Skócia elszakadása ellen döntött a többség

Forrás: AFP/Andy Buchanan -
népszavazás független Skócia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A BBC pénteken kora reggel közzétett előrejelzése szerint a függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást.

A skóciai népszavazás péntek hajnalig ismertetett részeredményei a skót függetlenséget elvető tábor előnyét mutatták, annak ellenére is, hogy a legnagyobb népességű választókerületben, Glasgow-ban a függetlenségpárti erők kerültek többségbe. Az origo.hu-n minden friss eredményt megtalálsz a szavazással kapcsolatban.

Számolják a szavazatokat Glasgow-ban Forrás: AFP/Andy Buchanan

Helyi idő szerint reggel öt - közép-európai idő szerint hat - óra után nem sokkal, amikor a 32 választókörzetből 23-ban már bejelentették a helyi eredményeket, az összeszámolt és ismertetett voksok 54 százalékát kapta a brit unió fenntartását pártoló oldal a függetlenségpártiak 46 százalékával szemben.
Ez pontosan megegyezik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után Skócia egészére közzétett előrejelzéssel, amely azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.
Glasgow-ban, a legnagyobb skót városban a voksolók 53 százaléka szavazott Skócia függetlenségére, 47 százalékuk az elszakadás ellen. Edinburgh eredményeit még nem jelentették be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.