Erőszak és sokkterápia a pszichiátrián - Ma van az emberi jogok világnapja

Forrás: Thinkstock -
jogsértés elektrosokk világnap erőszak emberi jogok pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 10-én ünneplik az emberi jogok világnapját. Sok szenvedés és jogsértés történik a világban, amire ezen a napon fokozottan szeretnék felhívni a figyelmet. Ebben az évben a pszichiátriai területen elszenvedett jogsértéseké a hangsúly.

Ki gondolná, hogy a mai napig használják egyes betegeknél az elektrosokkot, ami agykárosodáshoz vezethet vagy, hogy kényszerrel visznek valakit terápiára?! Magyarországon egy emberjogi szervezet, amely a pszichiátriákon történő visszaélések feltárásával foglalkozik, éppen idén decemberben ünnepli működésének 20. évfordulóját.

A szervezet fő célja, hogy tájékoztassa az embereket a pszichiátrián elkövetett visszaélésekről: a szinte már kábítószernek minősíthető gyógyszerezésről és arról, hogy nincs orvosilag igazolva, hogy „kémia egyensúlyzavar" okozná a mentális betegségeket az agyban.

Forrás: Thinkstock

Az alapítvány 1994 óta gyűjtött tapasztalatai szerint a pszichiátria napjainkban még mindig a visszaélések melegágya, ahol ma is rendszeresen sérülnek az emberi jogok. Ezért az Emberi Jogok Alapítványa azt kéri, aki bármilyen visszaélésről tud, az jelentse!

Mint korábban arról a Life.hu is beszámolt, vándorkiállítással próbálják felhívni a figyelmet a kínzásnak beillő módszerekre. „Számomra a legborzasztóbb az elektrosokk-kezelés, amelynek ötletét egy olasz pszichiáterpáros egy vágóhídon szerezte. Ott ugyanis az állatokat először fejbe kólintották árammal, hogy könnyebb legyen levágni őket - a két pszichiáter pedig kidolgozott egy módszert arra, hogy a mentálisan zavart embereket hogyan lehet ugyanilyen módon ártalmatlanná tenni" – mondta Dobos János, a kiállítást szervező Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke.

Az emberi jogok világnapja alkalmából az alapítvány önkéntesei december 10-én ingyenes információs anyagokat osztogatnak Budapesten a fenti témáról.

A szervezet 20 éves munkáját bemutató jubileumi kiadvány ITT olvasható el.

/1407/_gy_f2014715155141

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.