Odaítélték a magyar kutatónőket elismerő 11 ezer eurós ösztöndíjat

Forrás: Thinkstock -
Korponay-Szabó Ilma Valkó Orsolya kutató kutatónő Enyedy Éva Anna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekkori lisztérzékenység okait kutató Korponay-Szabó Ilma, a kemoterápiában használható fémvegyületek emberi szervezetben való viselkedését vizsgáló Enyedy Éva Anna, valamint a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállításáért dolgozó Valkó Orsolya kapta a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű, 11 ezer euró összdíjazású ösztöndíját.

Korponay-Szabó Ilma egy olyan gyorsteszt kifejlesztéséért részesült az elismerésben, amely pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót, így ennek segítségével számos óvodás és iskolás gyermeknél állapították már meg a betegségre való hajlamot. Korponay doktornő évtizedek óta foglalkozik a lisztérzékenység kutatásával a Debreceni Egyetem Gyermekklinikáján és a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban. Most azt kutatja, milyen összefüggés van a genetika és a környezeti hatások között a lisztérzékenység kialakulásában.

Valkó Orsolya, Korponay-Szabó Ilma és Enyedy Éva Anna Forrás: L'Oréal

Enyedy Éva Anna kutatásaiban azt vizsgálja, hogy a kemoterápiában használható fémvegyületek hogyan viselkednek az emberi szervezetben. Vizsgálatai feltárják a mellékhatásokat kiváltó okokat, azt, hogy a rákos betegekhez már kizárólag olyan gyógyszerek jussanak el, amelyek nem okoznak súlyos rosszullétet. A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, illetve a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa.

Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének kutatója részt vesz az őshonos gyepek újratelepítésére irányuló projektekben is. A Hortobágyi Nemzeti Park területén található Egyek-Pusztakócs környékén 800 hektárnyi szántóföld helyére telepítettek gyepet, ezzel egy egész tájat sikerült helyreállítani.

Miért fontos ez a díj?

A L'Oréal és az UNESCO programjának az a célja, hogy hozzájáruljon a női kutatók számának növeléséhez, hiszen a tudományos intézményekben például mindenhol jóval kisebb arányban dolgoznak nők vezető pozícióban. Az EU-ban az akadémiai pozíciók mindössze 11 százalékát töltik be nők, világszinten pedig a női kutatók aránya kevesebb, mint 30 százalék. A Nobel-díj több mint százéves történetében eddig összesen 16 tudományos elismerést kaptak nők, ebből kettőt Marie Curie.

Odaítélték a magyar kutatónőket elismerő 11 ezer eurós ösztöndíjat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.