Elbuktak a szén-monoxid-érzékelők: tízből kilenc készülék hibás

kéményseprő Szén-monoxid-riasztó fűtés szén-monoxid hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát. Vagy nem jelzett időben vagy hamisan riasztott.

A Life.hu már korábban foglalkozott a témával. Melyik készülékre érdemes bízni az életedet? Kattints IDE és kiderül!

Kathi Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az NFH közös, a fűtési szezon előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: az OKF és a fogyasztóvédelem közös akciója keretében megvizsgált készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott – tudósít az MTI.

Forrás: Life. hu

Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid-érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amelyhez van magyar nyelvű használati és beszerelési utasítás.
Kiemelték: a vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek kilencven százaléka rossz, mivel az ellenőrök eleve a gyanús termékeket vizsgálták. A nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból. Ne feledd, a hibás készülék az életedbe is kerülhet! Erről ITT írtunk már.

A készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak.

Hangsúlyozták továbbá, fontos a fűtőberendezések rendszeres karbantartása és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítása is, valamint az, hogy a kéményseprőket engedjük be a lakásba, hogy elvégezhessék az ellenőrzést.

Fontos az is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek 95 százaléka nem teszi meg.

Szén-monoxid-mérgezés áldozata lett az atlétahttp://www.life.hu/bulvar/20131218-kun-zita-atleta-szen-monoxid-mergezesben-hunyt-el.htmlSzerdán Egerben elhunyt Kun Zita, az egyik legreményteljesebb magyar atléta. 13 éves volt.TV + BulvárHibás szén-monoxid-mérő: az életed is múlhat rajtahttp://www.life.hu/csalad/20131001-hibas-szenmonoxid-mero-az-eleted-is-mulhat-rajta.htmlAzt már egyre többen tudják, hogy ha biztonságban szeretnénk aludni, akkor a szén-monoxid-mérő kötelező elem a lakásban a fűtésszezon alatt. Az már fogasabb kérdés, hogy hol és hogyan szerezhetünk be olyan darabot, mely valóban helyesen működik.CsaládSzén-monoxid-mérgezés: erre figyelj!http://www.life.hu/csalad/20130114-a-szen-monoxid-mergezes-tunetei-elojelei-mire-vigyazzunk.htmlLegutóbb, pár napja, egy 19 éves lány halt meg szén-monoxid-mérgezésben Győrben. Az eset nem egyedülálló, minden télen több mint száz szén-monoxid-mérgezéses eset történik hazánkban, miközben pár ezer forintos ráfordítással megelőzhetők lennének a tragédiák.Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.