődő egy vagy két kisebb-nagyobb szaruképződmény („szarv”), a 1,5 – 5 centiméteres vastagságú, kemény bőr valamint a kiváló hallással és szaglással párosuló viszonylag gyenge látás. Átlagosan 40 évig élnek és meglehetősen lassan szaporodnak, a kihalás fenyegeti őket.
Nyelvi kavirc: A két afrikai faj, a szélesszájú orrszarvú és a keskenyszájú orrszarvúközkeletű elnevezései – fehér és fekete – nyelvi tévedésen alapulnak. Mindkettő egyedei a szürkés, esetleg vörösesbarna különböző árnyalatait „viselik”, túlnyomórészt az élőhelyükön lévő talaj színe függvényében, ahonnan magukra szedik a port vagy sarat. A dél-afrikai búr telepesek holland nyelven szélesnek (wijd) nevezték a szélesszájúakat, amit az angol telepesek fehérnek (white) értelmeztek. A keskenyszájú fajta megkülönböztetésképpen kapta a fekete nevet.
Érdekesség: gyógyító erejűnek gondolt szarvaik miatt a mai napig illegálisan vadásszák őket.
Megdöbbentő: agresszívek. Az indiai orrszarvú például több emberrel végez évente Nepálban és Indiában, mint a tigrisek vagy a leopárdok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.