Az ELTE dékánja: az egyetemisták "semmivel sem rosszabbak, mint bármelyikünk"

dékán HÖK Dezső Tamás ELTE Törd meg a csendet! egyetemista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Torznak, méltatlannak és egyoldalúnak nevezte az ELTE bölcsészkarának dékánja az egyetemista hallgatókról kialakult képet, amelyet a média sugall. Dezső Tamás az intézmény honlapján tette közzé állásfoglalását, amelyben a hallgatók vétségeiről is ír.

Nem szabad a hallgatókról a sajtóban sztereotípiákká kövesülő képet festeni, amely szerint ők csak buliznak, isznak, trágár nótákat énekelnek, korruptak, belterjesek és még politikailag is befolyásoltak - emelte ki többek között Dezső Tamás. Hozzátette: lehet, hogy a hallgatók élvezik az életet, buliznak, esetleg trágár nótákat énekelnek (kárt okozva az egyetem hívnevének), de ők azok, akik adományokat gyűjtenek, akik kimennek a gátakra homokzsákot pakolni, rengeteg tudományos konferenciát, tanácskozást szerveznek. Szerinte a sajtóban kezd egyoldalú, torzés méltatlan kép kialakulni az egyetemistákról.

A hallgatók és a hallgatói önkormányzati tisztviselők sem szentek, de "semmivel sem rosszabbak, mint bármelyikünk". Elkövetnek hibákat, vétségeket, bizonyos bűnöket is, és mindenkinek el kell nyernie méltó és arányos büntetését - fogalmazott a dékán.

Dezső Tamás megerősítette, az adott ügyeket az egyetem és az érintett karok vizsgálják. Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten fegyelmi eljárásokat indított az intézmény két idei gólyatáborában történtek miatt. A fonyódligeti, tanítóképző kari gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, a jogász gólyatáborban obszcén, trágár dalokat énekeltettek. Az előbbi eset miatti fegyelmi eljárás még zajlik. Az utóbbi miatt a héten három hallgatót két félévre, egy hallgatót pedig egy félévre eltiltottak tanulmányaik folytatásától az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán lefolytatott fegyelmi eljárás során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.